tg protopop dogaru 02Noi doar am întrebat. Părintele Ioan Dogaru, protopopul de Târgu Neamţ, a răspuns.

Sunt pregătite bisericile în caz de incendiu?

„Toate bisericile noastre din orașul Târgu-Neamț sunt dotate cu extinctoare, iar în bisericile în care există gaz metan ele sunt dotate cu senzori. În caz de incendiu, Doamne Ferește, există în afară ușii principale și o ușă de la Sfântul Altar, care poate fi folosită în aceste cazuri de urgență. Plus că ele au deschiderea prevăzută în exterior, nu în interior”.

Dar femeile nu pot intra în altar…

„În caz de forță majoră, preoții pot da o dezlegare și femeile pot intra prin altar, dar să nu se înțeleagă că se poate intra prin ușile împărătești, ușile principale ale catapetesmei, ci prin cele două laterale, cele diaconești. Există, chiar și o rugăciune specială pentru aceste momente, rugăciune care se face după un asemenea necaz”.

Au fost incendii la bisericile din zona Târgu Neamţ?

tg biserica„Ne-a ferit Dumnezeu de incendii de proporții în bisericile din zonă, dar a fost un caz pe la biserica din Nemțișor, unde exista o centrală termică, dar oamenii au fost vigilenți și nu s-a întâmplat, nimic. Prin anii 80 la Biserica Adormirii Maicii Domnului a mai fost un caz, când, din cauza unui paratrăsnet care n-a funcționat, o priză a făcut un scurt-circuit”.

Sunt preoţii pregătiţi?

„Întotdeauna transmitem preoților să fie vigilenți, mai ales la Paște când se aprind multe lumânări. Preoții au un ajutor de nădejde și în consilierii bisericii, care sunt permanent atenți și supraveghează sfetnicile”.

Ar fi necesară autorizarea bisericilor în privinţa securităţii la incendiu?

„Dacă, se impune, ne conformăm, mai ales că la biserici se adună multă lume și trebuie să le oferim siguranță enoriașilor. Dacă, ni se va cere această autorizație, sigur că vom face toate demersurile pentru a o obține”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentTragedia Colectiv: #54
Articolul următorDiriginţi învăţaţi să „detecteze” consumatorii de droguri
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.