Primăria Târgu-Neamț a depus un proiect de finanțare pentru anveloparea termică a unui bloc (deocamdată), prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În această perioadă, s-au deschis o parte din axele de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, printre care și Axa Prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operațiunea A – Clădiri rezidențiale, care urmărește realizarea de investiții privind creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Din cauză că documentației ce trebuie pregătită este foarte stufoasă, s-a reușit depunerea pentru un singur bloc de locuințe. Acesta ar urma, în situația finanțării proiectului, să beneficieze de lucrări de anvelopare termică, schimbare tâmplărie geamuri și balcoane, construire acoperiș, dar și reparații instalații subsol și igienizare. De asemenea, pentru respectivul bloc au fost prevăzute și panouri solare care să asigure iluminatul pe casa scării, prevedere care ar scuti locatarii de costurile consumului de energie electrică în aceste spații comune.
„Vorbim despre unul dintre cele mai complexe proiecte, deoarece în relația cu asociațile de proprietari și direct cu proprietarii de apartamente, sunt solicitate destul de multe documente. Sperăm ca la următoarea sesiune să depunem cel puțin 6-7 blocuri, deoarece noi avem în acest moment solicitări/respectiv semnăturile a două treimi dintre locatarii a 11 blocuri, pentru a fi introduse în program”, ne spune city-managerul Geanina Fedeleș.
Conditiile de finanțare sunt: 60% fonduri europene și 40% comunitatea locală. Acești 40% reprezintă 15% cota primăriei și 25% cota asociației de proprietari, respectiv a proprietarilor. Ca o facilitate pe care administrația locală o poate acorda proprietarilor, conform legislației în vigoare, este acordarea unui ajutor de natură socială, până la a reveni proprietarului doar 3,5% din investiții, în următoarele condiții: persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreținere; persoane singure, familii care, în luna anterioară efectuării anchetei sociale de către primărie, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie, sub câștigul salarial mediu net pe economie, care este undeva peste 2.600 lei/lună; veteran de război și soți/soții supraviețuitori; pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie, sub câștigul salarial mediu net pe economie, menționat mai sus. Pentru aceste persoane, diferența de până la 25% din valoarea cheltuielilor aferente proiectului va fi suportată de către primărie. Ceea ce rămâne, în aceste condiții, ca responsabilitate de plată în sarcina proprietarilor, va fi eșalonat, pe o perioadă de maxim 5 ani, în cadrul unei taxe locale de reabilitare termică.
„Eu consider că am făcut tot de este omenește posibil, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în condițiile legii. Cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat este lipsa autorizațiilor de construire pentru lucrările de acoperișuri, anvelopări, extinderi balcoane și de refuzul anumitor cetățeni de a-și asuma intrarea în legalitate a acestor lucrări. Țin să anunț pe această cale, că în perioada următoare, va avea loc o inventariere a acestor situații și vor fi luate măsurile legale care se impun. Este inadmisil ca datorită refuzului de a intra în legalitate a unui singur proprietar de apartament care a construit o extindere fără autorizație, noi să nu putem depune spre finanțare acel bloc”, a adăugat și primarul Daniel Harpa. (C.T. STURZU)
Sa se ia in calcul, macar pentru blocurile care au terminat deja anveloparea , pe banii locatarilor, fara ajutor din partea primariei, sau a statului, sa ajute respectivele asociatii macar cu renovarea acoperisurilor (care majoritatea sunt neconforme si cu risc crescut de avariere la priam vantoasa , fara autorizatii, etc), eventual cu cateva panouri solare ptr iluminat casa scarii, sau alimentare a minim 2-3 camera de supraveghere interioare casa scarii.