La Spitalul Orășenesc „Sf. Nicolae” din Bicaz, de aproximativ o săptămână, nu mai există medic obstetrician, de altfel singurul medic ce putea asista la naștere pacientele din zona Bicazului și de pe Valea Muntelui.
Dr. Dora Butnaru, care a fost adusă la începutul acestui an, de la Spitalul Județean Giurgiu, n-a rezistat tentației de a accepta o ofertă din străinătate (Irlanda – n.r.) și a plecat, însă nu cu mâna goală. Potrivit edilul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean, aceasta a luat cu ea și una dintre asistente. Gravidele vor fi direcționate către Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.
„Din 24 august, am rămas fără medic obstetrician. Ne pare rău de plecarea doamnei Butnaru. Asta e situația. Noi nu stăm cu mâinile în sân. Deja purtăm discuții cu reprezentanții Universității de la Iași. Pe de altă parte, luăm în calcul și posibilitatea de a încheia contract cu unul din medicii pensionari de la Spitalul Județean. Este trist că statul român investește bani grei în specializarea acestor medici, iar aceștia pleacă cu atâta ușurință în alte țări”, a precizat primarul Sălăgean.
Asistentele care au rămas fără medic au fost repartizate la Compartimentul de Pediatrie, acolo unde erau posturi scoase la concurs. În momentul în care va fi cooptat un alt medic obstetrician, vor fi scoase la concurs și posturile, pentru asistente, rămase vacante. (M. TEODOROF)
Nu e nici o surpriză…am anunțat din timp că plec datorită conditiilor. Asa zisa asistenta e de fapt ingrijitoare…mai documentati-vă înainte de a scrie. Oricum a fost decizia ei
“Este trist că statul român investește bani grei în specializarea acestor medici, iar aceștia pleacă cu atâta ușurință în alte țări” Imi vine greu sa cred ca statul roman nu mai poate de atatea investitii pentru cadrele medicale…de asta cu totii se trateaza in strainatate, din cauza conditiilor excelente din Romania. Si eu sunt cadrul medical, si nu pot decat sa ii felicit pe cei care pleaca in alte tari, unde isi pot exercita actul medical asa cum ar trebui! Felicitari pentru curaj dna doctor Butnaru!
E trist, intradevar. Aduci un om, ii oferi tot ce poti (poate ca nu e foarte mult) si te lasa cu ochii in soare. Nu e vorba doar de faptul ca o sectie nu mai are medic sau ca nu se mai fac angajari. Cei ce cunosc sistemul stiu ce inseamna pentru un spital sa nu mai detina una din cele patru specialitati obligatorii.
Eu lucrez de mult in sistem si am o mare nedumerire … cat se poate de sincera si neretorica. De-a lungul timpului am auzit mereu aceleasi lamentari : Noi care facem o facultate atat de grea, invatam atat de mult, ne specializam etc. … si nu avem conditii, nu suntem platiti, suntem desconsiderati… Oameni buni, asa e! Foarte adevarat. Pentru a deveni medic specialist iti trebuie timp mult, atat cat le trebuie altora ca sa-si termine studiile, sa-si faca o cariera si o familie, si sa-si traiasca si viata intre timp. Dar, asta nu inteleg eu : care-i noutatea? Ce s-a schimbat de la admitere si pana la incheierea rezidentiatului? Ce n-a fost cunoscut dinainte? Cand ati dat la medicina nu stiati ca sunt salarii proaste? Ca statul roman nu da o ceapa degerata pe sistemul sanitar? Ca spitalele n-au bani, echipamente, medicamente si personal? Ca subfinantarea e politica noastra cea de zi cu zi? Daca sunt atatea nemultumiri de ce numai 10 medici ies sa faca greva si ei, din an in pasti? Un medic se supara pe spital si pleaca de parca spitalul n-ar fi constrans de aceleasi legi imbecile, de aceeasi stare de lucruri ca peste tot in tara, de parca n-a vrut spitalul (ma rog, conducerea) sa deschida inca o linie de garda, sa aduca ATI-st, sa dezvolte activitatea. Chiar nu va inteleg de loc.