Un adolescent în vârsta de 13 ani, de etnie rromă, din Roman, cu mari probleme de sănătate, a primit o șansă nesperată pentru a se putea deplasa mai ușor. Cu ajutorul specialiștilor din cadrul Fundației ”Motivation”, cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț și ai echipei mobile ce funcționează în cadrul proiectului “Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, Ricardo a primit primul său fotoliu rulant. Adolescentul a început terapia în luna iulie a acestui an, iar în lipsa condițiilor de acasă, provenind dintr-o familie modestă, este dus cu mașina echipei mobile la Complexul de Servicii Romanița. Lipsa acestui fotoliu rulant i-a îngreunat deplasarea și i-a afectat ameliorarea afecțiunilor grave de care suferă. Pentru că în astfel de situații sunt mulți alți copii, reprezentatul Fundației ”Motivation” a venit să ia măsuri pentru un alt scaun rulant, care i-ar fi de mare folos unui alt copil aflat cam în aceeași situație, Narcis, de 12 ani. Acesta suferă de o serie de afecțiuni locomotorii și psihice, iar în acest moment folosește o improvizație de scaun rulant, de adult, fără spătar care îi face mai mult rău, afectându-i postura și împiedicându-i deplasarea. Cel mai probabil, în luna noiembrie, și Narcis va avea un fotoliu nou adaptat nevoilor sale.
„Acești copii au foarte multe nevoi dar în special necesită sprijin, grijă și empatie. Suntem recunoscători prietenilor noștri de la ”Motivation” care întotdeauna ne-au fost alături, precum și reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Neamț care au dat dovadă de profesionalism și promptitudine. Este de remarcat și dedicarea colegelor noastre din echipa mobilă care au preluat grijile de pe umerii părinților și au făcut tot posibilul pentru a dărui acestor copii o rază de speranță și o bucurie totodată“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț
Proiectul “Mobilitate fără bariere“ pentru copiii cu dizabiltăți finanțat prin POCU și implementat de DGASPC Neamț, are scopul de a preveni abandonul copiilor și de a asigura servicii de suport pentru copiii cu dizabiltăți din familii vulnerabile.(M.N.)