0:00

În cazul de spălare de bani în care procurorii DIICOT Iași au efectuat ieri, 19 octombrie, 41 de percheziții domiciliare în Neamț și alte 5 județe au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării: 46 de lingouri de aur și argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turcești, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoțiene, 10.000 de forinți, 820 de franci elvețieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni.

Detalii despre percheziții găsiți aici.

De asemenea, au fost indisponibilizate 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, 2.800 de țigarete, portofele, brățări și curele contrafăcute, diverse sisteme informatice și medii de stocare, 87.900 de coroane norvegiene și alte sume de bani în diferite valute.

“Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritoriale Iași au formulat acuzații cu privire la 29 de persoane și au dispus măsura reținerii față de 6 persoane și luarea măsurii controlului judiciar față de alte 9 persoane.

În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive față de cele 6 persoane reținute în cadrul acestui dosar.

În cauză, s-a reținut faptul că, din anul 2021  și până în prezent, pe teritoriul României și al Marii Britanii ar fi acționat un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de contrabandă cu țigarete și spălarea banilor proveniți, atât din contrabandă, cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale.

Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane.

Angajații acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje și, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care ar fi comis infracțiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși, din București sau din stații intermediare.

Sumele de bani obținute ar fi fost parțial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum și cu autoturisme.

Firmele de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați, iar, pentru a evita controlul autorităților statelor tranzitate, banii ar fi fost ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.

Cu aceleași mijloace de transport s-ar fi realizat în mod organizat activități de contrabandă, angajații firmei  facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană”, precizează procurorii DIICOT.

Într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conțineau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame,  în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Angela Croitoru

Articolul precedentMituri despre insomnie
Articolul următorPrima vacanță din anul școlar cu 5 module
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.