0:00

Spitalul Roman are nevoie de aparatură de 8 milioane de lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la radiologie aparatura are peste 12 ani vechime

Opt milioane de lei sau 80 de miliarde de lei vechi este suma minimă necesară pentru dotarea secțiilor din Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman. În pușculița unității medicale se află, anual, circa 10 miliarde de lei vechi pentru achiziția de aparatură. Urgența pentru anul viitor o reprezintă achiziționarea unui aparat pentru Radiologie, cele două existente acum având o vechime de 12 ani și nepermițând încheierea unui contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pe servicii de imagistică. “Am discutat cu managerul unității o strategie pentru viitor, cu prioritizarea în funcție de nevoile medicilor, dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru acreditare. Ca o prioritate este direcționarea fondurilor către o dotare cât mai amplă în zona investigațiilor. De exemplu, la radiologie aparatura are peste 12 ani vechime. Noi facem investigații cu aparatura disponibilă, dar nu putem contracta servicii pentru venituri suplimentare pe acest palier, așa cum avem cu laboratorul de analize. Aici primim lunar circa de 80.000 lei, care chiar dacă este o sumă mică, reprezintă un plus. Prioritatea pentru anul viitor va fi achiziționarea unui aparat, deși ne-ar trebui două. Estimările arată că este nevoie de 8 miliarde de lei vechi”, a declarat Leonard Achiriloaei, director financiar contabil al SMU Roman.

Pentru anul în curs, Spitalul a avut posibilitatea, din veniturile proprii, să cumpere aparatură, dar conducerea unității spune că numai din această sursă nu pot face lucruri deosebite.

“Abia după închidere anului vom putem vedea excedentul, și atunci vom ști suma pentru fondul de dezvoltare. Totuși, nu vom reuși doar cu surse proprii să facem astfel de dotări, care să ne permită investigații care nu se fac în zona Romanului. Noi am mai făcut memorii la Minister, pentru a primi ajutor. Anul acesta, pentru aparatură medicală, fondul nostru de dezvoltare a fost de 9,7 miliarde de lei vechi. Din acești bani, am dotat Maternitatea cu incubator modern. Suntem în procedură de achiziție a unui aparat de presiune pozitivă pentru căile respiratorii, necesar pentru neonatologie și terapie intensivă nou născuți. Avem o linie rezectoscopică pentru Obstetrică și Urologie. Vom achiziționa până la finele anului și un analizator de gaze sanguine, precum și monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale. Sunt secții, cum a fost maternitate, pentru care am fost nevoiți să facem mai multe achiziții, pentru a păstra gradul Spitalului. De asemenea, investim în ATI, pentru că îndeplinirea indicatorilor ne aduce un surplus de 1% din contract”, a mai precizat directorul Achiriloaei.

Pe lângă achiziția de aparatură medicală, anul acesta s-au cumpărat și bunuri necesare pentru acreditarea unității, cum ar fi dotarea spălătoriei de la Secția de Infecțioase cu barieră microbiană, achiziționarea unei mașini de spălat pentru Pediatrie și a unui robot de curățat cartofi pentru blocul alimentar. Conducerea unității medicale spune că veniturile obținute din coplată, din ceea ce plătesc pacienții la externare, nu ajută prea mult spitalul. Taxa este de 5 lei, iar numărul lunar de externări se situează la 2.000, dar mai puțin de 30% din pacienți îndeplinesc condițiile de plată. Vestea bună este că, pe primele 9 luni, rezultatul financiar este pozitiv, ceea ce ar permite din excedentul pe anul în curs noi investiții în 2014.

Claudia MATEI

Articolul precedentRomânia depăşită clar în Norvegia
Articolul următorŞeful Finanţelor din CJ Neamţ ameninţat cu „eliberarea ringului”