Angajare muncitori straini
Sursă foto: www.recrutare-vietnam.ro

Noi condiții, mai lejere, pentru străinii care vor să muncească în România, au intrat în vigoare din 9 noiembrie 2018. Condițiile de acordare a avizului de angajare pentru lucrătorii străini nu mai sunt atât de complicate, angajatorii români au acum proceduri mai simple pentru alegerea forței de muncă, indiferent dacă angajarea se face permanent, ca stagiar, dar și transfrontalier. „Taxele pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă sau detașare au fost reduse la jumătate, respectiv de la 200 euro la 100 euro în cazul avizului de angajare pentru lucrător permanent, detașat, transfrontalier, stagiar și de la 50 euro la 25 de euro, în cazul în care angajatorul încadrează în muncă un străin titular al dreptului de ședere temporară pentru studii după absolvirea studiilor sau pentru titularul dreptului de ședere temporară pentru reîntregirea familiei, precum și în cazul schimbării angajatorului sau a funcției, la același angajator”, precizează comisarul șef de poliție Sorin Gaiță, șeful Serviciului pentru Imigrări Iași. Noile reglementări sunt cuprinse în legea 247 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România ce a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 noiembrie. Cadrul legal se referă și la străinii care vin în România pentru studii, formare profesională, voluntariat, muncă „au pair”, programe de schimb de elevi și proiecte educaționale.

Angajatorii vor fi direct interesați și din perspectivă financiară să angajeze străini, întrucât prin noua lege pot încadra la salariul minim brut pe țară, și nu la salariul mediu brut pe țară, ca până acum. Dreptul de ședere temporară pentru muncă al străinilor este prelungit numai în cazul în care aceștia pot prezenta contractul individual de muncă încheiat pe normă întreagă, înregistrat de angajator în registrul general de evidență a salariaților, cu salariul de bază la nivelul celui minim brut garantat în plată. Străinii cu înaltă calificare au drepturi salariale de măcar dublul câștigului salarial mediu brut.

Străinii numiți la conducerea de filiale, reprezentanțe ori sucursale din România ale companiilor cu sediul în străinătate, pe bază de contract de mandat sau alt document similar juridic, beneficiază de prelungire dreptului de ședere temporară pentru muncă fără a mai fi nevoie să prezinte contractul de muncă în cazul când pot dovedi că venitul obținut în această calitate este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut garantat.

Legea 247/2018 aduce noutăți și pentru străinii care vin la studii în România, viza de lungă ședere putând fi acordată și pentru elevii care participă la un program de schimb de elevi sau într-un proiect educațional. În acest ultim caz, este nevoie de dovada asigurării cazării la o familie selectată de către organizația care realizează proiectul sau într-o unitate de cazare specială pe care organizatorul o alege.

Lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pot controla toate mediile și locurile frecventate de străini, iar cine împiedică inspectorii este sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 lei.

(C.I.)

Articolul precedentŞofer pus pe scandal – reţinut, tânără beată la volan – cercetată penal
Articolul următorL4 Ozana Târgu Neamţ urcă pe doi, după victoria de acasă cu Speranţa Răuceşti
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.