Mai multe speranţe, decât certitudini pentru pietreni
Luna de foc pentru Ceahlăul (seria meciurilor cu pretendentele la un loc de cupă europeană) se încheie cu ”parada” de pe Ghencea, sâmbătă, 23 august, de la ora 21, în direct la postul Look TV, cu jocul contra campioanei, Steaua. A fost o lună infernală pentru jucătorii pietreni, porniți în campionat cu zero puncte și un golaveraj negativ de 1-8, după primele două etape, care a arătat limpede tuturor ceea ce prevestisem încă de la finalul campionatului trecut: că Marin Barbu și-a cam încheiat misiunea la Piatra Neamț și Florin Marin îi va lua locul. ”Flocea” are un moral bun, după două etape pe banca tehnică a Ceahlăului. N-a pierdut și poate fructifica pasa bună prin care trec elevii săi.
Slăbiciunile unui adversar puternic
În ultima etapă jucată pe teren propriu, Claudiu Keșeru a impresionat întreaga Europă, el reușind să marcheze toate cele 6 goluri ale meciului cu Pandurii. Cum în partida cu Ludogoreț, din turul III preliminar al UEFA Champions League, n-a fost titular, toată lumea se așteaptă ca antrenorul Costel Gâlcă să-l introducă din primul minut al partidei de sâmbătă, contra Ceahlăului. Oricum după încleștarea cu bulgarii de la Ludogoreț, a reieșit că flancul stâng al Stelei suferă, Latovlevici fiind în continuare într-o pasă proastă, iar pe partea lui poate fi o ”pâine” bună de mâncat. La capitolul viteză, cel puțin, Latovlevici a fost depășit de adversarul direct, lucru de care tinerii mijlocași ai Ceahlăului, Popadiuc, sau Chitoșcă, în cazul unul schimb de locuri, pot profita. Apoi, Steaua resimte lipsa lui Tănase, mijlocașul imprevizibil de la care te poți aștepta la orice, atunci când are mingea la picior. Sânmărtean are o tehnică bună în regim de viteză, dar driblează în exces și poate fi anihilat în cazul unui marcaj strâns ajutat de un dublaj impecabil al mijlocașilor ce joacă în fața fundașilor. În al treilea rând, Chipciu a fost ”zero” în partida cu Ludogoreț la construcția fazei ofensive. Diferența între Chipciu și Keșeru la acest capitol s-a văzut după intrarea ultimului, că Steaua a câștigat la capitolul ”creație”. Statistica meciului cu bulgarii de la Ludogoreț vine să întărească faptul că Steaua a fost mai ofensivă cu Keşeru vârf şi Chipciu în linia de mijloc. După ce a avut doar 4 şuturi spre poartă în prima repriză, campioana României a încheiat partida cu 13 şuturi spre poartă şi 6 pe spaţiul porţii, spre deosebire de Ceahlăul care a șutat de două ori pe spațiul porții, în meciul cu Dinamo.
Pentru comparaţie, felul în care Laurenţiu Reghecampf a ales să se folosească de Chipciu a fost mult mai eficient. Cel mai avansat jucător din angrenajul Stelei şi în returul campionatului trecut, Chipciu era ceea ce antrenorii numesc un “vârf fals”. Asta presupune o întreagă modificare a sistemului de joc, printr-o contribuţie ofensivă extraordinară din partea fundaşilor de bandă, plus dezvoltarea abilităţii mijlocaşilor laterali, care urcă în atac și penetrează spaţiile libere pe ieşirile din zonă ale vârfului fals. În acest moment, pentru antrenorul Costel Gâlcă, Chipciu are îndatoriri de vârf clasic deşi nu are calităţile necesare pentru asta, iar acest aspect poate fi esențial pentru o echipă mică de provincie, de a exploata la maxim slăbiciunile unui adversar puternic.
