0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B: Și totuși, ne așteptam la mai mult…

Ceahlăul-Flacăra Moreni 2-0 (0-0)

După două meciuri “afară”, duminică, pe un timp frumos pentru fotbal, spectatorii pietreni s-au reîntâlnit cu jucătorii Ceahlăului: meciul era așteptat cu nerăbdare, fiindcă în etapa trecută, după severa înfrângere de la Constanţa, colegii lui Argeșanu “ţinuseră liderul în șah” la el acasă. Ce ne-a oferit meciul de duminică? Un joc deschis, disputat în limitele sportivităţii, cu faze frumoase în câmp, dar cu puţine combinaţii spectaculoase în zona periculoasă a careului de 16 metri. Șuturile care puteau ridica tribunele în picioare, au expediat de regulă balonul pe lângă, sau peste chenarul barelor. A fost – ni se pare nouă – o partidă căreia i-a cam lipsit sarea și piperul; o victorie care are, totuși, un gust puţin sălciu… partida a fost controlată aproape în întregime de gazde, jucătorii de la Moreni, atacând sporadic. Elegantul Argeșanu – eroul celor două meciuri anterioare – a fost solicitat doar la câteva faze și ar fi părăsit terenul cu ţinuta imaculată, dar n-ar fi fost acea tumbă din ultimele minute ale jocului. Primul gol a căzut destul de repede: în minutul 3, Dragu trimite balonul în careu lui Pătrașcu și acesta îl pasează lateral, lui Negustoru, care-l expediază în colţul lung al porţii, surprinzând pe picior greșit portarul oaspeţilor. Repriza, ca și întreaga partidă, continuă apoi în nota de dominare a Ceahlăului; se creează faze frumoase la centrul terenului, dar finalizarea întârzie. Dragu muncește mult, însă greșește în aceeași măsură… Pătrașcu întârzie mereu fazele de atac… Centrările pe jos nu-și găsesc totdeauna adresa, iar cele pe sus îi dezavantajează pe Negustoru și Pătrașcu… În ciuda unor ezitări, Iencsi și colegii săi de linie rezolvă problemele pe linia de 16 metri. Neobosiţi, Seceleanu și Enache dau mereu semnalul atacului, iar unele execuţii tehnice sunt de o acurateţe care merge la inima spectatorilor… Al doilea gol, realizat în repriza secundă, este opera lui Meder, care a urmărit o fază de joc la marginea careului de 16 metri și a expediat violent balonul în plasă. Oaspeţii au o mare ocazie în minutul 86, dar Iofciulescu, de la numai 3 metri de poarta lui Argeșanu, trimite mingea cu capul, peste poartă. Partida se încheie tot cu o acţiune a jucătorilor din Moreni: fundașul central Dumitran, aflat în careul Ceahlăului, trimite un surprinzător vole peste cap, dar și peste poartă!…Ceahlăul a evoluat în următoarea formaţie: Argeșanu – Nicoară, Iencsi, Gh. Aurel, Zaharia, Dragu, Seceleanu, Enache, Negustoru, Pătrașcu, Stănculescu (Meder). (Constantin Bostan, Ceahlăul, marţi, 22 aprilie 1969)

Clasament

Poli Galaţi   22   13    4    5   30-16    30
………………………………………………………….
Ceahlăul     22   11    4    7   29-22    26

Campionatul judeţean de fotbal

Unirea Roman-Bradul Roznov 11-0 (4-0)

Rezultatul este normal, după părerea noastră ţinând cont chiar și de un singur fapt: oaspeţii nu au șutat niciodată periculos la poarta apărată de Vieru; ori, în aceste condiţii, roznovenii nu puteau pleca… cu faţa curată și plasa… neperforată substanţial! Echipa gazdă ne-a arătat o cu totul altă faţetă (în comparaţie cu jocul de duminica trecută). Beneficiind de jucătorii care au luptat până la epuizare, Unirea se prezintă ca o candidată sigură la titlul judeţean, întărindu-și substanţial golaverajul și trecând pe poziţia de lider. Au înscris Apostol (4), Creţu (3), Tusz (2), Vârșie (1) și Nazare (1). (G. M. Groapă, Ceahlăul, joi, 24 aprilie1969)

Relonul Săvinești-Constructorul Piatra Neamţ 2-2 (1-1)

