0:00

Peste 80 de cauze ale insomniei sunt prezentate în clasificarea internaţională a tulburarilor de somn şi de asemenea există sute de tratamente în funcţie de cauza generatoare a acestei tulburări. De aceea, nu exista un tratament polivalent care sa trataze toate tipurile de insomnii.

Oboseala generată de insomnie atrage după sine, o serie întreagă de efecte asupra activăţii noastre din timpul zilei: îţi poate fi mai greu să te concentrezi chiar şi la lucuri mărunte, pentru că un creier somnoros îşi pierde funcţia executivă, spun specialiştii.
De asemenea, suntem mai iritabili sau mai nervoşi ceea ce ne afectează relaţiile interumane.

Persoanele care au predispoziţie la insomnie sunt cele suportă niveluri mari de stres pe perioade prelungite, persoanele mai în vârstă, cele care lucrează în ture, persoanele care consumă droguri sau fac abuz de alcool, adolescenţii, femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză sau persoanele sedentare.

Cu toate că nu există un tratament care să facă minuni, cercetătorii au reuşit să adune un set de sfaturi care, dacă sunt puse în practică, îmbunătăţesc semnificativ somnul, iar venirea nopţii nu mai devine o corvoadă la gândul că iar ne vom zvârcoli în pat fără să putem adormi. În același timp, există niște așa zise metode sigure care acum sunt combătute de specialiști ca fiind doar mituri.

Pentru a ajuta corpul să se relaxeze pentru somn, asigură-te că patul este confortabil şi că te-ai îmbrăcat în haine lejere şi confortabile. Doamnele şi domnişoarele pot alege dintr-o gamă vastă de pijamale oferite de Fashion Days.

Mituri despre insomnie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn alt aspect important este evitarea oricăror alimente şi băuturi, înainte de culcare, care conţin cofeină precum cafeaua, ceaiul, ciocolata, băuturile carbogazoase şi chiar unele analgezice, iar fumătorii ar trebui să se abţină de la fumat când se apropie ora de culcare. Chiar şi alcoolul trebuie evitat chiar dacă se spune că poate ajuta la inducerea somnului, însă ce nu se ştie este că după câteva ore acţionează ca un stimulent, crescând numărul de treziri şi, în general, scăzând calitatea somnului mai târziu în timpul nopţii.

Multe dintre persoanele care suferă de insomnie au obiceiul de a încerca să adoarmă în faţa televizorului, însă lumina albastră de la ecranul televizorului, dar şi a altor dispozitive precum tableta ori telefonul, afectează calitatea somnului. De aceea este indicat să se renunţe, înainte de culcare la orice fel de gadget.

Mituri despre insomnie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O altă greşeală poate fi practicarea sportului înainte de culcare. Activitatea fizică este foarte sănătoasă şi chiar este indicat să fie practicată cu regularitate, însă nu este deloc recomandat pentru cei care suferă de insomnie să practice sportul chiar înainte de a merge la culcare. Este  foarte adevărat că exerciţiile fizice ajută să adormi mai repede însă doar în condiţiile în care sunt făcute la momentul potrivit. Explicaţia specialiştilor este că exerciţiile fizice stimulează organismul să secrete cortizolul, hormonul stresului, care ajută la activarea mecanismului de alertă din creier. De aceea este indicat să faci sport într-o pereche de încălțăminte ușoară Converse care îți asigură confortul, însă cu 3-4 ore înainte de a te culca. Seara este bine să faci antrenamente mai uşoare, care să te liniştească, precum yoga, tai chi sau pilates.

ADV

Articolul precedentSprijin real pentru un copil cu dizabiltăți la Roman
Articolul următor46 de lingouri de aur și argint, bijuterii și sume fabuloase reținute de DIICOT după perchezițiile de ieri
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.