În perioada 8 septembrie – 30 octombrie, sub egida Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ poate fi vizitată expoziţia temporară intitulată “Sarea – ingredient, aliment, medicament”.
Zona Neamţului este bogată în astfel de resurse. În apropiere de Târgu Neamţ, de pildă, se află cea mai veche exploatare de apă sărată din Europa. Tot în vecinătăţile oraşului există mai multe izvoare sărate, în preajma cărora au fost găsite vestigii care atestă exploatarea lor încă din preistorie.
“Nu este întâmplător faptul că am organizat această expoziţie despre sare aici la Târgu Neamţ. De altfel, subiectul este unul prea puţin abordat în spaţiul muzeal. Tocmai de aceea am considerat potrivit să venim în întâmpinarea publicului cu un subiect mai deosebit, dar şi pentru că zona noastră este bogată în surse de sare, cunoscute şi exploatate încă de acum 8 milenii. Reunim în cadrul expoziţiei piese arheologice, obiecte etnografice, dar şi publicaţii recente despre etno-arheologia sării. Vizitatorii noştri pot vedea obiecte mai puţin cunoscute, cum ar fi briquetagele, adică nişte recipiente conice de lut, de acum 5-6 milenii folosite pentru cristalizarea sării. Sau pot vedea pive pentru zdrobirea sării drob. De asemenea, pot fi admirate sărăriţe din coajă de mesteacăn. Expoziţia se justifică şi prin aceea că ne dorim să valorificăm patrimoniul muzeului nostru, dar şi să evidenţiem nişte trăsături ale zonei noastre. În plus, păstrăm în instituţie obiecte provenind de la cel mai vechi izvor de apă sărată din întreaga Europă, ceea ce nu e deloc puţin lucru”, a declarat cercetătorul Vasile Diaconu. (C.T. STURZU)