Niculiță Lăcătușu este un cioban, cunoscut în zona Târgu Neamț, care-și întreține familia și unul din băieți la facultate doar din creșterea oilor. Recent, după un control de la ITM Neamț, s-a ales cu o amendă de 20.000 lei, amendă care l-a scos din fire. Cei de la ITM spun că au găsit la stâna lui doi băieți care nu ar fi angajați cu forme legale. Ciobanul spune că cei doi inspectori au venit la stâna sa fără să-l anunțe, fără să-l caute și să-i ia o declarație. Cum nu era la stână în momentul controlului, a primit o invitație la sediul ITM, unde a fost anunțat de amenda usturătoare pe care a primit-o.
”Pe 13 iunie, au venit doi domni de la ITM, la stâna mea. Acolo, au găsit doi băieți, unul dintre ei având două oi la mine și venise să le tundă. Cei doi domni de la ITM l-au întrebat dacă un copil de la școala ajutătoare muncește și stă la mine. Băiatul a răspuns că nu știe așa ceva. Eu nu eram la stână în acel moment. După câteva zile, m-au chemat la ITM, la Piatra, și mi-au zis că mă amendează cu 200 de milioane lei vechi, pentru că am doi oameni la stână care nu sunt angajați cu forme legale. Eu acasă stau doar cu băieții mei și cu nevasta.
Celălalt băiat care a fost amendat are astm și vine la mine din când în când, să-i dau zer pentru a se trata de astm. Domnii de la ITM l-au pus să semneze că stă cioban la mine de mai mult timp. Unul din băieți este din Filioara, iar unul din Cristești. Cineva a făcut o plângere, o jalbă. Domnii de la ITM au făcut proces verbal pe loc, dar fără să mă caute și pe mine și să-mi ceară o părere sau să-mi ia o declarație. Când am fost la sediu la ITM, i-am făcut hingheri. Au chemat și Poliția. Dar nu mi-au făcut nimic. Am apelat la un avocat să-mi caut dreptatea. Bunicii și străbunicii mei au avut stână. Provin dintr-o familie de oieri. Eu nu am societate pe stână, nici PFA, nici altceva. Pe raza județului Neamț sunt sute de stâni. Care dintre ele au ciobani angajați? Niciuna! Ca să angajezi pe cineva la o stână, ar trebui să fie calificat. Statul ar trebui să facă școli profesionale. Să nu le mai dea ajutoare sociale și șomaj la toți trântorii! O să-i dau în judecată pe cei de la ITM. Trebuia să vină să mă anunțe, să vină la mine să mă caute. Au intrat pe proprietatea mea ca hingherii, fără să mă caute și să mă întrebe nimic”, spune domnul Niculiță Lăcătușu.
Avocatul domnului Lăcătușu, Gabriela Gavriloaia, a înregistrat pe rolul instanței de la Târgu Neamț un dosar pe numele clientului său. Interesantă este motivația, mai ales că vine din partea unui om al legii: ”În nomenclatorul profesiilor, nu există profesia de oier. Cei de la ITM nu aveau reglementarea legală pentru a-i da amendă. Ar fi fost legală doar dacă clientul meu ar fi avut o societate, o întreprindere individuală, un SC sau un PFA. Dar el nu are. Nu este în nicio formă de organizare legală. Profesia de cioban nu există în nomenclatorul profesiilor. Nu poți să dai amendă unui cioban că are oi în curte sau pe pământul lui! Nu există nicio reglementare legală! Mai mult, procesul verbal încheiat la ITM a fost făcut fără martori. Ne vom judeca și vom avea câștig de cauză”.
Declarațiile celor doi sunt contrazise de doamna Cătălina Mândrilă, inspector șef adjunct al ITM Neamț, din ale cărei afirmații reiese că ciobanul n-ar fi chiar ușă de biserică: ”Domnul Lăcătușu are 800 de oi, face parte din Asociația «Miorița» și primește subvenții pe pășune de la APIA. Totodată, acesta își vinde mieii, și în cadrul asociației, dar și prin negociere cu diferiți clienți, având carnet de producător. Acesta mai spune că nu are la stână niciun copil de la școala ajutătoare, iar la stână lucrează doar el și familia lui. Am văzut și noi, pe portalul instanței, că domnul Lăcătușu a contestat amenda. În speța dânsului, am avut o sesizare de la un organ și, la fața locului, adică la stâna dânsului, am găsit două persoane fără forme legale și am aplicat amenda, conform legii. Dânsul s-a comportat foarte urât la sediul nostru, ne-a amenințat că ne taie gâtul. Eu eram în concediu, dar era de față domnul inspector șef Popescu. Am fost nevoiți să chemăm Poliția. Dacă consultați codul ocupațiilor din România, veți observa că există meseria de cioban/ oier”.
Dincolo de declarații, este foarte clar că lui Niculiță Lăcătușu i-ar fi, practic, imposibil să se ocupe de 800 de oi, doar cu soția și unul din fii. Fără doar și poate, este ajutat și de alte persoane, care, așa cum a demonstrat ITM, nu sunt angajați cu forme legale. Cine l-a reclamat știa exact cum stau lucrurile. La fel de adevărat este că în majoritatea stânilor din România nu se lucrează cu forme legale. (C.T. STURZU)