0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

POPICE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul Republican pe echipe (faza municipală)

Timp de două zile s-a desfășurat la arena “Zorile Noi” din Piatra Neamț prima întâlnire de popice, din cadrul Campionatului Republican de calificare (faza municipală), între echipele asociațiilor Zorile Noi și Relonul Săvinești. Disputa a fost câștigată de tânăra formație din Săvinești, care s-a impus grație unei diferențe de 175 p.d. De la învingători s-au evidențiat: Ion Zaharia, Nuțu Plăcintă, Milon Zaharia, iar de la învinși: Gheorghe Buleu și V. Grozavu. Cu toate acestea, nemulțumește faptul că reloniștii nu dispun încă de o bază sportivă de antrenament, deși talentul și perseverența lor ar impune o asemenea preocupare din partea asociației. În încheiere, menționăm că la sfârșitul acestui an, căpitanul echipei Relonul – Ion Zaharia – intenționează să se retragă din viața competițională, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitatea sportivă neîntreruptă ca jucător, antrenor și animator de întreceri sportive. Sperăm că va fi sărbătorit cum se cuvine. (Ceahlăul, joi, 11 decembrie 1969)

AS Zorile Noi a învins!

Disputa dintre popicarii AS Zorile Noi și Voința, desfășurată pe arena de la “Zorile Noi” în cadrul etapei a doua, a dat câștig de cauză gazdelor, care, după un început echilibrat, s-au detașat clar în învingători cu scorul general de 4055-3482 p.d. Pe arena “Hârtia” urmau să se întâlnească sportivii asociațiilor Hârtia și Autobuzul. Oaspeții nu s-au prezentat însă la joc, astfel că a fost înregistrat scorul de 5.000-0 în favoarea Hârtiei. Fiindcă situația regretabilă înregistrată, la popice nu e singulară în cadrul acestei asociații sportive, ne întrebăm cu firească nedumerire dacă tovarășii din cadrul acestei asociații simt sau nu, câtuși de puțin, răspunderea ce le revine pentru asemenea acțiuni și manifestări incompatibile cu spiritul sportivității și respectului față de adversar. (Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, joi, 18 decembrie 1969)

ATLETISM

Romașcanii din nou la start

Recent, la Botoșani s-a desfășurat un concurs atletic de sală, la care au fost invitați să participe și atleții din Roman. Confirmând buna pregătire și frumoasele rezultate obținute în acest an competițional, sportivii romașcani s-au clasat pe primele locuri ale întrecerii în majoritatea probelor de concurs. Este vorba despre Eleonora Monoranu, Constantin Nemeș, Rodica Ţarălungă, Mihaela Loghin, Monica Cocuț. (Ceahlăul, vineri, 12 decembrie 1969)

JUDO

La finalele Campionatului Republican individual de judo,

Sportivii romașcani au obținut trei medalii

Judokanii romașcani, componenți ai formației Metalul, antrenată de dr. Vasile Șerban, au obținut un remarcabil succes în cadrul finalelor Campionatului Republican individual desfășurat recent la Timișoara. Cei doi sportivi din Roman calificați pentru această ultimă etapă în urma desfășurării fazei zonale de la Iași – Vasile Cozma (categoria +93 Kg) și Gheorghe Atomulesei (categoria 56 kg) – au obținut trei medalii, realizând astfel cea mai bună performanță a turneului dacă raportăm rezultatele înregistrate la numărul de componenți ai fiecărei dintre cele 9 formații participante. Gheorghe Atomulesei a obținut medalia de bronz la 56 de kg. Vasile Cozma a cucerit medalia de argint la +93 kg și încă o medalie de argint în lupta pentru atribuirea titlului de campion absolut pe care și l-au disputat 9 sportivi. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 17 decembrie 1969)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A

Ceahlăul – Rapid București 0-3 (-8, -14,-1)

