cj neamt logo 1O mare surpriză se prefigurează din partea Guvernului Dăncilă, care, prin ordonanță de urgență, este pregătit să schimbe Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Este vorba despre prevederea prin care președinții de Consilii Județene vor fi votați direct de alegători, uninominal, nu prin votul consilierilor județeni, cum s-a întâmplat la alegerile din 2016. Ordonanța de urgență ar urma să intre astăzi în ședință de Guvern, pe lista proiectelor suplimentare.

Motivația deciziei este, și ea, surprinzătoare și face trimitere la… Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția, care cere să nu se modifice legea electorală cu un an înainte de alegeri: ”Având în vedere disfuncționalitățile create în practica administrației publice locale, generate de diferențele dintre regimul juridic aplicabil primarilor și cel aplicabil președinților consiliilor județene, în pofida faptului că aceștia exercită atribuții similare, în vederea corelării rolului și atribuțiilor președinților consiliilor județene, care sunt, similar primarilor, autorități executive la nivelul județului, cu modul de alegere a acestora, in scopul a  oferi o mai marelegitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020”, se propune schimbarea legii.

Interesant este că legea a fost modificată înainte de alegerile din 2016, după ce, anterior, în 2012, președintele CJ s-a ales uninominal. Atunci, în Neamț, după o luptă electorală strânsă, locul a fost câștigat de Culiță Tărâță, care l-a învins pe candidatul USL (PSD+PNL+PC) Vasile Pruteanu.

Modificarea legii în sensul amintit mai sus pare să fie o concesie (negociată?) a PSD, care a ales răul cel mai mic, respectiv alegerea președinților de cetățeni în dauna alegerilor în două tururi pentru alegerea primarilor, care ar fi dezavantajat clar PSD și PNL. (V.B.)

ACTUALIZARE: Purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susținut luni, 3 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă pe această temă.

”În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență referitoare la modificarea legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfășurării jocului, ceea ce este inacceptabil.

Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează Președintele României. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv și netransparent.

Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin ordonanță de urgență, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.

În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcții. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene.

Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat!

Președintele Klaus Iohannis subliniază că un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative.

De altfel, chiar Constituția, și ar trebui să citim cu atenție, prevede în mod expres că autorități ale administrației publice locale sunt primarii, consiliile locale și consiliile județene. Președintele consiliului județean nu este, așadar, consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcție printr-un vot direct.

Argumentul invocat de Guvern, că președintele de Consiliu județean ar trebui să fie ales de popor nu se susține pentru că nu există practic un „popor” al judeţului și acest argument maschează de fapt disperarea PSD, care a înțeles că este pe punctul de a pierde conducerile și majoritățile în foarte multe Consilii județene.

Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este una foarte clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor.

Aș vrea să mai adaug un singur lucru în legătură cu intențiile manifestate deja în spațiul public de către Președintele Camerei Deputaților, conform căruia PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituției pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului. Președintele României consideră că pesediștii, oricât ar încerca să-și spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenționați și interesați în a respecta voința cetățenilor. Să fie oare o simplă coincidență că imediat după ce Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni, PSD este foarte grăbit să defileze public cu această inițiativă de revizuire a Constituției?

Vă mulțumesc foarte mult! Să aveți o zi bună în continuare!”

SURSA: Presidency.ro

Articolul precedentPeste 20.000 de persoane asigurate primesc acasă cardurile de sănătate
Articolul următorL5 PLAY-OFF Declaraţii după manşa întâi a semifinalelor
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.