DAS Targu neamtO problemă cu care se confruntă asistenţii personali ai persoanelor cu handicap cât şi persoanele cu handicap în aceste zile este faptul că nu şi-au primit drepturile salariale de pe luna septembrie. Şi nici nu se întrevede vreo speranţă în perioada următoare.

În baza de date a Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Neamţ există 60 de asistenţi personali şi 114 persoane cu handicap care ar fi trebuit să primească până acum drepturile salariale pe luna trecută: 175.000 lei pe lună pentru asistenţii personali şi 155.000 lei pe lună pentru persoanele cu handicap.

Cei de la Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Neamţ ne-au spus că totalul de plăţi la data de 30 septembrie 2020 a fost de 3.137.000 de lei, inclusiv voucherele de vacanţă care reprezintă 86.000 lei. La aceeaşi dată, din sumele defalcate din TVA, s-a primit 2.222.000 lei, reprezentând un procent de 70% din totalul plăţilor, diferenţa de 915.000 lei fiind asigurată din bugetul local al oraşului. Legea 448/2006 adresată persoanelor cu handicap spune la articolul 40, aliniatul (1): „Autorităţile publice locale au obligaţia să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură în proporţie de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale”.

„La momentul de faţă, aşa cum este formulat şi în lege, statul poate să dea până la 90% şi are plăţi efectuate din TVA până acum de doar 70%. Noi mai aşteptăm plăţi din bugetul de stat. Salariile nu au fost asigurate pe luna septembrie, dar săptămâna asta va avea loc o şedinţă a Consiliului Local prin care se va face o rectificare bugetară, aşa fel încât să asigurăm măcar dările la stat pentru a li se permite asistenţilor personali dreptul la asistenţă medicală, să fie asiguraţi medical. În momentul în care aceste dări nu se plătesc la stat atunci vor înceta să mai beneficeze de asistenţă medicală şi nu vrem să se ajungă aici. Prin primăria oraşului am făcut demersuri de a primi sumele defalcate din TVA pentru a ajunge la procentul de 90% stabilit prin lege, având în vedere că 30% din necesarul de până acum a fost asigurat din bugetul local al oraşului, chiar dacă legea prevede doar 10%”, ne explică Vlad Angheluţă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Trgu Neamţ.

Suntem conştienţi de nevoile pe care le au şi de aceea încercăm să acoperim în primul rând contribuţiile la bugetul de stat aferente salariilor şi-i asigurăm că au fost făcute toate demersurile din partea administraţiei locale de a li se acorda de către Finanţele Publice şi Guvernul României partea lor de contribuţie din sumele defalcate din TVA, pentru a încasa salariile care li se cuvin. Noi ne-am îndeplinit obligaţiile şi am asigurat de la bugetul local aşa cum prevede legea. În funcţie de cum vor fi încasările la bugetul de stat, în funcţie de activităţile şi operaţiunile din Trezorerie şi în funcţie de cum se alocă sumele defalcate din TVA sperăm să fie asiguraţi banii până la sfârşitul anului, pentru că nu depinde de noi acest lucru”, ne-a declarat şi primarul Daniel Harpa.

C.T. STURZU

Articolul precedentÎncă un pompier infectat Covid
Articolul următorFOTO: Când încurci frâna cu accelerația
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.