Prezența rapidistelor la Piatra Neamț, și speranța într-o comportare cât mai onorabilă a gazdelor în selecta companie a vicecampioanelor, au atras în sala Ceahlăul un public numeros, căruia i-au fost oferite – mai ales în setul secund – numeroase momente de satisfacții spectaculare. Și, puțin a lipsit ca, ceea ce încolțea doar ca o timidă speranță în sufletul fiecăruia obținerea măcar a unui set de către pietrence) să se realizeze chiar în setul menționat. Jocul a început într-o atmosferă de evident trac în tabăra gazdelor, lucru ce a permis rapidistelor să puncteze cu regularitate și să conducă la un moment dat cu 7-1. Din acest punct al desfășurări setului, notăm însă o puternică revenire în jocul pietrencelor datorită plusului de agresivitate la fileu manifestat de Ana Gheorghe și Iulia Popa și plasamentului mai bun din linia a doua, care, în întâlnirea de duminică, a funcționat totuși defectuos în majoritatea timpului de joc. Rapidul câștigă primul set cu 15-8. Setul al doilea este început cu mai mult curaj de formația Ceahlăul, componentele sale convingându-se din experiența setului anterior că pot îndrăzni mai mult. Și atfel, după o evoluție foarte bună, care pune în vădită dificultate șasele rapidist, gazdele conduc cu 6-1 și 7-4, dar sunt egalate la 8, de unde rapidistele se vor distanța ușor, profitând de câteva erori elementare produse în partea cealaltă a fileului de Gheorghe, Zotta și Popa. Finalul setului secund a fost de-a dreptul dramatic: rapidistele conduc cu 11-8, 12-9, 13-11, 14-11 dar sunt egalate la 14! Pietrencele nu mai au însă suficiente resurse și, în urma a trei faze confuze în care se încurcă reciproc sau se bâlbâie în intervenții, pierd și al doilea set: 14-16. Setul al treilea este doar o formalitate pentru echipa oaspete, care punctează mereu, în timp ce gazdele fac un singur punct: 15-1. Rapidul a câștigat această întâlnire fără să strălucească, dar dovedind o mai bună omogenizare a jocului și multă tenacitate din parte componentelor sale, mai ales Rebac, Szekely și Predulea. În echipa pietreană am constatat o prea ușoară “pierdere a capului” în momentele dificile. La experiența de joc pe care o au, cred că putem cere surorilor Viruzab, Anei Zotta și Mioarei Fenechiu, mai multă maturitate în joc și o mai mare capacitate de mobilizare. Regretăm că Adriana Albiș, accidentată, nu a putut fi folosită la adevărata ei valoare nici atât timp cât a jucat; ar fi fost o piesă utilă în compartimentul ofensiv al Ceahlăului și am fi obținut poate, măcar în setul al doilea, mai mult decât “o victorie morală”. Acum, când încheierea turului se apropie, situația formației Ceahlăul în cadrul divizionarelor A nu este deloc îmbucurătoare și decepția ne este cu atât mai mare, cu cât la începutul turului s-au făcut pronosticuri din cele mai optimiste în legătură cu reprezentarea voleiului pietrean feminin în prima categorie a țării. (Constantin Bostan, Ceahlăul, miercuri, 17 decembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Viitorul Săvinești – Progresul Suceava 3-1 (10, 12, -4, 4)

Jucători gazdă au reușit să-și adjudece o victorie absolut necesară pentru rotunjirea cât de cât a sărăcăciosului cumul de puncte cu care vor încheia în curând (după disputarea partidei de la Petroșani) turul campionatului diviziei B. Cu un lot de jucători care n-a fost împrospătat în timp util și care abia în ultima parte a sezonului competițional a ajuns la o coeziune și la o forță de luptă oarecum satisfăcătoare unui nivel mediu de prezență în divizia secundă, Viitorul a luat un start greoi și a urmat o linie sinuoasă, având comportări dintre cele mai contrastante: jocuri bune și evoluții curajoase alternând (uneori chiar în cursul aceleași partide, când asemenea oscilații au fost înregistrate și de la set la set, cu urmări negative – și imediate – asupra rezultatului final al întâlnirilor respective) cu comportări lipsite parcă de orice dorință de a câștiga. Păstrând proporțiile, putem afirma că și duminică, în cadrul evoluției generale a echipei, au fost simțite evidente perioade de “cădere”, unele dintre ele înregistrate prompt pe tabela de marcaj: un set pierdut la 4, după câștigarea primelor două! De adăugat că, în acest al treilea set, după ce au fost conduși cu 6-0, jucători Viitorului au redus din handicap până la 6-4, fără să mai realizeze apoi niciun punct. Considerăm însă că adevărata valoare și putere de luptă a jucătorilor Ardeleanu, Aman, Notaru, Avarvarei și a coechipierilor lor este cea arătată în setul al doilea, când deși conduși la un moment dat cu 9-6, au avut suficiente resurse să-și revină, să egaleze la 9 și să ia apoi conducerea pe care nu au mai cedat-o până la câștigarea setului. Ultimul set le-a fost la discreție și datorită unei căderi neașteptate a oaspeților. (I.V. Șerban, Ceahlăul, joi, 18 decembrie 1969)

