0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B – Ploaie de goluri la Galaţi – Politehnica Galaţi-Ceahlăul 6-0 (2-0)

Partidă decisivă pentru ambele echipe pentru locul al doilea, loc care după cum se ştie, asigură dreptul de a participa la barajul pentru divizia A. Echipa din Piatra Neamţ a impresionat prin jocul bun practicat la mijlocul terenului şi prin dezinvoltura cu care a abordat întâlnirea. Cu tot scorul sever la care a pierdut, Ceahlăul a avut o comportare onorabilă, a avut multe perioade când a jucat de la egal la egal cu partenerul său, dar verva deosebită şi jocul bun al atacului echipei studenţeşti au fost hotărâtoare în stabilirea rezultatului final.

Ceahlăul: Argeşanu (Mitrofan)-Olteanu, Gheorghe, Iencsi, Zaharia, Seceleanu, Dragu (Zamfirescu), Iatan, Meder, Negustoru, Pătraşcu. Poli Iaşi a promovat în Divizia Naţională A. Victoria Roman şi Chimia Râmnicu Vâlcea merg la baraj cu Gloria Bârlad şi Progresul Brăila. (Gheorghe Arsene, redactor la ziarul “Viaţa Noua” Galaţi, Ceahlăul, marţi, 4 iunie 1968)

Victoria Roman “a semnat“ actul speranţelor… Victoria-Chimia Suceava 2-1(1-0)

Romaşcanii au avut o frumoasă duminică cultural-sportivă. Începută la ştrandul oraşului, unde s-a amenajat o bună bază sportivă şi terminată pe stadionul central, această zi a fost într-adevăr o sărbătoare. O notă bună acordăm organizatorilor şi pentru faptul că au adus în tribună o fanfară care a intonat marşuri sportive. De asemenea, afişe mari indicau copiilor pe unde să intre în stadion şi locul ce-l aveau rezervat.

1-0 (min.16): O minge pornită de la centru ajunge la Tifirel care centrează în careu. Nesterovici se angajează pe traiectorie, câştigă duelul  cu portarul Petcu ieşit în întâmpinare şi mingea ricoşează dintre ei în gol.

2-0 (min.58): Se produce învălmăşeală în careu, şutează pe rând Nesterovici, Creţu şi Bârgăoanu dintre care ultimul introduce din apropiere mingea în plasă. (Alexandru Iacob)

Clasament final, ediţia 1967-1968, divizia B, seria întâi

1. Poli Iaşi        26   14   4   8   37-24    32 puncte

2. Poli Galaţi   26   12   6   8   43-28    30 puncte

……………………………………………………………

5. Ceahlăul      26   13   2   11   30-32   28 puncte

……………………………………………………….

14. Victoria     26    8   3    15    24-39   19 puncte

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul Interjudeţean. Cimentul a promovat în divizia C. Cimentul-Ştiinţa I P Bacău 5-0

Spre satisfacţia suporterilor săi, echipa Cimentul Bicaz participă pentru prima oară în divizia C. Pentru jocul prestat duminică şi celelalte frumoase comportări avute pe parcursul întregului campionat, formaţia Cimentul a dovedit că este o echipă omogenă, dârză şi disciplinată. Conducerea asociaţiei din care fac parte ing. V. Deac, Şt.  Ghimpe şi Ilie Hanganu şi-a adus aportul pentru a-şi vedea visul împlinit: promovarea în divizia C. Golurile au fost marcate de Chelaru (3), Biţu şi Adrian. La reuşita promovării în divizia C, un rol hotărâtor au avut şi Comitetul PCR din fabrică, Comitetul Sindicatului care au sprijinit AS Cimentul. Alte rezultate: Victoria Bacău-Unirea Roman 3-0; Bradul Roznov-Locomotiva Adjud 3-0 (neprezentare); Progresul Gheorghe Gheorghiu Dej-Constructorul 6-2; Celuloza-Mecanizatorul Hemeiuşi 3-0 (neprezentare). Clasament: 3. Cimentul Bicaz 34 puncte; 6. Unirea Roman 27 puncte; 7. Celuloza 27 puncte; 8. Bradul 25 puncte; 11. Constructorul 19 puncte (Traian Coman)

Campionatul interjudeţean de fotbal, etapa a 26-a

Au promovat în divizia C echipele Şţiinţa IP Bacău, Cimentul Bicaz, Progresul Gheorghe Gheorghiu Dej şi Letea Bacău.

