spital roman

Comitetul director al Spitalului Roman a făcut, săptămâna aceasta, o analiză pe lista de investiții din acest an și reparațiile curente și cele capitale pentru 2014. Pe fondul de dezvoltare, din economiile făcute, se vor mai cumpăra anul acesta și câteva aparate noi. Totuși, problema rămâne pe secția radiologie, unde aparatele au vechimea depășită, iar conducerea unității speră la un ajutor din partea Consiliului Județean. Ajutor se așteaptă și de la Consiliul Local sau Ministerul Sănătății pentru a reabilita termic corpurile de clădire și de a mai îmbunătăți condițiile de internare. Veștile bune sunt că în acest an, fondul de dezvoltare al unității s-a apropiat de circa 10 miliarde de lei vechi, iar până la finele anului se mai pot face câteva noi achiziții. În urma reanalizării listei de investiții și după ce am făcut mare parte a achizițiilor pe 2013 din listă, am reușit să facem unele economii. După ce am discutat cu cei din consiliul medical am stabilit noile priorități pentru a fi rezolvate până la finele anului. Cu alte cuvinte în aceeași sumă constituită pentru fondul de dezvoltare – de aproape 10 miliarde lei vechi, am mai introdus un encelograf, un frigider pentru Unitatea de transfuzie sanguină, un microtop semiautomat pentru secția Anatomie Patologică, două microscoape pentru laborator și trei electrocardiografe portabile – pentru Pediatrie, Oncologie și Psihiatrie. Încercăm să acoperim parte din necesitățile pe aparatură. Săptămâna viitoare, cu fiecare secție în parte vom discuta necesarul de dotare și vom vedea ulterior, după încheierea exercițiului financiar pe 2013, ce prioritate stabilim. Am făcut un calcul și, dacă primim un miliard pe lună de la CJ, anul viitor am avea 12 miliarde și ne-am putea cumpăra un aparat pentru radiologie, estimat la circa 10 miliarde de lei vechi. Și în anii anteriori am primit sprijin și sperăm să-l avem în continuare. Anul acesta am primit 5,5 miliarde de lei, iar anul trecut CJ a suportat lucrările pentru instalarea lifturilor. Anul viitor am avea nevoie de un sprijin mai consistent”, a declarat Leonard Achiriloaiei, director financiar contabil al SMU Roman.

Reabilitări termice și toalete pentru medici

Tot săptămâna aceasta, comitetul director a stabilit și o listă estimativă cu lucrările urgente ce trebuie realizate, cele mai multe și pentru ca unitatea medicală să primească acreditarea. Pentru reparațiile capitale de anul viitor, estimările arată că ar fi nevoie de 18 miliarde de lei vechi.

„Banii sunt pentru finalizarea reabilitării termoenergetice a Spitalului nou – corpul din spate și mijloc nu au fost prinse în proiectul de acum un an. De asemenea, la Pediatrie am schimbat acoperișul și tâmplăria, dar este nevoie de o reabilitare termică. O reabilitare integrală necesită secțiile de Infecțioase și Dermatologie, lucrare care necesită inclusiv proiectare. Lucrările au o estimare prin proiect, iar în urma procedurilor de licitație va fi stabilit un preț final. Lucrările se vor face funcție de ce sume putem obține de la CL, CJ sau Minister”, a mai declarat directorul Achiriloaiei.

Pe lista de urgențe se află și unei captări de apă pentru asigurarea unei rezerve pentru măcar 72 de ore. Pentru reparațiile curente, cheltuiala este estimată la încă 35 miliarde de lei vechi. “Înființarea de grupuri sanitare pentru medicii de gardă, realizarea de toalete pentru persoanele cu dizabilități, reparații la interior la secțiile Infecțioase și Dermatologie. La Psihiatrie trebuie să înlocuim cazanul și rețelele de transport agent termic. Avem reparații și la sălile de naștere, la Medicală, Oncologie, ORL și Endocrinologie”, a mai precizat directorul financiar contabil al unității. Acesta spune că o parte din lucrări, cele de mici dimensiuni, cum ar fi reparațiile la scări, pe holuri sau la grupurile sanitare, se vor face cu forțe proprii.

Claudia MATEI