0:00

Spitalul Roman în criză de medici, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Două secții din Spitalul Roman riscă să nu mai poată funcționa din cauza faptului că mai mulți medici vor să iasă la pensie sau vor să renunțe la serviciul plătit de stat. Este vorba de secțiile Radiologie și Oncologie, iar fără secția de radiologie conducerea unității spune că Spitalul nu mai poate fi numit sau considerat “de urgență”. O a treia problemă o reprezintă secția de Cardiologie, iar pentru toate se cere aviz de la Ministerul Sănătății pentru a scoate la concurs posturile de medic necesare, dar o îngrijorare o poate reprezenta și lipsa doctorilor.

“La nivelul secției de Radiologie avem o situație de maximă urgență. Medicul Rolland Gheorghiu se va pensiona din luna mai, iar mediul Dănuț Lichiardopol și-a arătat dorința de a-și întrerupe activitatea începând cu data de 1 iulie. Nici în Policlinică, după plecarea medicului Catinca Manea, nu mai avem radiolog. Din cei șase medici pe care i-am avut, vom rămâne doar cu doi și nu putem asigura continuitatea serviciului. Medicul Oana Onu face gărzi, deși nu este obligată, dar în acest sistem nu putem continua. La fel se întâmplă cu secția de Oncologie, acolo unde medicul Dorina Luchian a ieșit la pensie. Am făcut demersuri la Consiliul Local, Primăria Roman și DSP și am înaintat un memoriu la Ministerul Sănătății, unde le explicăm situația excepțională și faptul că riscăm să ne întrerupem activitatea. Radiologia este strict legată de urgență, nu putem avea un Spital de Urgență fără radiologie”, a declarat doctor Cătălina Pălăncianu, managerul unității.

Chiar și cu avizul primit de la Minister, conducerea Spitalului are emoții privind interesul medicilor din alte zone de a veni să lucreze la Roman. Nici pe medicii care vor să plece de pe secție nimeni nu-i poate reține, deoarece, conform legii și condițiilor de muncă, aceștia se pot pensiona mai repede decât doctorii din alte specialități. O variantă luată în calcul ar fi încheierea de contracte de prestări servicii, în cazul în care Ministerul va întârzia cu eliberarea avizului pentru organizarea concursului.

“În ultima perioadă, gărzile de la Radiologie sunt foarte grele. Am făcut demersuri, am căutat medici din alte zone, dar nu am avut prea mult succes. Medicul Oana Onu a sunat la Bacău, la Iași, încercăm tot ce se poate. Asigurăm noi transportul, cazarea și masa, numai să găsim medici care să poată veni pe acest secții și să ne continuăm activitatea. Destul de rău stăm și la Cardiologie, dar dacă primi aviz, vom scoate inclusiv acest post la concurs”, a mai subliniat medicul Pălăncianu.

Spitalul nu are probleme doar pe nivelul cel mai înalt de pregătire. Câteva secții nu au suficienți asistenți medicali sau îngrijitori. Astfel, unitatea mai vrea să angajeze minim 11 asistenți medicali, opt brancardieri (patru pentru CPU, patru pentru Psihiatrie) și registratori pentru secțiile Psihiatrie, Endocrinologie și Neurologie.

Claudia MATEI

Articolul precedentCum văd politicienii de la Târg candidatura lui Humulescu la Primărie
Articolul următorDouă eleve din Bodeşti, spulberate de o maşină