Constructorul-Gloria Zemeş 1-0 (0-0)

Cu toate că jocul s-a desfăşurat la o oră nepotrivită (15), cei care au asistat la meci au fost plăcut impresionaţi de jocul ambelor formaţii. În minutul 63, Stoti înscrie golul victoriei. Am remarcat din nou jocul bun prestat de Măldăianu şi Sabău. Echipa Constructorul, are mai multă nevoie de sprijinul tovarăşilor din conducerea asociaţiei. Tovarăşului instructor Aurel Mardare, care s-a ocupat în partea a doua a campionatului de pregătirea echipei de seniori îi recomandăm ca juniorii formaţiei Constructorul să nu fie lăsaţi la voia întâmplării. Adică a nimănui. (Traian Coman, Ceahlăul, marţi, 11 iunie 1968)

Unirea Roman-Progresul Gh. Gheorghiu Dej 2-0 (1-0)

Rezultatul jocului nu mai putea periclita situaţia nici uneia dintre combatante. Golurile au fost marcate de Miculschi şi Vârşie. Ne-au mai plăcut Păduraru, Petrescu, Zăloagă şi Sârcu 1. (G.M. Groapă).

Alte rezultate: Locomotiva Adjud-Cimentul Bicaz 0-0; Petrolistul Dărmăneşti-Celuloza Piatra Neamţ 4-1; Bradul Roznov-Mecanizatorul Hemeiuşi 3-0

Clasament final: 2. Cimentul 35 puncte; 6. Unirea 29 puncte; 7. Bradul 27 puncte; 9. Celuloza 27 puncte; 11. Constructorul 21 puncte.

Finala Şcolilor generale din municipiul Piatra Neamţ

S-a încheiat campionatul şcolilor generale la fotbal. Finaliste au fost echipele şcolilor 8 şi 2. Meciul desfăşurat duminică a fost în general plăcut. Partida a avut loc între orele 11-13 pe o căldură toridă, care şi pentru sportivii formaţi constituie o piedică în depunerea unui efort maxim. Meciul a fost câştigat de Şcoala nr. 8. A fost mai bună, mai rapidă, cu mai multă voinţă. (B. Emilian)

Victoria Roman în faţa unui test decisiv

Credem că echipa romaşcană are şanse să ocupe unul din primele trei locuri la baraj. Am văzut la lucru echipele Victoria şi Chimia Rm. Vâlcea în ambele jocuri, atât în tur cât şi în retur. Acestea sunt de forţe sensibil egale şi aspiră la primul loc la turneul de baraj. Celelalte două divizionare C, Gloria Bârlad şi Progresul Brăila sunt desigur handicapate în această întrecere de faptul că au mai puţină rutină, mai puţine jocuri grele în picioare. La baraj este necesară prezenţa unor jucători bătăioşi, buni alergători şi şuteori buni. După părerea noastră formaţia de bază de la baraj va trebui să se confunde cu cea din partida din campionat, din ultima etapă cu Chimia Suceava. Iată programul meciurilor formaţiei Victoria de la baraj: 23 iunie, cu Chimia Rm. Vâlcea; 26 iunie, cu Gloria Bârlad; 30 iunie, cu Progresul Brăila. (prof. Alexandru Udrea, Ceahlăul, marţi, 18 iunie 1968)