Fruntașa campionatului judeţean de fotbal echipa Constructorul, a întâlnit în echipa Relonul Săvinești o formaţie care a luptat până în ultimul minut de joc. Puţin deficitară la capitolul tehnic, echipa Relonul a suplinit aceasta prin voinţă și putere de muncă demne de toată lauda. Dacă nu a câștigat cele două puncte puse în joc, aceasta este din cauza slabei forme manifestate de portarul Lazăr. În primele 20 de minute, Constructorul domină teritorial și reușește să deschidă scorul prin Scurtu, în min. 15. În continuare, Ungureanu, Nistor și Scurtu ratează, trimiţând balonul alături de poartă, sau în bară. Treptat, Relonul își revine și construiește câteva atacuri prin Georgescu-destul de periculoase. La un astfel de atac, Georgescu șutează în bară și balonul revine în teren, la Matei, care șutează cu sete, înscriind. După pauză Relonul domină, dar portarul Iencsi apără cu siguranţă. Totuși, și el este înfrânt la șutul lui Voitanovici, în minutul 67. Constructorul efectuează câteva schimbări în formaţie și egalează în min. 85, printr-o lovitură de cap executată de Cătălin Hanganu; astfel jocul se termină cu un just rezultat de egalitate. (Traian Coman, Ceahlăul, joi, 24 aprilie 1969)

Clasament: 1. Unirea Roman-22 puncte; 2. Constructorul Piatra Neamţ- 22 puncte; 3. Viitorul Săvinești – 20 de puncte.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B: Adevărata faţă a mulţumirii de sine…

Ceahlăul-Metrom Brașov 1-1 (0-1)

Afirmăm cu certitudine că toate condiţiile au fost, duminică, favorabile fotbalului: timp excelent, spectatori entuziaști, poziţie bună în clasament și evoluţii anterioare deconectante pentru abordarea partidei. Au fost folosite toate aceste atuuri de către echipa locală? Nu! Ba mai mult, evoluţia pietrenilor – în ansamblu – a fost mediocră. Metromul, altminteri echipă modestă, a venit la Piatra Neamţ pentru a scoate… puncte; ca orice echipă aflată în zona retrogradări și-a betonat apărarea, lăsând în faţă trei vârfuri. Acestea, împreună cu mijlocașii, au executat presingul, reușind câteodată și cotraatacuri; astfel, spre cinstea lor, au reușit chiar să deschidă scorul, în minutul 14, prin Selymeși. De aici, și până la pauză, Ceahlăul atacă, dar haotic, fără nerv, cu viteză de execuţie slabă, aruncând mingi pe sus în careu, unde Pătrașcu și Negustoru – jucători scunzi – nu reușesc să se dueleze aerian cu masiva apărare brașoveană. După pauză se fac unele schimbări în echipa noastră. Intră Meder la înaintare. Acţiunile sunt mai cursive, echipa pasează mai mult, la firul ierbii. În același minut 14, fatal de această dată pentru oaspeţi, Zaharia execută cunoscuta-i centrare cu efect și Seceleanu, aflat în apropierea porţii, trimite mingea cu o lovitură de cap în plasă. După această ispravă blondul mijlocaș al Ceahlăului este înlocuit; Onica atribuindu-și sarcinile de mijlocaș, lasă locul de fundaș dreapta pentru Nicoară, care  joacă mai dezinvolt, după cu se știe, pe acest post. Dar iată a venit iarăși pârdalnica mulţumire de sine și… până la sfârșitul partidei, nu mai consemnăm nimic deosebit. Ne simţim îndatoraţi că această falsă concepţie este străină sportului de performanţă. Aceasta nu înseamnă că un meci nul sau o înfrângere reprezintă, chiar în condiţiile terenului propriu, o tragedie. Să fii învins, dar să știi că nu-ţi poţi reproșa nimic, că ai dat tot ce știi și poţi! Dar când îi vezi pe unii așteptând fluierul salvator…când îi vezi mimând efortul, spectacolul sportiv, în sine este dezagreabil. În sport, plafonarea înseamnă regres… cu toate consecinţele care urmează. Iată de ce considerăm, fără a ne lăsa înduioșati de subiectivismul unora, că suntem în asentimentul majorităţii iubitorilor de fotbal din Piatra Neamţ pentru a cere fotbaliștilor noștri să lupte pentru victorie, indiferent de poziţia pe care o au în clasament… Nu suntem de acord, sub nicio formă, cu acei dintre așa-zișii susţinători, care au adus invective arbitrilor și jucătorilor oaspeţi-la ieșire. În niciun caz aceștia n-au fost vinovaţi de evoluţia ștearsă a Ceahlăului. Ce notă ar primi, dacă s-ar acorda și în B Trofeul Petschovschi?… (Alexandru Iacob, Ceahlăul, luni, 29 aprilie 1969)

Clasament:

1. Steagu Roșu   23   13    6   4   34-17  32
……………………………………………….
4. Ceahlăul         23    11    5   7   30-23   27

Campionatul judeţean de fotbal (seniori)

Constructorul Piatra Neamţ-Celuloza Piatra Neamţ1-0 (0-0)