Divizia A

Ceahlăul – Farul Constanța 2-3 (10, -13, -7, 11, 6)

Susținând penultima partidă a acestui tur de campionat în deplasare, la echipa constănțeană Farul, voleibalistele Ceahlăului au reușit să obțină un rezultat foarte strâns în compania gazdelor, clasate înaintea acestei etape pe locul al 5-lea cu 5 victorii și 14 puncte. (Ceahlăul, marți, 23 decembrie 1969)

PREMIERE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cei mai buni 10 sportivi ai anului 1969 din județul Neamț

Redacția ziarului “Ceahlăul” în colaborare cu CJEFS Neamț, pe baza urmăriri permanente a rezultatelor sportive obținute, au întocmit clasamentul primilor 10 sportivi ai anului 1969:

1. Mariana Filip (multiplă recordmenă națională) – Centrul de atletism Roman (antrenor emerit, O. Constantinescu-Nehoi);

2. Constantin Nemeș – Centrul de atletism Roman;

3. Eleonora Monoranu – Centrul de atletism Roman;

4. Vasile Cozma – judo – vicecampion al RSR – AS Metalul Roman, antrenor, dr. Vasile Șerban;

5. Eugen Cocuț – căpitan al echipei de oină Biruința Gherăiești, vicecampioană națională;

6. Iulia Popa – volei, Ceahlăul Piatra Neamt;

7. Mihaela Loghin – Centrul de atletism Roman;

8. Mihai Păduraru – Centrul de atletism Roman;

9. Adriana Albiș – volei, Ceahlăul Piatra Neamt, componentă a lotului olimpic;

10. Doina Lașcu – schi, Școala Sportivă Piatra Neamț (campioană județeană la probele alpine). (Ceahlăul, marți, 30 decembrie 1969)

LUPTE

La AS Metalul Piatra Neamț a luat ființă o secție de lupte

Începând din această lună, în cadrul AS Metalul Piatra Neamț a luat ființă o nouă secție. Este vorba de secția de lupte, în al cărui birou de conducere au fost aleși tovarășii ing. Cicerone Jeleș – președinte și Dumitru Chirilă – secretar. Antrenamentele viitorilor luptători sunt conduse de Constantin Hurduboaia, antrenor categoria a 3-a și se desfășoară în zilele de luni, miercuri și vineri între orele 17-19 în sala clubului Întreprinderii mecanizate Ceahlău. În curând, datorită fondurilor alocate de Consiliul Județean al sindicatelor, secția va dispune și de echipamentul și materialele necesare. Cei care doresc să se inițieze în tainele acestui sport în vederea obținerii unor viitoare performanțe (secția apelează mai ales la tinerii între 14 și 18 ani din Piatra Neamț și împrejurimi), se pot adresa pentru înscrieri AS Metalul, prezentându-se la sala de antrenamente în una din zilele menționate. (Ceahlăul, joi, 18 decembrie 1969)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O pledoarie pentru schi

