0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

ADMINISTRAȚIE

Cupa 16 februarie

Timp de două zile, la Roman s-a desfășurat Cupa16 februarie la handbal, volei, popice, tenis de masă, competiție organizată de CMEFS în colaborare cu CM al UTC și AS Locomotiva. În cadrul întrecerilor au fost invitate majoritatea asociațiilor sportive locale. Iată primii clasați: la handbal-Liceul nr. 2 și Şcoala FRZ. La volei, primul loc a fost ocupat atât la fete cât și la băieți de echipele Liceului nr. 2. La popice, clasamentul a arătat astfel: Unirea, Laminorul, Locomotiva. La tenis de masă (au participat 20 de băieți și 10 fete), câștigători au ieșit Adrian Petruț (Liceul nr. 2) și Dana Croitoru (Liceul nr. 1). Competiția s-a bucurat de un frumos succes. (Alexandru Udrea, Ceahlăul, sâmbătă, 22 februarie 1969)

De la CJEFS Neamț

CJEFS Neamț aduce la cunoștința posesorilor de legitimații de liberă intrare la competițiile sportive, că în conformitate cu dispozițiile primite de la CNEFS, acestea trebuie vizate pe anul în curs până la 29 martie 1969. Accesul la competițiile sportive, va fi admis numai posesorilor care și-au trecut viza pe anul în curs.

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A Ceahlăul-Farul Constanța 1-3 (-13, 8, -14, -7)

Din nou, iubitorii de volei din Piatra Neamț au trecut prin furcile caudine ale dezamăgirii, asistând la recenta înfrângere, de data aceasta pe teren propriu, suferită de echipa locală în compania redutabilei formații Farul Constanța. Pietrencele au fost depășite net, la toate capitolele (tehnic, tactic, moral-volitiv), deși dacă ne amintim zilele bune pe care le-au avut odată, ar fi putut lesne să învingă, ținând cont de ambianța unui meci jucat acasă. Partida debutează în nota de dominare a pietrencelor, deși scorul avansează greu (după 10 minute de joc, tabela de marcaj arăta 5-5). Treptat, gazdele scad inițiativa și pierd cu o ușurință condamnabilă primul set, în lipsa unui efort de concentrare atât de necesar. În setul următor, oaspetele sunt ceva mai distrate în intercepții și astfel putem consemna la sfârșit egalitatea în care ne puneam legitime speranțe. Dar nu are loc, așa cum presupuneam, înviorarea scontată. Finalul setului al treilea este de-a dreptul dramatic (13-13, apoi 14-14, după care Farul mai realizează două puncte consecutive, luând astfel conducerea la seturi). Ultimul set este lipsit de istorie, după sclipirea sesizată la scorul de 5-3 pentru Ceahlăul. Căci Farul obține serviciul și înscrie 10 puncte (din care 7 consecutive din servicii). Scăderea aceasta ne-a dovedit o dată în plus că fetelor noastre le-a devenit cvasi-insuportabil oxigenul diviziei A și umbrele retrogradării încep să se contureze din ce în ce mai amenințător. Cum este permis oare ca o echipă care a râvnit la prima ligă să comită, cu seninătate, atâtea preluări greșite de servicii ? Să fie oare totul prea târziu? De la gazde au jucat sub orice critică surorile Viruzab. O putem remarca, pentru efortul depus, doar pe Luiza Moraru. (G. Burduja, Ceahlăul, miercuri, 19 martie 1969)

FOTBAL

Divizia C Victoria Roman-Letea Bacău 1-0 (0-0)

Desigur, e mult mai comod să vizionezi o partidă de fotbal la televizor și încă una din divizia A, decât să participici la un joc între două divizionare C. Această concurență a fost aspră pentru echipa locală, pe stadionul din Roman asistând doar câteva sute de spectatori, deși a fost prima partidă din retur a echipei romașcane. Dar cei care au lipsit n-au pierdut prea mult. Pentru că oricât ai asalta adversarul, la oricâte acțiuni la poartă ai asista, acestea nu pot suplini sarea și piperul în fotbal (citește: golul). Ne-am convins încă o dată dacă mai era nevoie, că jucători locali nu știu încă să înscrie, nu au stăpânire de sine în a expedia balonul acolo unde trebuie. Edificatoare în acest sens este faza din minutul 22 al meciului, când Colnic, liber în mijlocul careului a reluat puternic de la 7 metri, însă exact în brațele portarului oaspete. La un moment dat, atacantul Kenig de la Victoria a oprit în stilul unui fundaș mingea care se îndrepta vertiginos spre plasa porții adverse. A înscris Colnic în minutul 68 la un 11 metri imaginar acordat de arbitru, în compensație pentru faultul din minutul 65 asupra aceluiași Colnic, sancționat atunci cu lovitură liberă indirectă (!?). Ne-au plăcut totuși de la gazde: Colnic, Panciu și Tifirel. În minutul 69, arbitrul I. Popovici din Botoșani, care a condus slab meciul, l-a eliminat de pe teren pe romașcanul Sârcu 1 pentru lovirea intenționată a adversarului. (G M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 12 martie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Petre Steinbach are cuvântul (4)

