sju neamt upu 02Consiliul Județean Neamț, tutorele Spitalului județean, intenționează să extindă Unitatea de Primiri Urgențe în următoarele luni. Președintele Constantin Iacoban a anunțat această intenție, după ce a discutat cu managerul Ioan Lazăr și consideră că, în acest fel, dacă tot nu se poate scurta timpul de așteptare la UPU, măcar oamenii să aștepte în condiții confortabile, fie că sunt pacienți, fie că sunt însoțitorii acestora.

Am stabilit că se va extinde spațiul destinat Unității de Primiri Urgențe, să fie un cadru mai larg, cu două sectoare diferite, din care unul pentru urgențele maxime, conform codului pe care îl au cei de la UPU. Au fost foarte multe semnale că se stă ore întregi la UPU, fie din indolența unor lucrători, fie, de regulă, din cauza oboselii, a perioadei din an, a perioadei din zi… Sunt situații în care toate se combină nefericit, în defavoarea pacienților. Este clar că zona de triaj trebuie mărită și cu un grad sporit de confort pentru cei care așteaptă, fie că sunt pacienți, fie că sunt însoțitorii acestuia. Mai trebuie un scaun, mai trebuie un grup sanitar… Trebuie să le facem. Vom găsi fonduri pentru asta. Avem și promisiuni de la Minister, prin dl. secretar Raed Arafat. În esență, sunt lucruri normale, care te fac să te întrebi de ce nu s-au făcut până acum”, a anunțat președintele Iacoban.

Demersurile pentru asta vor depăși stadiul de discuție după ce Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va trece de furcile caudine ale acreditării, procedură aflată în derulare acum și care se va încheia pe 13 iulie. Tot Constantin Iacoban a precizat că, în ceea ce privește Consiliul Județean Neamț, se fac toate eforturile pentru ca spitalele din județ bifeze cât mai multe din condițiile de acreditare, pentru a-și păstra contractele cu Casa de Sănătate și, mai ales, pentru a oferi servicii medicale pacienților la un standard măcar mulțumitor pentru aceștia. De aceea, a subliniat șeful CJ Neamț, s-au dat bani pentru investiții, pe ici, pe colo, pe la toate unitățile aflate în nevoie. ”Și nu mă refer doar la Spitalul Județean. Și la Târgu Neamț – de aceea am dat 30.000 de lei pentru sistemul de avertizare -, la Roman, la fel, gândim împreună cu primăria, lucrări de reabilitare a unor secții, inclusiv la nivel de acoperiș”, a punctat Iacoban.
Primăria Piatra Neamț – prea îndatorată

Singurul demers care nu prea i-a ieșit șefului de județ a fost încercarea de a obține o mână de ajutor de la Primăria Piatra Neamț:

Am discutat și cu dl. Dragoș Chitic, în ideea ca și Primăria Piatra Neamț să susțină Spitalul Județean, fiindcă sunt mulți locuitori ai municipiului care primesc servicii medicale la spitalul județean. Dl. Chitic mi-a vorbit de creditele în derulare, că au ratele, că au penalitățile de plătit la E-On, despre cât de greu se echilibrează, bugetar vorbind”, a adăugat Constantin Iacboban.

(D. OSTAHIE)