La întâlnirea lunară cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din municipiul reşedinţă de judeţ, primarul Ion Lungu a făcut iarăşi apel prin intermediul preşedinţilor şi administratorilor prezenţi către populaţie să îşi plătească măcar factura curentă la întreţinere fiindcă Suceava riscă să rămână iarăşi fără căldură şi apă caldă, pe fondul înăspririi condiţiilor meteorologice, anunţă “Obiectiv de Suceava”. El a arătat încă odată că luna trecută Primăria a plătit la Termica în contul subvenţiei, mai mult decât a plătit populaţia, ceea ce nu este normal.
“Stocul de masă lemnoasă la Bionergy mai ajunge pe câteva zile. Noi am plătit luna trecută 25 de miliarde de lei vechi, am achitat consumurile de la unităţile de învăţământ. Vom face acest lucru şi în această lună, dar vreau să vă spun că am ajuns ca pirmăria să plătească subvenţia în avans în vreme ce populaţia nu plăteşte nici măcar factura curentă, fără să mai vorbim de restanţăele acumulate. In ianuarie de exemplu, s-au strâns de la sociaţaii cu 10 miliarde de lei vechi mai puţin decât factura curentă, ceea ce nu este normal. Am ajuns pur şi simplu la concluzia că nu se doreşte a se plăti”, a concluzionat primarul Ion Lungu.
El a făcut apel la populaţia racordată la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice să achite în această lună măcar 25 de miliarde de lei vechi, pentru a se putea asigura ieşirea din iarnă în condiţii bune. Lungu a arătat că Suceava are printre cele mai mici cheltuieli cu agentul termic per apartament, o medie de 150 de lei lunar (1,5 milioane de lei vechi), sumă care nu este de nesuportat de către consumatori. Mai ales că cei cu venituri mici beneficiază de subvenţii de la Primărie, în plus faţă de subvenţia generală. Lungu a oferit o bilă albă celor de la Termica, care în luna ianuarie a acestui an au revenit la sentimente mai bune în relaţia cu Bioenergy şi au plătit jumătate din banii incasaţi către producătorul de energie termică dar a curmat rapid entuziasmul administratorului special Ovidiu Dumitrescu, care venise pregătit cu o lungă dare de seamă asupra încasărilor şi costurilor activităţii firmei aflate în insolvenţă, cerându-i să găsească un alt prilej, eventual în Consiliul Local sau în Adunarea Generală a Acţionarilor pentru prezentarea raportului de activitate a SC Termica SA.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, ca de obicei la astfel de întâlniri lunare au tăcut chitic în marea lor majoritate, numai doi sau trei dintre ei, în frunte cu preşedintele Mătăsaru de la asociaţia “mastodont’ din cartierul Obcine, cum singur a denumit-o, au luat cuvântul măcar pentru a se auzi vorbind, unii lăudându-se cu rezultatele alţii exprimându-şi neputinţa de a obţine mai mult de la membrii asociaţiilor de proprietari datornici, niciunul care să vină cu vreo soluţie concretă de ieşire din impas. Important este că, de această dată măcar, luările de cuvânt au fost puţine şi scurte, astfel încât întâlnirea lunară cu primarul Lungu nu a durat mai mult de un ceas.