“Cu Ceahlăul privind spre viitor”

La bilanțul pozitiv realizat până acum în campionatul și Cupa României 1968 se impun unele concluzii:
1. Cea mai mare eroare ar fi să ne considerăm mulțumiți.
. Trebuie să ne revizuim cu toții, jucători, antrenori, conducători, munca depusă și să fixăm temeinic jaloanele viitoarei activități.
3. Fața de ceea ce ne-am propus și sperăm a realiza, avem obligația să ne considerăm mobilizați pentru reluarea campionatului, amplificând ceea ce am sedimentat valoros.

De jumătate de veac se bate mingea la poalele Ceahlăului!

Mai întâi, este bine să repet că pentru jucătorii noștri ar fi extrem de periculos să se culce pe laurii finalului turului. Meciul cu Dinamo București ne-a demonstrat-o… De altfel, nu numai jucătorii, ci și conducerea însăși a secției de fotbal, clubul în totalitatea lui, toți factori de răspundere și toți membrii trebuie să-și organizeze bine activitatea, mergând pe linia fermă a îmbunătățirii disciplinei și a închegării familiei sportive Ceahlăul într-un tot indestructibil. Să nu uităm că peste puțină vreme, odată cu reluarea campionatului, Ceahlăul își va serba 50 de ani de existență. Uimitor, nu? Cel puțin pentru cei care vor afla abia acum acest tulburător amănunt… Jumătate de veac de activitate neînteruptă la poalele celui mai cântat munte din literatura românească, nu este un eveniment care ar putea să treacă neobservat în lumea fotbalului nostru. Cu prilejul emoționatului jubileu, va fi adusă poate o formație vest-germană la Piatra Neamț și se va încerca de asemenea organizarea unui turneu al echipei noastre înstrăinătate. Încununare, răsplată, stimulent pentru jucători. Toate acestea însă – obligă…

A început returul..

În finalul campionatului de toamnă, noi am ajuns la situația de a fi înscris 20 de goluri și de a nu fi primit decât 12 în total, din care de la schimbarea ideii tactice de joc am marcat 12 și am primit numai 3. De altfel, alături de Portul Constanța, avem cel mai mic număr de goluri primite din cadrul campionatului de toamnă, al ambelor serii din divizia B. Aceasta înseamnă că există un echilibru între apărare și atac, că s-a realizat sudura și omogenitatea dorite, că nu sunt discrepanțe valorice între jucători și scăderi de nivel în compartimente și în echipă, că deci suntem pe drumul  cel bun. Este foarte important ca jucătorii noștri să-și fi păstrat pe tot parcursul scurtei lor vacanțe, întregul potențialul din ultimele jocuri disputate. Este un secret cunoscut de toți… sau ignorat de cei mai mulți dintre fotbaliști, acela că viața personală corectă, cumințenia morală, evitarea oricăror excese și fuga hotărâtă din fata băuturii, constituie garanțiile cele mai sigure ale succesului în sportul de performanță. Nu pot încheia fără să aduc mulțumirile mele conducerii clubului și secției de fotbal, care mi-au sprijinit activitatea și au rezolvat, cu promptitudine și competență, toate problemele de ordin administrativ și financiar legate de activitatea echipei. Mulțumesc golgeterului și căpitanului echipei, Meder care mi-a înțeles bine gândurile și le-a transmis colegilor săi în momentele grele. Mai vreau să subliniez exemplul de disciplină întruchipat în persoana jucătorului Dragu. …Şi să exprim întregului lot al Ceahlăului, (Argeșanu, Iencsi, A. Gheorghe, Onica și compania) calda mea prețuire și dorința de a merge cu elevii mei tot înainte, urcând cât mai mult pe versantele fotbalului românesc. (Ceahlăul, vineri, 14 martie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul nu a putut trece de Progresul Brăila