Miza pe atac
Plecarea lui Gardoş pare să fi deschis ”robinetul” în Ghencea, Steaua fiind în ultimele zile foarte activă pe piaţa transferurilor. Campioana a reuşit să îi achiziţioneze pe Luchin şi Breeveld, astfel că acum vor să încheie campania de achiziţii cu un vârf, semn că antrenorul Costel Gâlcă mizează în acest sezon pe cartea atacului. “Grozav şi Piovaccari nu sunt o opţiune pentru mine, pe Bokila mi l-aş dori”, a spus Gâlcă la finalul meciului cu Pandurii. ”Keşeru este un jucător important pentru echipa noastră, dar echipa se face în funcţie de ceea ce vrem în meciul respectiv. Ne-am gândit la Lazovic, vârful lui partisan Belgrad, însă nu cred că va veni pentru că are o vârstă înaintată şi aici, la Steaua, ne propunem altceva. Ne gândim să transferăm alt atacant. Tănase nu va juca cu siguranţă. Avem variante să-l înlocuim, voi lua o decizie în ceea ce priveşte înlocuitorul lui. Sper să îl avem apt la returul cu Ludogoreț”, a conchis Gâlcă.
Florin Marin are probleme de lot
Ceahlăul are două absențe importante înaintea jocului de sâmbătă seară: Onciu și Ichim. Marius Onciu a fost anunţat titular în meciul cu Dinamo București, încheiat nedecis: 1-1. Cu câteva minute înainte de fluierul de start al disputei, mijlocasul Ceahlăului a fost înlocuit de Florin Marin cu moldoveanul Clonin. Onciu a resimțit dureri la genunchiul stâng și a fost lăsat pe banca de rezerve. Pentru a nu risca o schimbare timpurie, Florin Marin nu l-a lăsat pe mijlocaș să joace. După un control medical amănunțit efectuat marți, 19 august, medicii au decis că Onciu trebuie să facă pauză și să nu forțeze, pentru a nu risca o accidentare mai gravă, pentru că lângă rotula piciorului stâng a apărut o excrescență ce nu-i permite efortul. Dacă situația nu se rezolvă cu tratament, atunci mijlocașul ar putea suporta o intervenție chirurgicală. Onciu va absenta în meciul cu Steaua și sunt riscuri mari ca el să nu apară nici pe banca de rezerve la partida cu Chiajna din etapa viitoare. Un alt jucător care, după meciul cu Dinamo s-a antrenat separat de restul lotului este Ichim. Fundașul a contactat o răceală și, fiind sub tratament, nu a forțat. Sunt șanse mari ca el să facă deplasarea la Bucuresti pentru meciul cu Steaua, dar este incert, așa că Florin Marin trebuie să se gândească la mutarea lui Clonin alături de Andrei Marc, în cazul în care Ichim nu va putea fi utilizat și la titularizarea lui Țepeș lângă Achim, în fața fundașilor centrali. ”Mergem să ne jucăm șansa”, a declarat Florin Marin înaintea plecării lotului spre București.
Palmaresul este de partea Stelei
Ultimul success al pietrenilor în Ghencea datează din 20 februarie 2010, când au câștigat cu 3-1, sub comanda antrenorului Gigi Mulțescu. Din 2009, din 8 partide directe, în 6 dintre ele steliștii au obținut victoria, iar în două meciuri s-au impus pietrenii. După victoria cu 3-1, din Ghencea, în 2010, Ceahlăul a mai câștigat un meci important, pe teren propriu, cu 1-0, în noiembrie 2011, printr-o execuție spectaculoasă a mijlocașului Stana. Nici el, nici portarul Tătărușanu, cel care a urmărit traiectoria balonului cu privirea, nu se vor afla sâmbătă pe teren.
Mihai STOIAN
am auzit ca se intoarce Stana la Ceahlaul.
e adevarat ?
ce stiti ?
ar fi o veste buna !
Daniel Stana si-a reziliat contractul cu RM.Valcea si are oferte de la …Rapid si Ceahlaul. Cred ca a r putea fi o solutie la lotul debil pe care il are Fl.Marin!
CEAHLAUL a defilat in Ghencea !Iata ca mai sunt si….minuni la Piatra Neamt.