ATLETISM. Secvenţe

La concursul republican de vară al seniorilor, Şcoala Sportivă Roman a participat cu 3 atleţi care au reuşit să obţină rezultate promiţătoare. Astfel, tânărul atlet Constantin Nemeş a obţinut la 400 m garduri 5 secunde, 7 sutimi, ceea ce reprezintă un nou record personal. Mihai Păduraru, la 5.000 m plat a obţinut un promiţător timp de 14 minute, 52 de secunde, 3 sutimi, record judeţean doborât, iar Rodica Ţarălungă s-a clasat pe primul loc la pentatlon cu 4.197 puncte, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că în curând va atinge cele 4.400 de puncte, limita pentru Olimpiadă. Duminică sportivă în comuna Agapia. Supremaţia în probele atletice o deţine utecistul Vasile Dorneanu care a obţinut nu mai puţin de cinci locuri întâi. Echipa de fotbal din satul Săcăluşeşti a atras atenţia publicului în mod deosebit prin jocul frumos ce l-a prestat, fapt care i-a adus victoria, în dauna echipei gazdă cu 3-0. Pe stadionul municipal Roman s-au desfăşurat întrecerile etapei judeţene a Campionatului Republican de atletism al şcolilor generale, sub formă de tetratlon (alergare 60 m, săritura în lungime, săritura în înălţime şi aruncarea mingii de oină). Din rândurile micuţilor atleţi s-au evidenţiat Constantinescu Doina, Şerban Dorina, Gicoveanu Mărioara, Amariei Alexandrina, Sorel Tănăsuică, Andrei Coman, Zaman Livian şi Cristea Ion. Pe echipe au câştigat, la fete, Liceul Bicaz, iar la masculin, Şcoala nr. 1 Roman. (prof. Ion Argeşanu)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Competiţii pentru copii

Stadionul 1 Mai din Piatra Neamţ a găzduit faza pe municipiu  a Campionatului Republican de atletism al copiilor elevi ai şcolilor generale născuţi între anii 1954 şi 1956. Întrecerea a prilejuit o luptă dârză, evidenţiind totodată câteva elemente de perspectivă, care trebuie să intre în raza vizuală a antrenorilor de la CS Ceahlăul: fetele Bejan Geta (60 m plat), Georgeta Daşu, viitoare Vintea (înălţime), Mariana Crăciun (greutate), Elena Aftode (lungime), Mihuţ Gina (300 m), M. Tudoran (oină), băieţii, 60 m, Emil Adămoaie, lungime, Munteanu V. înălţime şi greutate, Icleanu Dan, 300 m, Emil Adămoaie, 500 m, Balaban Ioan, oină, Asavei P. (prof. E. Fărcăşanu)

ORIENTARE TURISTICĂ. În ciuda vremii…

Condiţiile atmosferice au îngreunat duminica trecută desfăşurarea întrecerilor din cadrul etapei judeţene a Campionatului de Orientare Turistică. Cu toate acestea, organizatorii s-au străduit să ofere concurenţilor un prilej de desfăşurare pe muntele Cernegura, la Bahrin, a însuşirilor lor în materie de orientare turistică. Au participat 6 echipe de băieţi şi tot atâtea de fete de la AS Voinţa Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ, remarcându-se în mod deosebit sportivii Vasile Todirică, Mihai Cojocaru, Maria Aioanei şi Maria Ciuntu.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Concursul de pe dealul Cozla

Acum câteva zile a avut loc etapa judeţeană, faza a doua pentru Campionatul Republican la orientare turistică. La acest concurs s-au prezentat echipele AS Sănătatea Bisericani, Voinţa, Steaua Arini şi Avântul Fabrica Bistriţa din Piatra Neamţ. Disputa sportivă a fost dată pe dealul Cozla, cu punctul de plecare Poiana Ţapului, iar sosirea la cota 676 metri. Un rezultat demn de apreciat a obţinut echipa de fete a AS Sănătatea Bisericani formată din Viorica Moldoveanu şi Elena Macovei care s-a situat pe locul întâi şi a reuşit să întreacă echipele de băieţi atât la timpul de marş, cât şi la totalul punctelor de penalizare. Primul loc la masculin a fost ocupat de AS Avântul Fabrica Bistriţa formată din Vasile Macovei şi Alexandru Cozma. Pe locul secund s-a situat AS Voinţa Piatra Neamţ alcătuită din Vasile Todirică şi Mihai Cojocaru. Cu toate rezultatele obţinute, trebuie să arătăm munca slabă de mobilizare la AS Bistriţa Stejaru, Şoimii 1 Mai, Bradul Foresta, Ţesătura 8 Martie, Celuloza, Hârtia, PTTR Piatra Neamţ, precum şi cele din şcolile profesionale şi licee care au lipsit de la startul acestei întreceri în mod nejustificat. (C. Nemţeanu, Ceahlăul, duminică 16 iunie 1968)

