Cartierul Blebea din Târgu Neamț pare să se îndrepte spre rezolvarea unei mari probleme care dă bătăi de cap locuitorilor săi de foarte mulți ani, mai ales atunci c\nd plouă torențial și au loc inundații. Aflându-se situat pe malul drept al râului Ozana, la marginea pădurii administrată de Ocolul Silvic Târgu Neamț, râul Ozana primește în această zonă mai mulți afluenți ce colectează apele din precipitații din trupul de pădure Bulubești. Dintre aceștia pârâul Ungureanu fiind cel care, datorită configurației reliefului, cumulează cantități mari de apă în timpul ploilor torențiale (suprafața bazinului torențial însumează 163.4 ha). Acest pârâu traversează cartierul și produce pagube gospodăriilor, terenurilor agricole, drumului orășenesc și celui forestier, atât prin cantitatea și viteza mare a apei, cât și prin aluviunile pe care le transportă.

Pentru protejarea acestor obiective și pentru consolidarea rețelei hidrografice degradată, pe pârâul Ungureanu și pe afluentul său, în fondul forestier, Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA construiește în acest an 3 baraje din beton, 4 traverse din beton, un canal betonat continuat cu canal de pământ pentru dirijarea apei și ziduri de sprijin, ansamblul de construcții fiind pe o lungime de 0.45 km. Barajele au rol de retenție și de consolidare a malurilor instabile, atenuarea șocului de viitură, stabilizarea unor surse de aluviuni și a eroziunilor de mal. Cele trei baraje cumulează un volum de 843 mc beton și au capacitatea de retenție directă în aterisamente de 2092 mc.
Lungimea canalului de beton va fi de 22.6 m și se va continua cu unul din pământ pe o lungime de 134 m, rolul acestora va fi de dirijare a apei și de protejare a drumului forestier și a drumului orășenesc. Canalul de pământ include 4 traverse din beton ce vor avea rolul de stabilizare a nivelului de bază al albiei și de reducere a eroziunii regresive.
Lucrările urmează să fie finalizate în 8 luni, termenul final fiind 26.12.2021.
„Corectarea torenților din bazinul pârâului Ungureanu nu este singura construcție în execuție în fondul forestier, de-a lungul pădurii ce însoțește cartierul Blebea fiind în amenajare un nou drum forestier ce va face legătura între punctul Blebea și Dumbrava. Lucrările au început în anul 2019 și se vor finaliza anul viitor, costul total al lucrărilor fiind alocat din fondul de accesibilizare. Acest drum va face facil accesul la arborete, înlesnind transportul lucrătorilor la punctele de lucru, transportul materialelor și a lemnului exploatat. Va fi evitat transportul lemnului prin cartierul Blebea și trecerea peste podul care traversează râul Ozana, accesul fiind direcționat în afara suprafețelor de teren care nu sunt administrate de Direcția Silvică Neamț, prin Ocolul Silvic Târgu Neamț. Lungimea noului drum forestier va fi de 6,34 km și va avea suprafața pietruită”, ne-a declarat Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț.
C.T. STURZU

Articolul precedentAccident înfiorător: O fetiță de 3 ani incendiată de un băiețel de 7 ani a murit
Articolul următorDeputat Mara Calista: „Moțiunea de cenzură a fost respinsă! Guvernul condus de prim – ministrul PNL Florin Cîțu continuă procesul de modernizare al României”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.