0:00

Spitalul Județean Neamț în scandalul Vitalaire: ”Doctorul mi-a dat forțat un aparat!”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO bătrînă din Neamț a reclamat în 2015 ministrului Cadariu că ”doctorul mi-a dat forțat un aparat Vitalaire”! Bolnava povestește pentru jurnaliștilor Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan, cei care au demarat o investigație jurnalistică asupra acestui subiect, cum a primit un aparat de oxigen pe filiera medic – companie și cum ”apoi firma m-a pus să-i dau bani, deși nu folosisem deloc aparatul!”. Potrivit mărturiilor făcute în fața jurnaliștilor, pacienta s-a internat în iunie 2015 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, iar la externare doctorița de la Cardiologie i-a recomandat un aparat Vitalaire pe care un agent i l-a adus în aceeași zi acasă. Cineva a întocmit documentele și a semnat-o și pe pacientă, pentru că CAS Neamț a decontat o lună către Vitalaire. După ce bătrîna s-a plîns ministrului printr-o scrisoare, CAS Neamț a controlat cazul. Inspectorii au descoperit că medicul nici măcar nu trecuse în fișe sau în recomandările de la externare aparatul de oxigen! Singura sancțiune a fost ”avertisment scris pentru firma Vitalaire”.

«La cererea ziarului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a prezentat conținutul unei scrisori pe care, acum un an de zile, o pacientă pensionară dintr-o comună din județul Neamț a adresat-o ministrului Sănătății, Achimaș Cadariu. ”Domnule ministru, am fost internată la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț”, își începe femeia epistola.

Pe 26 iunie 2015, domnișoara doctor de la secția de cardiologie i-a dat soțului meu o recomandare pentru un aparat de oxigen, dar fără să-i spună care sînt procedurile pentru acest aparat”, povestește bătrîna.

E începutul tristei sale aventuri.

”Mi-a adus aparatul acasă”

În aceeași zi, pacienta se trezește acasă cu Gabriel Țabrea, agentul Vitalaire. ”Am venit acasă și, la cîteva ore, a venit de la firma Vitalaire delegatul. Mi-a adus aparatul și a întocmit un act. Mi-a zis să plătesc 100 de lei la BRD”. Restul urma să achite Casa de Sănătate Neamț. În acel moment, pacienta realizează că ceva nu e în regulă. Ea folosise un aparat de respirat ”vreme de patru ore” în spital, dar nu prea înțelege ce are de făcut cu el și nu are nici o prescripție. Nu știe dacă aparatul îi e necesar și ce acte trebuie să întocmească. De teama consecințelor, nici nu atinge aparatul, după cum va scrie ea mai tîrziu ministrului.

”Doctora n-a mai vrut să ne vorbească”

Trec trei luni. În august, pacienta își trimite bărbatul să discute cu ”domnișoara doctor”. ”Soțul meu a căutat-o și la spital, și la policlinica unde lucrează. Nu a vrut să vorbească cu el”. Apoi se duce băiatul femeii. ”Nici pe băiat nu l-a primit”. Îl sună pe agent să ia aparatul. Răspunsul este: ”Venim, venim!”. În realitate, se întîmplă exact ca în alte zeci de relatări aflate în posesia ziarului: firma întîrzie. Agentul vine după încă 3 luni. Întîlnirea are loc pe 8 decembrie 2015. Bărbatul de la Vitalaire îi pune în față femeii un act. Am vrut să citesc actul, dar delegatul mi-a zis: «Dumneata îl citești la urmă. Acum trebuie semnat. Ai de dat 648 de lei!»”.

”Și doamna doctor este de vină pentru că pur și simplu mi-a dat aparatul forțat” – Pacientă din Neamț, către ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu

Se sperie și semnează că le va da banii

Chiar dacă n-a folosit aparatul, femeia se sperie că va fi dată în judecată și se angajează să achite 684 de lei pînă la 31 martie 2016. Din partea Vitalaire, documentul este semnat de Director general Lucian Bentu, avocat Dragoș Bobu și reprezentant de vînzări Gabriel Țabrea. Imediat însă, femeia trimite o scrisoare către ministrul Sănătății, povestind ce i s-a întîmplat, în speranța că măcar nu va mai plăti suma.

Drumul lacrimilor

Normal că o scrisoare nu ajunge neapărat la ministru. Nu e ca și cum vina e a lui Achimaș Cadariu, dar el este destinatarul. Cineva neidentificat din Ministerul Sănătății citește scrisoarea și o trimite la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Casa Națională de Asigurări de Sănătate o dă mai departe Direcției sale de Monitorizare, Control și Antifraudă. Iar aceasta o expediază Corpului de control al Casei Județene Neamț, de unde era pacienta.

Control la cardiologie

Inspectorii merg în control la Spitalul Județean Neamț. Surpriză! Ei nu găsescnici în foaia de observație a pacientului și nici în alt document medical” vreo prescripție de concentrator de oxigen. Dar închid ochii. Inspectorii aleg calea cea mai comodă și dau un simplu avertisment scris firmei că n-a monitorizat contractul și că n-a informat CAS că și-a retras aparatul.

Cine a semnat în numele ei?

Ce se întîmplase, de fapt, scrie tot femeia: ”Am ținut un aparat fără acte!”. Ea nu a trimis documentele la Casă, deși Casa a decontat către Vitalaire o lună de folosire! E evident că altcineva, pe linia medic – Vitalaire, a întocmit actele, de vreme ce Casa a decontat. Asta înseamnă inclusiv că cineva i-a falsificat semnătura, de vreme ce pacienta nu știe de nici un talon pe care să-l fi semnat!

Plîngeri din 8 județe

Această plîngere a bătrînei nu a fost singura pe care autoritățile au primit-o referitoare la Air Liquide Vitalaire. ”Mulți oameni s-au plîns verbal, e adevărat. Ne-am dat seama și noi, acum, după ce am încercat să reconstituim. În scris am avut 23 de reclamații despre Vitalaire în ultimii doi ani”, confirmă Augustus Costache, purtător de cuvînt la CNAS. 8 județe plus Casa de Asigurări de Sanătate a militarilor și magistraților au primit aceste plîngeri. Dar activitatea Vitalaire s-a derulat nestingherită, în complicitate cu unii dintre medici, sub ochii Caselor de Asigurări și fără nici o intervenție a Ministerului Sănătății, așa cum reiese caz după caz.»

Primele 7 episoade ale investigației le puteți citi pe blogul lui Cătălin Tolontan.

(ZCH News)

foto: Europa Fm

 

 

Articolul precedentFOTO: Microbuz parcat în stâlp! Actualizare
Articolul următorProgram intens de pregătire pentru CSM Roman
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.