BOX

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Noua secţie a clubului Ceahlăul

Conducerea clubului Ceahlăul, sub îndrumarea CJEFS Neamţ a luat hotărârea înfiinţării unei secţii de box. În funcţia de preşedinte se găseşte Dumitru Vrânceanu. Antrenorul Constantin Maxim, căruia i-a fost încredinţată secţia de box, a şi început pregătirile cu tinerii boxeri, care se desfăşoară în sala Şcolii nr.1. Aceste pregătiri vor continua în noua sală de sport a clubului Ceahlăul, ce se află în stadiu de finisare. La antrenamente participă un număr de 20 de sportivi, la a căror pregătire asistă şi Mihai Vornicu, în calitate de vicepreşedinte al secţiei. Din rândul tinerilor care manifestă dragoste şi pasiune pentru sportul cu mănuşi, se evidenţiază Iorgu Nicolae, Petre Vasile şi I. Gâlcoaia. (Traian Coman)

VOLEI. Laminorul fără jucători

Duminică dimineaţă, sala Liceului “Petru Rareş” a găzduit întâlnirea de volei dintre echipele SSE Piatra Neamţ şi Viitorul Săvinesti, contând pentru Campionatul Judeţean de calificare. Meciul a fost dramatic. După ce Viitorul a câştigat primul set la 6 şi se părea că-şi va adjudeca destul de usor partida, următoarele două seturi revin SSE. În setul 4, Viitorul îşi recapătă din nou calmul şi cadenţa şi egalează la seturi. În ultimul set, tinerii jucători de la SSE au dat dovadă de o dârzenie demnă de invidiat, au luptat din răsputeri, câştigând setul la 5 şi partida cu 3-2. La întâlnirea Laminorul Roman-Progresul Târgu Neamţ, echipa din Roman s-a prezentat fără numărul necesar de jucători. Probabil că într-o uzină cu aproximativ 1.500 de tineri, nu se găsesc 6 voleibalişti. Cum explică AS Laminorul această deficienţă gravă? (Alexandru Iacob, Alexandru Udrea, C. Nemţeanu, Emil Fărcăşanu, Didina Almăşanu, Ceahlăul, miercuri, 5 iunie 1968)

Finala pe ţară a şcolilor profesionale auto

În zilele de 3 şi 4 iunie a avut loc pe terenul Liceului “Petru Rareş” din Piatra Neamţ, etapa finală la volei (masculin) la care au luat parte echipele şcolilor profesionale auto din Bucureşti, Craiova, Rm. Vâlcea şi Satu Mare. Primul loc a fost ocupat de echipa din Craiova. Pe locurile următoare s-au situat formaţiile din Bucureşti, Rm. Vâlcea şi Satu Mare. Pentru finalul reuşit al competiţiei, organizatorul-conducerea şcolii profesionale auto din Piatra Neamţ-a oferit tuturor participanţilor o excursie la Lacu Roşu şi la barajul lacului de acumulare de la Bicaz. (Ceahlăul, sâmbătă, 8 iunie 1968)