Progresul Brăila-Ceahlăul 2-0 (1-0)

Dacă prima divizie este oarecum ferită de erori flagrante de arbitraj, în liga secundă abuzurile capătă cel mai adesea proporții de neînchipuit. Să reconstituim, de exemplu, minutul 40 al întâlnirii Progresul Brăila – Ceahlăul (cadrul acțiunii: teren alunecos, aducând mai mult cu o bolgie infernală, rafale de vânt și ploaie, îngreuind la maximum controlul balonului). Parascura, cel mai periculos atacant al gazdelor, interceptează fulgerător un balon expediat de un coechipier și sprintează urmărit de Iencsi și A. Gheorghe. În marginea careului este însă blocat cu mult curaj de Argeșanu. Ce credeți că face arbitrul? Fluierând de mama focului și arătând ceva cu mâna spre pământ, se îndreaptă dezinvolt spre punctul de la 11 metri. Stoicescu transformă verdictul în faptă și… 1-0 pentru Progresul Brăila). Al doilea gol a fost consemnat tot datorită arbitrului. În minutul 87, Parascura marchează din evidentă poziție de ofsaid, interceptând o pasă a lui Stoicescu. La un moment dat micuțului Pătrașcu i-au fost administrate două perechi de palme zdravene (bineînțeles murdare de noroi), că de ce adică, și-a permis să-i sufle balonul unui adversar. Prezența cea mai prestigioasă de pe teren a fost Argeșanu, care a cules baloane venite din toate direcțiile (la ieșirea sa de pe teren, publicul local a a făcut o dovadă de caldă simpatie acestui inimos fotbalist, înghețat și plin de noroi). (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 18 martie 1969)

Clasament :

1. Poli Galați  17   10   3   4   26-15    23
…………………………………………………….
5. Ceahlăul   17    9    3   5   22-14     21

BOX

Avântul Botoșani – Ceahlăul Piatra Neamț 10-14

În fața unei asistențe entuziaste, s-a desfășurat la Botoșani întâlnirea amicală de box între CS Ceahlăul și Avântul din localitate. Cele mai atractive partide au fost furnizate de perechile Constantin Maxim (Ceahlăul)-Grădinaru Sergiu, Leșanu Flori (Ceahlăul)-Ungureanu Vasile, Dimon Vasile (Ceahlăul)-Cosma Mihai. Punctele echipei noastre au fost realizate de pugiliștii Maxim Constantin, Leșanu Flori, Cuibaru D., Bumbu Gheorghe, Dinu Vasile, Gâlcoaie Ion, Ocheană Laurențiu și Cosma Ion. Deciziile au fost în general corecte. Revanșa va avea loc duminică, 16 martie, ora 18, în sala Ceahlăul. (Vitalie Dimitriu, Ceahlăul, joi, 13 martie 1969).

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul Piatra Neamț – Avântul Botoșani 19-5

Sala Sporturilor Ceahlăul a găzduit returul întâlnirii pugilistice dintre echipele Ceahlăul și Avântul Botoșani. Gala a inclus întâlniri viu disputate care au entuziasmat pe numeroșii spectatori prezenți. Elevii antrenorului Constantin Maxim au fost în mare vervă și și-au dominat adversarii, dovedind că aspiră la ridicarea continuă a nivelului lor de pregătire. S-au impus de la Ceahlăul, C. Maxim la categoria minimă, L. Ochiană și Gh. Bumbu la categoria pană, I. Baston la categoria semiușoara, Petre Vasile la categoria ușoară, G. Beșleagă tot la categoria ușoară, Gh. Meier, V. Drăgan, la mijlocie-mică, A. Furduiescu la categoria mijlocie-mare. La categoria cocoș, F. Leșanu (Ceahlăul) termină la egalitate cu I. Păuca. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, miercuri, 19 martie 1969)

