Sucevenii Ana Maria Carpea şi Alexandru Ţigănescu, studenţi ai Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, vor reprezenta România în cadrul concursului ”Seismic Design Competition”, cea mai importantă competiţie de inginerie seismică din lume. Concursul va avea loc în perioada 31 martie – 4 aprilie 2015, la Boston, Statele Unite ale Americii. Pentru concurs, echipajul României trebuie să realizeze macheta unei clădiri, de 1,5 metri înălţime, din lemn de balsa şi lipici, structură care trebuie să-şi dovedească rezistenţa în faţa a trei cutremure de mare magnitudine, simulate în laborator. Echipa din care fac parte cei doi suceveni numără, în total, doi studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi şapte studenţi de la Facultatea de Inginerie în Construcţii, de la universitatea clujeană.
Machetă de probă care a rezistat testelor
Alex Ţigănescu a precizat că echipa a realizat deja o machetă, pe care a testat-o, urmând ca în perioada următoare să realizeze structura cu care se vor prezenta în concurs – Beacon Tower. „Am făcut o primă machetă pentru a şti ce îmbunătăţiri să aducem machetei finale. Din fericire, aceasta a rezistat la toate cutremurele la care a fost supusă. Aceste machete sunt construcţii foarte uşoare, dar rezistente, supuse unor încercări seismologice puternice, unor cutremure artificial generate”, a povestit suceveanul. Tânărul a mai menţionat că cele mai puternice trepidaţii la care va fi supusă macheta construită din lemn de balsa (un arbore tropical cu lemn cu densitate mică) vor fi mai intense decât orice cutremur înregistrat vreodată, de circa opt ori mai mari decât cutremurul din România din 1977. Mai mult de atât, potrivit regulamentului, pe lângă rezistenţa la cutremure, construcţia trebuie să fie uşoară (iar costul de construcţie să fie mic), eficientă economic (pentru maximizarea profitului prin creşterea suprafeţei şi a numărului de etaje), iar arhitectura trebuie să se încadreze în specificul zonei. Pentru ediţia din 2015, clădirea viitorului trebuie proiectată pentru centrul oraşului Boston.
Peste 30 de echipe înscrise în 2014
La ediţia din 2014 a competiţiei, 30 de echipe au fost înscrise în concurs, cea mai mare parte dintre ele fiind din Statele Unite ale Americii. „Anul trecut, echipa României s-a întors cu premiul I, însă nu toţi membrii care au contribuit la realizarea machetei au participat efectiv în concurs, din cauza lipsei fondurilor. Anul acesta vrem să mergem toţi nouă la Boston pentru că am pus cu toţii mult suflet în acest proiect şi vom face toate eforturile pentru a fi acolo”, a precizat Alex. Echipa României din acest an este formată din studenții Ana Maria Carpea, Alexandru Ţigănescu (căpitanul echipei), Andrei Chis, Iulia Fatan, Mircea Terec, Paul Musta, Norbert Sarkozi, Diana Coman şi Alexandru Ivan Greceniuc, aceştia fiind coordonaţi de Ovidiu Prodan, Szende Szentesi şi Bianca Pârv. Pagina de Facebook a echipei este https://www.facebook.com/utcnsdc. Înainte de concursul propriu-zis, din Boston, în fiecare an, competitorii din întreaga lume se înscriu în competiţia tricourilor – „T-shirt design competition”, concurs în cadrul căruia sunt alese tricourile oficiale ale evenimentului. Fiecare echipă participantă trebuie să prezinte un design al unui tricou care să se încadreze în cerinţele concursului, dar în acelaşi timp să prezinte o viziune şi un design cât mai original. Tricoul propus de tinerii români a fost desemnat tricoul oficial al competiţiei, pe baza like-urilor primite pe pagina de Facebook a competiţiei.