Joi, 26 ianuarie, în Sala de Ședințe a Consiliului Local Târgu-Neamț a avut loc o întâlnire între reprezentanții administrației locale și cei ai ONG-urilor și ai societății civile. Din partea primăriei a participat city-managerul Geanina Fedeleș (foto), care a ascultat părerile și propunerile asociațiilor non-guvernamentale cu privire la creșterea bugetului alocat finanțării proiectelor. Una din principalele propuneri ale ONG-urilor prezente la întâlnire a fost și suplimentarea sumelor pe fiecare axă a proiectelor. City-managerul Geanina Fedeleș a informat reprezentanții ONG-urilor că suma alocată de la buget pentru asociații este de 3 miliarde 300 de lei vechi, însă reprezentanții din sală au propus creșterea acestei sume.
„Am avut o întâlnire cu cele mai active ONG-uri de la nivelul orașului Târgu-Neamț și principalele teme abordate au fost necesitățile fiecărui ONG, dar s-a discutat și despre Regulamentul nostru pe care îl avem pe Legea 350 prin care Consiliul Local și primăria finanțează proiecte specifice fiecărei asociații. Am dorit să aveam această întâlnire, pentru că în ședința Consiliului Local din 31 ianuarie vom intra spre aprobare cu acest Regulament. În ședință vom intra cu acest Regulament, dar și cu amendamentele/propunerile făcute de ONG-uri. Principalele amendamente au fost creșterea sumelor pe fiecare axă și alte nevoi specifice asociațiilor. Ne dorim să susținem astfel de organizații și sperăm ca ele să desfășoare activități constructive pentru orașul nostru. Suma alocată de la bugetul local pentru ONG-uri este cea prevăzută în Legea 350. Propunerea noastră a fost de 3 miliarde 300 de lei vechi pe 4 categorii, însemnând: cultură și turism, tineret și persoane vârstnice, social și sport. Comparativ cu anul trecut suma alocată de la buget pentru ONG-uri a fost de 3 miliarde lei vechi. Propunerile ONG-urilor au mers pe creșteri de sume și le vom prezenta Consiliului Local, care va decide sau nu această creștere”, ne spune city-managerul Geanina Fedeleș.
„A fost o întâlnire care a reluat o mai veche serie de întâlniri propuse de către APD, atunci când făceam parte din echipa asociației. Întotdeauna acest gen de dialog între administrația public și mediul asociativ este benefic și una din concluzii a fost că ar trebui să fie astfel de întâlniri semestrial. În altă ordine de idei un aspect important, cel puțin pentru mine, a fost că suntem complementari, că avem nevoie unii de alții pentru ca cercul succesului și al bunăstarii comunității să poată fi închis. Au fost ONG-uri care au apărut recent și au putut să vadă organizații de succes care se susțin cu muncă dar și cu multă inovație într-un mediu din ce în ce mai concurențial. O altă idee care sper să se concretizeze a fost cea prin care Consiliul Local ar trebui să pună la dispoziție un spațiu care să aibă drept scop găzduirea ONG-urilor active din orașul Târgu-Neamț, în afară de Fundația Speranța și Fundația Omenia, nici o organizație din Târgu-Neamț nu are program constant măcar 4 ore/zi și atunci un astfel de spațiu, unde să contribuie cu toții la plata cheltuielilor cu un telefon/fax și internet este un ajutor nesperat pentru organizațiile care vor să facă ceva pentru comunitate. S-a vorbit de asemenea despre noua linie de finanțare pe care primăria o va lansa în acest an, despre sumele și despre condițiile care vor fi puse la dispoziție organizațiilor neguvernamentale. De asemenea, am sugerat o monitorizare un pic mai atentă asupra implementării proiectelor și din partea finanțatorului. Pe ansamblu e de felicitat atitudinea constant pozitivă a domnului primar care dovedește prin deschiderea pe care o are față de ONG-urile din Târgu-Neamț, că și acestea sunt factori importanți care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunității”, ne-a spus și Ioan Marinică, reprezentant al societății civile din Târgu-Neamț. (C.T. STURZU)