Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri, 18 februarie, la o biserică de lemn, monument istoric din secolul al XIX-lea, din localitatea suceveană Poiana Stampei, pentru stingerea flăcărilor intervenind echipaje de pompieri militari din judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Alin Găleată, a declarat că pentru stingerea incendiului izbucnit la biserica din lemn ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei au intervenit pompierii militari din Vatra Dornei, din Câmpulung Moldovenesc şi din judeţul Bistriţa Năsăud, cu şapte autospeciale. În incendiu au ars acoperişul bisericii, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, iar flăcările au afectat şi catapeteasma, ajungând până la altar. Potrivit sursei citate, focul a fost localizat şi se lucrează pentru lichidarea incediului, urmând să fie stabilite cauzele izbucnirii focului.
Primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, a declarat corespondentului Mediafax că biserica fusese reabilitată şi că în 26 iulie urma să fie sfinţintă. El a spus că a fost curăţată pictura, iar în interior s-a refăcut pardoseala, cu beton, fiind introdusă în pardoseală şi încălzirea şi a fost construită şi o centrală termică. Primarul a menţionat că, din datele pe care le are, se pare că incendiul a pornit din altarul bisericii şi că urmează ca pompierii să stabilească exact cauza producerii acestui incendiu.
Biserica din lemn ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei a fost construită între anii 1883-1885, cu aprobarea împăratului Franz Joseph I, catapeteasma a fost pictată de pictorul bucovinean Epaminonda Bucevschi, iar printre preoţii care au slujit în această biserică a fost Simeon Florea Marian, folclorist şi etnograf, membru al Academiei Române, care a fost şi preot.