Firmele din Regiunea de Nord-Est (RNE) raportează planuri de angajare modeste pentru intervalul octombrie – decembrie 2016.

manpower-01
Comparaţie între cele 8 regiuni de dezvoltare

Potrivit unui studiu realizat de Manpower Group, angajatorii din RNE raportează o ușoară îmbunătățire, de 2% față de intervalul iulie – septembrie 2016. Comparativ cu trimestrul IV/2015 însă, intențiile de angajare slăbesc cu 9 puncte procentuale. Angajatorii din RNE previzionează, totuşi, creșteri ale numărului total de angajați, pe parcursul trimestrului IV/2016, estimate la 4%.

manpower-02
Previziuni de angajare în Regiunea Nord-Est în ultimii 8 ani

În trimestrul IV sunt prognozate creșteri ale numărului total de angajați în 8 din cele 10 sectoare de activitate analizate.

“Cea mai puternică piață a muncii se anticipează în sectorul industrie prelucrătoare, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare (PNA) robustă, de +32%. O creștere solidă în numărul de angajați se preconizează și în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, cu o PNA de +25%, în timp ce angajatorii din sectorul Hoteluri și restaurante prognozează, la rândul lor, un ritm constant de angajare, raportând o PNA de +13%. Planurile de angajare din sectorul Administrație publică și servicii sociale sunt de un optimism prudent, de +10%. Unele creșteri sunt de așteptat și în sectoarele Transport, depozitare și comunicații și Industrie extractivă, unde PNA se situează la +7%, respectiv, +6%. În schimb, în celelalte două sectoare sunt de așteptat reduceri ale numărului total de angajați, date fiind PNA negative de -10% și -3% raportate în sectoarele Energie electrică, apă, gaz, respectiv Construcții”, potrivit realizatorilor studiului.

manpower-03
Zece domenii de activitate în căutare sau… nu de angajaţi

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă pentru trimestrul IV/2016 a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 627 de angajatori din România. Toți participanții la acest studiu au răspuns la întrebarea: „Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dv. în cele 3 luni până la sfârșitul lunii decembrie 2016, în raport cu trimestrul în curs?”.

Studiul integral:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/09/manpower-IV-2016.pdf

(M. CONSTANTINESCU; FOTO: Manpower)

Articolul precedentPMP Neamț și-a anunțat candidații la parlamentare
Articolul următorJasna Toskovic, criticată pentru evoluţia de la Slobozia
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.