CICLISM. Ciclism la Piatra Neamţ

O duminică însorită, un timp minunat pentru sportul cu două roţi şi pedale, pentru sportivii chemaţi la startul acestui concurs, din cadrul Campionatului Republican cu biciclete turism pe distanţa de 10 km. Organizatorul competiţiei-Consiliul Municipal pentru educaţie fizică şi sport Piatra Neamţ. Traseul a fost stabilit pe şoseaua ce duce la Bicaz, de la Sarata până la Pângăraţi. Participanţii, reprezentanţi ai AS Relonul Săvineşti, PTTR, Industria Locală, Fabrica Steagu Roşu, Metalo-Chimica şi Voinţa Piatra Neamţ. La feminine, pe primele trei locuri s-au situat Petrona Necula şi Ana  Manole de la AS Relonul Săvineşti şi Ana Roban de la AS Hârtia Piatra Neamţ. La masculin, primele trei locuri au fost ocupate de Ion Prepeliţă de la AS Relonul, Gheorghe Mancaş şi Neculai Năstase de la AS PTTR Piatra Neamţ. În clasamentul pentru biciclete semicurse, primul loc a revenit sportivului Constantin Câmpeanu de la Asociaţia Industria Locală Piatra Neamţ. Pe asociaţii sportive, în ordine s-au clasat AS PTTR Piatra Neamţ, Relonul Săvineşti şi Industria Locală Piatra Neamţ. (C. Nemţeanu)

HANDBAL. Duelul şcolilor generale

O competiţie de handbal care s-a bucurat de un frumos succes în municipiul Roman a fost cea a şcolilor generale organizată cu 6 echipe de băieţi şi 4 de fete, sistem turneu, tur-retur. S-au remarcat la băieţi, Şcoala nr. 15 Cotu Vameş, Şcoala nr. 3 şi Şcoala Horia. La fete, locul întâi a fost ocupat de echipa Şcolii Horia. (prof. Alexandru Udrea)

TINERET.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Gimnastica-mijloc principal de realizare a educaţiei fizice

Activitatea realizată în domeniul gimnasticii în acest an în cadrul şcolilor generale a fost scoasă în evidenţă cu ocazia organizării etapei judeţene a Campionatului Republican Şcolar. Aceasta a arătat atât priceperea şi pasiunea în muncă a profesorilor Creţu Constantin (Şcoala nr. 5 Târgu Neamţ), Silvia Bigiu (Liceul Roznov), Ion Argeşanu (Şcoala nr. 3 Roman), Ion Filip (Şcoala Bistriţa), Iuliana Stoenescu (Şcoala nr. 3 Piatra Neamţ) şi Nicolae Munteanu (Şcoala Davideni), cât şi dragostea micuţilor concurenţi pentru această ramură sportivă în care s-au întrecut pe ei înşişi. Copiii din Piatra Neamţ pot fi îndrumaţi spre secţiile de gimnastică din cadrul SSE şi a CS Ceahlăul unde se asigură pregătirea corespunzătoare a micilor gimnaşti. (Eugen Ghiurea, profesor la Consiliul Judeţean Neamţ al organizaţiei pionierilor)

OINĂ. Biruinţa Gherăieşti, a treia echipă pe ţară

Timp de trei zile Mangalia a găzduit finala pe ţară a Cupei RSR la oină. Alături de celelalte 5 formaţii câştigătoare de zonă, a participat şi echipa Biruinţa Gherăieşti, câştigătoarea zonei de la Sibiu. Biruinţa a făcut câteva jocuri spectaculoase, printre care, cel mai bun cu Avântul Valea Roşie (Ilfov), echipă pe care a învins-o cu scorul de 17-4. În acestă partidă, oiniştii din Gherăieşti şi-au jucat adversarul aproape în toate centrările sub conducerea lui Eugen Cocuţ, punctând necruţător. Dar au pierdut apoi câteva meciuri cu 0-18 şi 8-14 şi au terminat competiţia pe locul trei. Pentru această performanţă, oiniştii din Gherăieşti în frunte cu antrenorul şi căpitanul Eugen Cocuţ, merită toate felicitările.

Articolul precedentBani pentru performanțe sau pentru stagii de pregătire?
Articolul următorTopul Firmelor, ediția a XX-a