Prin victoria de ieri, formaţia Constructorul a trecut în fruntea clasamentului campionatului judeţean. Jocul a plăcut celor prezenţi, riposta dată de Celuloza fiind din cele mai bune. Ei au jucat de la egal la egal cu Constructorul, ba, mai mult decât atât, ar fi putut câștiga partida; dar, pripeala jucătorilor Barbu și Macovei și-a spus cuvântul. Îngerul salvator al formaţiei Constructorul, Bogdan s-a cam lăsat așteptat și a semnat golul abia în minutul 89…

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Viitorul Săvinești-Unirea Roman 2-0 (2-0)

În urma unui joc destul de disputat și desfășurat în limitele sportivităţii, au câștigat fotbaliștii din Săvinești, prin golurile marcate de Macri și Apetrii. Victoria este pe deplin meritată, pentru că gazdele au jucat mai decis și și-au creat mai multe faze de gol. Adăugăm la aceasta plusul de experienţă a unor jucători ca Macri, Cioată, Ţipţer. Aceștia și-au condus echipa la victorie, asigurând o dominare netă în prima repriză și parţială în parte a doua. Oaspeţii au jucat sub așteptări. Deși au echipă tânără, care încearcă să practice un fotbal bun, duminică nu au reușit mare lucru, fie din cauza tracului, fie a terenului, sau pur și simplu a lipsei de experienţă. În orice caz sunt de semnalat ratările copilărești ale lui Apostol și Creţu, care, dacă ar fi concretizat, ar fi modificat substanţial aspectul jocului.

Bradul Roznov-Cetatea Târgu Neamţ 1-0 (1-0)

După acel 0-11 cu Unirea Roman, echipa Bradul Roznov a căutat să spele rușinea în faţa propriei galerii, suspicioasă în privinţa rezultatului din etapa trecută. Jucătorii din Târgu Neamţ ni s-au părut plictisiţi, obosiţi, lipsiţi de vlagă. Coordonatorul formaţiei, Vinca, a jucat sub orice critică. Bradul Roznov a dominat majoritatea timpului de joc, dar neconvingător și neeficace, fiindcă jucători vor să șuteze numai din poziţii ideale. Singurul gol al jocului a fost marcat în minutul 12, în urma unei centrări a lui Văcaru. (Ceahlăul, marţi, 29 aprilie 1969)

Clasament

1. Constructorul -24 puncte; 2. Unirea Roman -22 puncte; 3. Viitorul Săvinești – 22 puncte.

ATLETISM

Reînvie o veche tradiţie

La Roman, pe aerodromul orașului, s-a desfășurat etapa municipală a crosului 1 Mai. Au luat startul numeroși concurenţi. În ordinea categoriilor, pe primele locuri s-au clasat: categoria 15-16 ani: Aneta Maftei (Metalul) și Mihai Filip (Metalul); categoria 17 -19 ani: Elena Tărâţă (Metalul) și Puiu Burmuz (Școala Sportivă); categoria peste 19 ani: Valeria Buzilă (OCL) și Cristache Naum (ASA). Printre primii cinci clasaţi, la fiecare categorie de vârstă, se mai află sportivi și sportive de la Liceele nr. 1 și 2 din Roman și Liceul Agricol Trifești, care au drept de participare la etapa judeţeană. (Ceahlăul, miercuri, 23 aprilie 1969)

Concursul republican de atletism al primăverii

La concursul republican de atletism al primăverii desfășurat la București, în zilele de 19 și 20 aprilie, rezervat juniorilor 2, s-au reunit la start cele mai promiţătoare talente, viitoare protagoniste ale atletismului românesc. Școala Sportivă din Roman nu și-a dezminţit prestigiul, reușind să cucerească prin reprezentanţii săi un valoros loc întâi la 300 m plat prin Elena Monoranu, un loc 5 la 500 m plat prin N. Hriţcu și un loc 9 la 3 km marș prin Ștefan Alexa. Într-un concurs de asemenea anvergură, rezultatele trebuie considerate de bun augur… (Ceahlăul, miercuri, 23 aprilie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Crosul Tineretului

Comitetul municipal Piatra Neamţ al UTC împreună cu alte organizaţii de masă, a organizat joi, la ștrandul tineretului, etapa municipală a Crosului Tineretului. În ordinea categoriilor de vârstă, s-au clasat pe primele locuri următori atleţi: categoria 15-16 ani: Gheorghe Iuteș (Liceul nr. 2) și Gabriela Ionel (CSC); categoria 17-19 ani: Alex Aldea (Școala profes. Auto) și Iulia Vârlan (Liceul Petru Rareș); categoria peste 19 ani: Sorin Sava (Voinţa) și… (au lipsit candidatele!!). Au mai participat sportivi de la AS Metalul, Hârtia, Relonul, Celuloza, Liceul nr. 3, Școala Forestieră, școli generale; primii 6 clasaţi la fiecare categorie, au dreptul de participare la etapa judeţeană, unde vor concura cu atleţi și atlete din Roman (duminică, 27 aprilie, pe aerodromul municipiului de la malul Moldovei). (Ceahlăul, sâmbătă, 26 aprilie 1969)

GIMNASTICĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa 1 Mai la gimnastică

Din iniţiativa Comisiei judeţene de gimnastică, s-a organizat în sala Ceahlăul un concurs de gimnastică dotat cu Cupa 1 Mai, concurs care a constituit un bun prilej pentru verificarea gradului de pregătire a sportivilor din cele două secţii de gimnastică – Școala Sportivă de Elevi și CS Ceahlăul – stârnind un viu interes, atât în rândul concurenţilor (marea majoritate având vârste cuprinse între 7 și 11 ani), cât și în rândul iubitorilor acestei ramuri sportive. Publicul spectator a participat pentru prima dată la o astfel de întrecere organizată în orașul nostru. Clasamentul la individual compus arată astfel: Iuliana Loghin, Adela Doșu și Tatiana Mamolovici, la feminin și Iulius Razbacher, Emil Constantin și Cornel Olteanu, la masculin. Juriul concursului a evidenţiat în mod deosebit pe cele 12 gimnaste de la Școala Sportivă (prof. Georgeta Donici) care, cu toate că nu depășesc vârsta claselor 1-4 și se află în primul an de pregătire, s-au prezentat în concurs la un nivel demn de apreciat. (prof. Eugen Ghiurea, Ceahlăul, miercuri, 30 aprilie 1969).

HANDBAL

Divizia școlară și de juniori

Liceul Adjud-Școala Sportivă Piatra Neamţ (m) 19-12 (6-4)

Rezultat surprinzător în divizia școlară și de juniori, datorat, în special, unei slabe organizări a apărării în repriza secundă și a semnelor de vădită oboseală manifestate de principalii realizatori ai echipei, Anghel Decebal și Afloarei Dorel.

Școala Sportivă Piatra Neamţ-Liceul Agricol Huși (f) 15-2 (8-2)

Continuând șirul victoriilor, elevele din Piatra Neamţ au reușit să-și consolideze poziţia învingând pe hușence, care, de altfel, se află la periferia clasamentului. S-a evidenţiat întreaga echipă, care a știut să desfășoare un joc cu acţiuni frumoase și rapide, depășind în permanenţă apărarea adversă.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Handbal-Campionatul de calificări

Relonul Săvinești-Celuloza Brăila 18-17 și 11-11

Pentru cea de-a doua etapă eliminatorie, Relonul a susţinut două jocuri în compania echipei Celuloza Brăila. Și aceste două jocuri, disputate în orașul Bârlad în zilele de 26 si 27 aprilie 1969, s-au încheiat cu rezultate favorabile reloniștilor. Merită menţionat că golul egalizator, care de altfel a fost și golul victoriei, a fost înscris de Adrian Ciocan (“Brică”) cu 4 secunde înainte de finalul meciului…

Handbal- Etapa de zonă

În zile de 25 și 26 aprilie 1969, a avut loc în orașul Piatra Neamţ etapa de zonă a școlilor profesionale din Ministerul Chimiei, la care au participat reprezentatele judeţelor Iași, Bacău și Neamţ. Reprezentând judeţul Neamţ, Grupul Școlar Chimie a reușit să câștige ambele jocuri și să se califice la etapa finală. (Chiril Cricopol, Ceahlăul, miercuri, 30 aprilie 1969).

VOLEI

Divizia A

Ceahlăul-Universitatea Timișoara 3-0 (6, 7, 8)

În etapa de duminică jucătoarele de la Ceahlăul au întâlnit formaţia Universitatea Timișoara, ocupanta locului 8 în clasamentul diviziei feminine. Decise să evite retrogradarea, pietrencele s-au mobilizat pentru victorie, reușind să-și întreacă partenera de joc cu 3-0 (6, 7, 8). Cea mai bună jucătoarea a echipei Ceahlăul, a fost din nou Tereza Viruzab. De remarcat că, în setul al 3-lea, la scorul de 8-0 pentru Ceahlăul, oaspetele au avut o puternică revenire și, profitând de o scădere a gazdelor, au remontat până la 10-8. Totuși, setul a revenit cu 15-8 pietrencelor. În urma acestui rezultat, formaţia Ceahlăul a acumulat 27 de puncte, având 6 victorii și 15 înfrângeri. (Ceahlăul, miercuri, 30 aprilie 1969)

Articolul precedentHCM Roman se testează
Articolul următorÎn Neamț, seniorii joacă handbal de 45 de ani