HANDBAL

Cupa Mărțișorului

Timp de două zile, sala Ceahlăul a găzduit desfășurarea unei interesante competiții handbalistice, dotate cu Cupa Mărțișorului. Datorită bunei organizări și prin participarea unor formații divizionare B (Cauciucul-oraș Gheorghe Gheorghiu-Dej, Agronomia Iași, Institutul Pedagogic Bacău) și a liderei diviziei școlare-zona est (Liceul nr. 2 Iași), turneul acesta fulger a reușit să se ridice la un bun nivel tehnic și spectacular. Totodată, el a constituit și un bun prilej de verificare pentru echipele pietrene care bat la poarta consacrării Relonul Săvinești și Şcoala Sportivă Piatra Neamț. Disputa pentru primul loc a furnizat o partidă extrem de echilibrată între reprezentantele județului Bacău-Cauciucul și Institutul Pedagogic- prima echipă câștigând cu un scor foarte strâns: 13-12. Nu au lipsit nici surprizele: tânăra echipă a Liceului nr. 2 Iași a învins la mare luptă pe câștigătoarea trofeului, Cauciucul, cu 14-12. Campioana județului nostru, Relonul, a înregistrat o comportare mediocră, clasându-se chiar în urma liceului din Iași. Această situație se datorește în special unei pregătiri pshihologice slabe și antrenamentelor în salturi (mulți dintre jucători lipsind sistematic). Cu o mai multă perseverență se poate spera în apropiatele calificări în divizia B. Altfel… În schimb, elevii Şcolii Sportive pietrene au menținut destul de strânse scorurile cu adversarii lor, incomparabil mai rutinați. Iată clasamentul final: 1. Cauciucul ; 2. IP Bacău ; 3. Agronomia ; 4. Liceul nr. 2 Iași ; 5. Relonul ; 6. Şcoala Sportivă Piatra Neamț. (Chiril Cricipol, Ceahlăul, joi, 13 martie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O partidă amicală

Şcoala Sportivă Piatra Neamț-Liceul nr. 2 Roman 34-19 (22-10)

Partida susținută de liceencele din Roman în compania rutinatelor lor colege din Piatra Neamț a aconstituit o confruntare utilă (ținând cont că în Roman ele nu au un adversar redutabil în vedera pregătirii pentru calificarea în divizia școlară). Am avut posibilitatea să urmărim de-a lungul celor 50 de minute câteva eleve romașcane talentate: Maria Chicet, Didina Solomon, R. Scorțanu, Elena Bodea. Jocul echipei pregătite de prof. Aurel Bacruban, este în general legat, dar o seamă de procedee trebuie puse temeinic la punct. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, joi, 13 martie 1969)

ŞAH

Campionatul republican pe echipe (faza județeană)

Timp de două zile, la Piatra Neamț s-a desfășurat etapa județeană a campionatului republican pe echipe mixte, pe parcursul a două runde între echipele Laminorul Roman și Viitorul Săvinești (din fiecare echipă au făcut parte 4 seniori, 2 senioare și 1 junior). După prima rundă rezultatul era favorabil reprezentanților din Săvinești, cu 10-4, care își măresc apoi, avantajul, ajungând la rezultatul final de 21-7 pentru ei. Iată componența echipei învingătoare: Emil Antochi, Mihai Florea, Emil Teleman, Isac Copel, Lucia Leib, Agurița Ceaușu și Mihai Manolache. Arbitrajul a fost asigurat cum se cuvine de Al. Sturzu și Aurel Florescu. (Ceahlăul, miercuri, 19 martie 1969)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Dornelor

Sezonul acesta a fost plin de învățăminte pentru elevii Şcolii Sportive din Piatra Neamț. Ultimul concurs, desfășurat la Vatra Dornei, a avut darul să dovedească forma în general bună în care se află câțiva dintre concurenții noștri, înaintea campionatelor naționale școlare de la Brașov. Condițiile de concurs au fost destul de bune: o zăpadă moale, primăvăratică, un traseu lipsit de porțiuni excesiv de abrupte. Gazdele au dominat cele trei probe, dar pe baza unui arbitraj părtinitor în favoarea lor (de altfel, proba de coborâre a și fost anulată). Elevii din Piatra Neamț au obținut două locuri 2, prin Dan Dascălu (la slalom special și uriaș), două locuri 3, la senioare prin Daniela Nițescu (slalom special și uriaș), un loc 6 la slalom uriaș, prin Dorin Buruiană. Doina Lașcu nu a putut participa. Restul rezultatelor sunt ceva mai slabe. (prof. D. Terbescu, Ceahlăul, miercuri, 19 martie 1969)

Articolul precedentCeahlăul II – al doilea succes consecutiv
Articolul următorNicolae Teodorescu și “uriașii” săi