Târgul de carte “Libris” 2018, ediția cu numărul opt, și-a deschis porțile publicului pietrean joi, 13 septembrie sub semnul Centenarului Marii Uniri. Manifestarea, organizată sub patronajul Camerei de Comerț și Industrie a județului Neamț, a Consiliului Județean Neamț și a Primăriei Piatra Neamț, își propune, ca de fiecare dată, să aducă la Piatra Neamț cultura, în forma ei scrisă. Cu un bogat program de lansări de carte și conferințe pe teme literare, Târgul de carte Libris se va încheia duminică, 16 septembrie.

„Târgul de carte, alături de Vacanțele Muzicale și Festivalul de Teatru, considerăm că sunt cele trei manifestări care poziționează Piatra Neamțul pe harta culturală a acestei țări. Spuneam că ne străduim ca în fiecare an această manifestare să aibă un plus în ceea ce înseamnă organizarea și participarea, și veți vedea pe parcursul acestor zile, de astăzi până duminică seara, de la ora 10 până la ora 9 sau chiar 10 seara, este un program foarte încărcat de conferințe și lansări de carte. De ce acordăm acordăm această importanță târgului de carte? Pentru că mulți dintre noi simțim că este nevoie de carte, cartea poate fi și un remediu pentru stresul cotidian, poate fi și o zonă unde putem să evadăm atunci când simțim că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru este destul de greu de suportat. Cartea poate fi prietenul care nu-ți cere prea mult, dar îți poate da infinit mai multă liniște și satisfacție.Târgul de carte este la a opta ediție, noi ne dorim să ajungă cât mai departe, să producă și alți pui. Am făcut unul dintre evenimentele acestui târg  la Roman în luna august, a fost un început, și sper să fie multiplicat în cât mai multe localități ale județului Neamț, iar cel de la Piatra Neamț să se dezvolte în fiecare an în așa fel încât, așa cum spuneam, să devină un reper pe harta manifestărilor culturale ale județului și ale țării, dacă se poate”,  a spus Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Neamț.

„Târgul de carte este unul din evenimentele speciale și eu cred că orașul Piatra Neamț ar fi mult mai sărac dacă nu ar exista un astfel de eveniment. Se pliază foarte bine pe cultura existentă în orașul nostru, sunt oameni iubitori de carte dar sunt și oameni care scriu cărți și pe care îi văd prezenți aici.  Vreau să transmit încă o dată aprecierile mele pentru toți cei implicați și eu ca primarul acestui oraș, voi face tot ce depinde de mine ca târgul de carte să meargă mai departe și an de an să aibă loc aici, pe platoul de la Curtea Domnească”, a spus Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț.

La Curtea Domnească, timp de câteva zile, iubitorii de carte pot vedea cele mai noi titluri și pot asista la lansări prezentate de unii dintre cei mai cunoscuți scriitori și critici literari din zona Moldovei, începând cu ora 10.00 și până seara la ora 20.00.

„În primul rând vreau să remarc un lucru, anume că în discursul său, domnul președinte Apopii a așezat Târgul de carte de la Piatra Neamț, alături de marile evenimente, respectiv Vacanțe Muzicale și Festivalul de Teatru. Da, cu 8 ediții la activ, se poate înscrie în rândul evenimentelor culturale majore ale unui oraș. Este ceea ce s-a întâmplat cu acest târg de carte care acum, după opt ediții, își poate scrie o mica istorie, este o mica realizare, dar importantă. Vreau să vă transmit gândurile frumoase și generoase ale conducerii Uniunii Scriitorilor, respectiv în filiala Iași, unde se știe că scriitorii din județul Neamț sunt implicați în manifestarea aceasta, a târgului de carte”, a spus Cristian Livescu, scriitor și critic literar.

Alte fotografii:

(E.C.)

Articolul precedentGALERIE FOTO 13 septembrie – Ziua Pompierilor la Piatra Neamț
Articolul următorACTUALIZARE Pompierii caută un cadavru într-o fântână în comuna Alexandru cel Bun
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.