Centrul de Prelucrare a Lemnului din Târgu Neamț (fosta fabrică de fructe de pădure), situat într-o zonă de mare interes din punct de vedere investițional, se află într-o vizibilă reducere de activitate. Situația este confirmată de Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt a Direcției Silvice Neamț: „La centrul de prelucrare a lemnului activitatea s-a restrâns, în sensul că debitarea lemnului nu se mai face acolo. S-a restrâns activitatea la nivelul unui depozit de material lemnos, a unui depozit de bușteni. La acest moment mai avem 12 angajați din cei peste 30 care erau înainte. Ceilalți angajați care nu mai lucrează vor beneficia de prevederile contractului colectiv de muncă. Prin hotărârea Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva s-a decis continuarea activității ca depozit de material lemnos”.
Fostul Centru de prelucrare a Lemnului din Târgu Neamț, subunitate a Direcției Silvice Neamț are o istorie ce merită să fie consemnată. În anul 2015, ca urmare a unei hotărâri a fostului Guvern Ponta, prin care s-a modificat Regulamentul pentru valorificarea masei lemnoase, mai mulți angajați au fost disponibilizați. Până atunci erau 160 de angajați. Tot în anul 2015, în urma unui control al Direcției Silvice Neamț s-a constatat o „gaură financiară” de 372.795 lei (82.000 euro) sumă care a trebuit să fie recuperată de la un fost angajat, la acea vreme având funcția de șef depozit.
Chiar și în 2015 se vorbea de posibila desființare a Centrului de Prelucrare a Lemnului. Cel mai recent zvon din zonă vorbește despre faptul că zilele centrului sunt numărate pentru a face loc unei investiții imobiliare. Cu dedicație, spun cei avizați.
C.T.S
O intrebare am si eu (ca atatia alti nemteni)
De ce nu fac autoritatile de la Romsilva un depozit de material lemnos pt.incalzire pt.aprovizionarea populatiei?
Astfel ar mai fi si locuri de munca si am reduce incurajarea vanzarii lemnului celor ce fura acest material lemnos.
Cine pierde astfel?
Tot ROMSILVA Neamt.