tg humulesti romiZona Tăbăcari, din oraşul Târgu-Neamț, este, fără doar și poate, unul din nenumăratele cartiere din România, unde conflictele dintre români și rromi sunt de actualitate. Românii se plâng că rromii le fură cereale sub clar de lună sau că le dispar câinii din ogradă, cu tot cu coteț. Rromii se apără și se jură că nu sunt ei vinovați. Unii dintre români acuză că au fost chiar bătuți de rromi și iau în calcul să se mute din cartier.

Autoritățile par neputincioase în fața acestei realități. Totuşi, joi (17 septembrie) seară, pe la orele 19.00, viceprimarul Traian Humulescu împreună cu șeful Poliției Locale Târgu-Neamț, a făcut o incursiune în zona Tăbăcari și străzile adiacente.

„Ăștia sunt în stare să te omoare!”

La intrarea în cartierul Tăbăcari te loveşti de mizerie, gunoaie și un miros insuportabil. Fix în fața unui panou situat între Obor și malul Ozanei (care atenționează cetățenii să nu arunce gunoiul în locuri nepermise pentru că riscă amenzi usturătoare) se aflau mormane de gunoaie. La vreo 300 de metri ne întâlnim cu un cetățean disperat: Niculai Fasolă. El s-a plâns viceprimarului că a fost bătut, i-a fost otrăvit câinele și că se gândește serios să se mute.

„Domnule vice. Alaltăieri mi-au otrăvit câinele. M-au bătut și cu pietre. Eu nu știu ce să mai fac. Eu plec de aici. Mă mut la Piatra-Neamț, la copii. Sunt vânăt pe spate de cum m-au bătut. Vedem lucerna doar dimineața, pentru că, spre înserat, ea dispare. Ăștia sunt în stare să te omoare, domnule vice”, spune disperat cetățeanul.

Soluţie: patrule nocturne ale sătenilor

Viceprimarul îl liniștește spunându-i că autoritățile locale au hotărât să înființeze patrule de voluntari români, care să patruleze periodic, alături de polițiști locali.

„O să încercăm să înființăm patrule pe timpul nopții, dar era nevoie și de un bulibașă cu autoritate care să-i țină în frâu. Dar, din păcate, aici nu este un astfel de bulibașă. Chiar dacă primăria îi ajută, chiar dacă rromii sunt privilegiați de autorități, le dă ajutoare sociale, alimente, lemne, nimic nu se schimbă. O să ne alăturăm și noi patrulelor sătenilor și o să vin și eu noaptea cu voi, măcar o noapte pe săptămână”, spune vicele Humulescu.

„Tăiați-le ajutoarele sociale!”

Pe aceeași uliță, o femeie ce-și aducea vaca și calul de la păscut se plânge, de asemenea: „E dezastru. Este strigător la cer. Am ajuns la limita răbdării. Cât au fost jandarmii pe aici a fost bine, dar după ce n-au mai venit s-au apucat iar de furat. Vreau să-i mulțumesc domnului Tofan de la Poliția Locală că, de câte ori l-am sunat, a venit cu ai săi colegi și au intervenit. Tăiați-le ajutoarele sociale, domnule vice”, spune Maria Pașchipoi.

„Îmi e frică să merg la școală!”

Un alt cetăţean: „E nenorocire cu țiganii ăștia. Ce facem cu ei? Mi-au furat calul din fața porții. Le e frică și la copii să meargă la școală. Se iau de ei pe drumul spre școală, le fură din buzunare, din ghiozdane, aruncă cu pietre în ei. Îi lovește cu biciul. Microbuzul școlar nu vine pe strada Horia, Cloşca şi Crişan. Eu îi duc la școală”.

Intervine și copilul: „Ne bat cu pietrele pe uliță. Noi, copiii români nu avem voie să ne jucăm pe uliță. Îmi e și frică să merg la școală”.

Viceprimarul îl asigură pe tată că, odată cu achiziționarea celui de-al doilea microbuz școlar la primărie, acesta va fi trimis special în zona Humulești să transporte copiii la și de la școală.

„Mai sunt și români care fură!”

Pe la ora 21.00 se ajunge la o stână pe un vârf de deal. Stăpânul se arată încântat de vizită și confirmă că rromii fac mari probleme. „Sara bună, domn vice. Bine ați venit. Ne fură țiganii. Dar să știți că mai sunt și români care fură. Mi-au spart gardul mai de mult și mi-au furat niște tablă. Din fericire, animale nu fură. Cel puțin până acum”.

„Vrem să disciplinăm rromii!”

„Scopul prezenței noastre din această seară din teren este să identificăm voluntari din sat pentru a înființa patrule de noapte. Deja am găsit vreo 11 oameni care sunt dispuși să se alăture patrulelor Poliției Locale. În această seară cu noi au fost domnii Sorin Cîra și Aurel Sandu. Pe unde am oprit oamenii se plâng că, în continuare, rromii nu se liniștesc și fură produse agricole sau pășunează caii pe terenurile românilor. Sunt motive de îngrijorare, dar încercăm să combatem acest fenomen. Vor fi două patrule, una până în înserat și a doua după înserat. Cu siguranță, cred că vom colabora și cu echipele de jandarmi. Este un prim pas important pe care îl facem. Vrem să disciplinăm rromii care nu se încadrează în niște norme și reguli”, ne-a declarat viceprimarul Traian Humulescu. (Ciprian Traian STURZU)

Articolul precedentZona Vrancea e tot mai agitată: două cutremure vineri dimineaţă!
Articolul următorSpectacol caritabil pentru refugiații din Ucraina
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

3 COMENTARII

  1. Este de neconceput ! Noi , cetateni europeni onesti , ne cunoastem / respectam drepturile si obligatiile , in schimb”popoarele migratoare” vin si culeg roadele muncii noastre ! 😛 . Mai nou , si isteata de Merkel ne aduce inca un val de puturosi (si la propriu , si la figurat). Nu este o discriminare , dar priviti si analizati ceea ce se intampla in natura (pe considerentul ca doar omul rationeaza) , de exemplu un stup de albine : trantorii sunt omorati si scosi afara din stup. No comment !

  2. Nu înțeleg de ce trebuie să infiintam patrule de Voluntari! Pai Politia ce Face? Politia Locala, Jandarmeria cu ce se Ocupa?

  3. Politia, aia locală, e specialiști în rutieră mai nou!! Au mașină cu ninonino, aprind luminile și sirenele când li se scoală și se bagă pe sens opus si toate alea de ai zice că se grăbesc să salveze vieți sau sa stingă incendii. O sa vina ziua când vor face și o nenorocire. Sper sa nu iasă vinovat cetateanu care nu s-a ferit din calea lor. Ca se grăbesc ei cine știe la ce( ca în interes de serviciu nu au la ce, nu e cuprins în aria lor de competenta). Politia, aia pe bune nu gardienii cu liceu la seral, nu prea are cu ce. Ca are cate 2 lucrători pe noapte, uneori nici măcar 2.

Comments are closed.