Este ușor de înțeles și foarte bine de știut că județul Neamț, în marea sa majoritate având altitudini de până la 1.900 metri, oferă condiții natural excelente pentru practicarea schiului. Situarea într-o zonă alpină și subalpină acoperită cu întinse păduri și aflată în partea nordică a țării facilitează menținerea stratului de zăpadă necesar practicării schiului (în condițiile unei ierni obișnuite) până în luna aprilie, deci aproximativ 4 luni pe an. Rămâne în continuare un paradox – rod al slabei preocupări pe plan local și al lipsei de înțelegere și ajutor material din partea organelor și a forurilor de specialitate superioare faptul că în această întinsă zonă muntoasă pe teritoriul căreia se află 15 școli generale, 3 licee și 5 școli profesionale numai la Piatra Neamț (plus două licee la Bicaz și Borca și 10 școli generale pe Valea Muntelui) nu există amenajată decât o singură pârtie de schi: e vorba despre pârtia de pe muntele Cozla (Piatra Neamț) care are o lungime de 1.100 de metri, cu o diferență de nivel de 320 de metri și altitudine de 650 de metri. Din păcate, nici această unică pârtie nu cunoaște amenajări moderne la nivelul unor exigențe pe care le considerăm că le putem avea față de o bază pentru practicarea schiului. Pe cuprinsul județului mai există câteva pante sau poieni naturale pe care se poate schia, deși lungimea lor  e cuprinsă în medie între 300-400 de metri, dar nicăieri nu se află montat vreun mijloc mecanic de urcare și nici nu există amenajări speciale: versantul Nordic al Cernegurei (860 m, altitudine) și Pietricicăi (560 m) în Piatra Neamț; Izvorul Muntelui (850m) și Durău (890m), deservite de cabanele cu același nume și situate la poalele masivului Ceahlău; de asemenea, în apropierea fiecărei comune de pe Valea Muntelui există pante propice practicării schiului. Comisia județeană de schi și-a propus ca obiectiv valorificare potențialului material și uman existent în privința curățării pârtiilor de schi de pe Cozla, Pietricica, Cernegura pentru desfășurarea lecțiilor de antrenament și a concursurilor în apropierea cartierelor de locuințe și asigurând astfel condiții de deplasare a schiorilor în maximum 30 de minute. În plus, s-au confecționat cu sprijinul CJEFS Neamț numere de concurs și fanioane colorate, s-au reparat cronometrele, s-a organizat un curs pentru împrospătarea cunoștințelor arbitrilor de schi, și – în limita posibilităților financiare s-au procurat echipament și material de schi pentru secția Școlii Sportive Piatra Neamț; pe lângă CJEFS va funcționa un centru de inițiere. Așteptăm sprijinul de la Consiliul popular județean, FRS, ONT Carpați, Ministerul Învățământului, UTC, Consiliul Național al Pionierilor. Din rândul acestor amenajări posibile și indispensabile bunei desfășurări a activităților de antrenament, propunem: 1. amenajarea unei noii pârtii de schi pe Cernegura și deservirea ei de un teleferic (a fost întocmit un studiu avizat favorabil de către factori competenți încă din martie 1969, dar deși s-a încheiat o înțelegere cu reprezentanții ONT-ului pentru proiectarea telefericului, nu s-a început nicio lucrare); 2. anul trecut a fost refuzată comanda de unui baby-schi, a fost reînnoită anul acesta, dar nu s-a primit încă vreun răspuns; 3. organizarea unui centru de schi (la Piatra Neamț sunt 6 profesori cu această specializare) a fost o altă propunere avizată nefavorabil de către forurile superioare, în speță de FRS. (prof. Constantin Săvinescu, Ceahlăul, vineri, 19 decembrie 1969)

FOTBAL

Final de tur în campionatul municipal de fotbal (seniori) – Piatra Neamț

Din cele 8 echipe participante la începutul acestui sezon, două au fost retrase pentru neprezentarea la trei dinte partidele programate: Vulturul Zănești și Fabrica Zorile Noi. Celelalte 6 competitoare care au încheiat turul “pe picioare”, s-au clasat astfel: 1. Industria Locală; 2. Hârtia; 3. Metalurgistul; 4. Biruința Negrești; 5. Victoria Tarcău; 6. Voința.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul municipal de copii și juniori – Piatra Neamț

Participă 7 echipe școlare, cărora li se adaugă formația Voința. Campioană de toamnă a fost declarată la juniori, echipa Grupului Școlar Chimie, care a terminat neînvinsă sezonul de toamnă cu punctaj maxim: 14 puncte. Locul al doilea este ocupat de Liceul Industrial Chimie cu 11 puncte. La copii, locul întâi este deținut de Școala nr. 3. Pe următoarele două locuri se află Școala nr. 4 și Școala nr. 8. De menționat că, în ambele campionate, nu s-au înregistrat neprezentări (o replică la adresa seniorilor?).

Articolul precedentGabriel Zugrăvescu, profesionist de elită cu bunici din Agapia
Articolul următorHCM Roman: ”Duș” rece în Maramureș