zugravescu rapid

Profesorul Gabriel Zugrăvescu, un profesionist de marcă din handbalul românesc, a participat în 1972, la Piatra Neamţ la un simpozion de profil. Până la data respectivă, tehnicianul câştigase Cupa Campionilor Europeni cu fetele de la Rapid, în 1964 şi opt campionate ale ţării. Având rădăcini puternice pe meleagurile noastre, el spunea că handbalul a devenit cu adevărat popular, iar perspectiva nemţeană a jocului cu mingea mică este pe făgaşul care trebuie.

“Cred că în judeţul Neamţ viitorul handbalului e pe mâini bune. Trebuie să se estompeze însă concurenţa între anumite discipline. Handbalul nu depinde de evoluţia sau de involuţia altor sporturi, ci trebuie să se dezvolte independent. Aş insista pe organizarea de cât mai multe competiţii, orăşeneşti şi săteşti, pe căutări în şcolile profesionale, pe o selecţie răbdătoare, continuă. Personal, vin cu plăcere în ţinutul Neamţului, mai ales la casa bunicilor de la Agapia, unde cred că mi-am făcut şi ucenicia în sport”.

Gabriel Zugrăvescu a mai declarat în urmă cu 42 de ani că, pregătirea fizică este mai presus de orice şi a mai vorbit şi despre crearea unei coeziunii sufleteşti între el şi fetele pe care le-a pregătit.

”Nu m-am plâns niciodată până acum că lucrez cu fetele şi poate de aceea am creat o anumită legătură sufletească între mine şi echipele pe care le-am condus. Adică, fără a fi sever, le spun ce trebuie şi mai ales ce nu trebuie să facă. Importantă este mai presus de orice pregătirea fizică”. (L. Cristian, Ceahlăul, joi, 22 iunie 1972)

Ana MOISE

Articolul precedentCând americanii au venit la Piatra Neamţ
Articolul următorSportul nemțean în presă și arhive