spital bicaz 04După un an de la redeschiderea spitalului Bicaz, în 2015, 11 comune de pe Valea Muntelui și orașul Bicaz s-au înscris, ca membri, în Asociația ”Sănătatea Văii Muntelui” Bicaz, cu scopul de a sprijini activitatea medicală a unității. În acest sens, fiecare membru al acestei asociații a semnat pentru plata unei cotizații, lunare, în valoare de 10 lei pe cap de locuitor. Comunele implicate sunt: Dămuc, Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean, Tașca, Tarcău, Hangu, Poiana Teiului, Ceahlău, Grințieș, Farcașa, Borca.

Mai nou, după alegerile locale, a „aderat” la asociația amintită și Primăria Tașca. Cu toate că, inițial, reprezentanții comunelor au fost de acord cu cotizația, înțelegând că sprijinul financiar reprezintă mai mult o datorie morală față de alegători și, implicit, față de cei care ajung să fie și pacienți, se pare că acest lucru a fost uitat. Așa cum ne-a explicat Anca Geangalău, jurist al Spitalului Bicaz și secretar al Asociației ”Sănătatea Văii Muntelui”, doar Primăria Bicaz, Primăria Bicaz-Chei și Primăria Hangu și-au respectat angajamentul de a ajuta spitalul (aici nu intră în discuție noul membru, Primăria Tașca). Celelalte se pare că nu și-au mai adus aminte de semnături. ”Cotizația face parte din obligațiile membrilor, conform actului constitutiv și statutului asociației. Noi am considerat că e o datorie morală pentru primăriile respective. Noi, ca spital, am hotărât să nu solicităm coplata. Pentru că toate primăriile au fost de acord să achite cotizația și să devină membri, am spus că vom lua acești bani din cotizațiile primăriilor, ca să nu mai plătească pacientul. Până acum, s-au făcut cereri din partea spitalului pentru acoperirea acestor sume. Este vorba despre 15.800 de lei, sumele virate de la asociație la spital privind coplata, de la deschiderea spitalului până în luna iulie, inclusiv”, a precizat Geangalău.

Pentru unitatea spitalicească, banii de la comunele din asociație ar fi o gură de oxigen, deoarece, în fiecare lună, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate este depășit, iar chletuielile suplimentare se adună în „contul” datoriilor. O mare parte dintre angajații spitalului au înțeles starea materială în care se află unitatea și s-au înscris în asociație, acceptând să plătească cotizația lunară. Mai rămâne ca aleșii de pe Valea Muntelui să conștientizeze că sănătatea nu este un bun de pe urma căruia să scoți profit, dar trebuie să reprezinte o preocupare continuă față de cei care, nu în urmă cu mult timp, și-au dat girul ca să-i pună în fruntea comunității. (M. TEODOROF)

Articolul precedentAjutoare pentru comunităţi marginalizate din Moldova
Articolul următorPRINS LA GIROV A circulat 5 ani cu o mașină radiată!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.