constantin iacoban pres cj 01Parcă ilustrând bancul cu bătrâna pe care niște copii o ajută să treacă strada, deși ea nu voia nici în ruptul capului, președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban, a anunțat a doua sesiune de finanțare a proiectelor nerambursabile în baza legii 350. În esență, e vorba de banii dați din bugetul județului, pentru sprijinirea activităților culturale, sportive, educaționale, sociale etc. Niște bani care ar trebui să ajungă în mâinile unor oameni care să-i folosească să facă bine.

Aparent, pentru asta, condițiile de bază sunt doar două: să facă un proiect, ca la carte, potrivit ghidului, și să asigure 10% din valoarea proiectului/ activității etc.

La prima strigare, din luna mai, din milioanele puse la bătaie de CJ Neamț s-a dat mai puțin decât s-ar fi așteptat unii solicitanți, tocmai pentru că nu au fost respectate una sau ambele condiții de bază. Acum, CJ Neamț numai nu se roagă de ONG-uri, instituții, cluburi și asociații sportive să facă proiect ca să poată lua banii. Referindu-se la acest lucru, Constantin Iacoban a fost chiar dureros de sincer în exprimare:

Vorbim de sprijinirea asociațiilor sportive, pe proiecte, bani pe care nu i-au obținut la prima strigare. Din vina lor, dacă mi-e permis să spun. De exemplu, dl. Niță (Constantin Niță, director Volei Club Municipal Piatra Neamț – n.red). A venit, pentru volei. I-am spus și lui: «Când depui un proiect la Consiliul Județean, de 300.000 de lei, vii și spui că tu n-ai să pui 10%?! Fă-ți un buget! Chiar trăiești numai din banii de la Consiliu?!» Dl. Valentin (Dan Valentin, antrenor HCF Piatra Neamț – n.red.), de exemplu, a venit zi de zi, cu carnețel, și tot întreba salariații de la birou dacă e bine cum a scris acolo, dacă trebuie modificat ceva dincolo… A făcut proiectul bun, până la urmă, o să primească”.

Tot președintele Consiliului Județean a pomenit de ”multele orgolii” care intervin în această procedură, fie din partea celor care cer, fie din partea celor care susțin, fie din partea celor care trebuie să dea. ”În fine, acum avem a doua etapă, eu sper să facă proiecte bune”, a declarat Iacoban, adăugând că se au în vedere ”nu doar proiecte mari, ci și mai mici, ca să mai acceseze unii, alții, care, desigur, au dreptul”.

Pentru sesiunea I de finanțare, CJ Neamț a pus la bătaie 2,8 milioane de lei, din care 300.000 de lei pentru cultură-învățământ, 2,2 milioane de lei pentru sport și tineret și 300.000 de lei pentru asistență socială. Întrucât nu s-au dat decât jumătate, pentru sesiunea a II-a au rămas de dat fix 1.149.025,22 lei lei (aproape 78.000 de lei pentru cultură-învățământ și aproape 1,08 milioane pentru sport).

 

(D.OSTAHIE)