0:00

SUCEAVA: Îmbolnăviţi la spital, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiInfecţiile nosocomiale sau aşa-zisele infecţii intraspitaliceşti rămân o problemă de mare actualitate, în ciuda progreselor făcute în prevenirea şi controlul lor, în special ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor de igienă din spitale. O statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi dată publicităţii de directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, arată că 167 de pacienţi din totalul de 103.540 externaţi anul trecut au contractat diverşi microbi pe durata spitalizării, anunţă Monitorul de Suceava. Practic, rata infecţiilor nosocomiale a fost de 0,16%, faţă de 0,26% în 2013, când s-au semnalat 275 de cazuri la 105.246 de bolnavi externaţi, şi faţă de 0,21% în 2012, când din cei 101.800 de pacienţi externaţi 215 au fost diagnosticaţi cu infecţii nosocomiale.

În spatele acestor statistici seci şi care nu reflectă nici pe departe realitatea, deoarece de teama unei reputaţii pătate medicii şi managerii de spitale se feresc să raporteze adevăratele cifre, se ascund şi multe drame. Şi asta, întrucât sucevenii care au avut ghinionul să se aleagă şi cu alte afecţiuni decât cele pentru care s-au internat iniţial au necesitat alte tratamente, mai costisitoare, mai lungi şi mai greu de suportat, oamenii contractând în unele cazuri microbi periculoşi, care şi-au demonstrat abilitatea de a rezista la cele mai puternice antibiotice.

Revenind la cifrele declarate de medicii şi managerii de spitale, acestea arată că secţiile cu cele mai multe infecţii intraspitaliceşti au fost în 2014 Chirurgie, Pediatrie, Nou-născuţi, Obstetrică-Ginecologie, Neurologie şi Reanimare. Concret, din totalul de 167 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, 12 au fost înregistrate în secţiile de Pediatrie, unde situaţia se prezintă în felul următor: şase infecţii respiratorii, trei digestive, două încadrate la „alte tipuri” şi o septicemie. În maternităţi au fost consemnate 15 cazuri de infecţii nosocomiale  – zece cutanate, patru încadrate la „alte tipuri” şi o septicemie. La Obstetrică au fost înregistrate zece cazuri de infecţie intraspitalicească – una urinară, trei ale organelor genitale şi şase de plagă chirurgicală, în timp ce la Ginecologie au fost semnalate cinci cazuri – o infecţie respiratorie şi patru de plagă chirurgicală. La Chirurgie au fost consemnate 16 infecţii nosocomiale – una respiratorie, câte şapte digestive şi respectiv de plagă chirurgicală şi una încadrată la „alte tipuri”. La Anestezie şi Terapie Intensivă au fost înregistrate trei infecţii, câte una respiratorie, urinară şi de plagă chirurgicală. La Dializă nu a fost raportat nici un caz de infecţie intraspitalicească, în schimb la Neurologie au fost raportate 14 cazuri – şapte respiratorii, trei digestive, una urinară, două după injecţii sau puncţii şi una încadrată la ”alte tipuri”. În celelalte secţii au fost semnalate 92 de infecţii nosocomiale, dintre care 54 respiratorii, 19 digestive, două urinare şi alte două după injecţii sau puncţii, zece de plagă chirurgicală, una cutanată şi trei încadrate la „alte tipuri”.

Articolul precedentBACĂU: Copii dispăruţi găsiţi de poliţişti
Articolul următorIAŞI: Miting al creditorilor în franci elveţieni
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.