15 mai a fost ultima zi în care nemţenii au putut depune cererile unice pentru subvenţiile pe suprafaţă. În judeţ, în perioada 1 martie – 15 mai, 19.500 de agricultori nemţeni au trecut pe la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, pentru a depune solicitările pentru aproximativ 165.000 de hectare, în total.

De la un an la altul scade numărul cererilor, deoarece fermierii care deţin suprafeţe mici preferă să arendeze la cei cu suprafeţe mari. Se pierd cereri, însă suprafaţa rămâne cam aceeaşi. Campania din acest an a fost mai uşoară. Oamenii au înţeles că trebuie să respecte programările făcute pentru a evita cozile şi îmbulzeala, iar programul nostru cu publicul a fost şi în week-end”, a spus Mihai Dorneanu, director APIA Neamţ.

Anul trecut, în judeţ au venit 80 milioane euro, pentru cele 26.249 de cereri, plăţile fiind făcute direct în conturile bancare ale beneficiarilor. În 2017, din cele 25.500 de cereri depuse în centrele de la Piatra Neamţ, Bicaz, Poiana Teiului, Târgu Neamţ, Roman, Ion Creangă, Moldoveni şi Roznov, 6.000 sunt pe zootehnie. Cele mai multe vizează bovinele, ovinele şi caprinele. De pe 16 mai, sunt programate verificări ale documentelor, dar şi în teren. Până pe 31 mai, agricultorii şi crescătorii de animale au la dispoziţie 2 săptămâni pentru a aduce modificări şi completări la dosare, fără a fi penalizaţi.

FOTO: Agrointel

Cei de la APIA Neamţ spun că nu ar trebui să fie probleme cu plata subvenţiilor, până acum calendarul a fost respectat şi, dacă nu apar sincope, în luna octombrie, beneficiarii ar trebui să intre în posesia avansului, iar de la 1 decembrie şi până la sfârşitul anului ar trebui făcute plăţile finale. Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este asigurat din Fondul European de Garantare Agricolă, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

Gianina Buftea

Articolul precedentTată înjunghiat de un copil de 14 ani, pentru că se certa cu mama
Articolul următorPloile, pagubele, inventarul și banii din rezerva Guvernului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.