* ieri, 11 noiembrie, în prezența lui Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, a fost inaugurată reluarea activității medicale la Spitalul Orășenesc Bicaz
* primarul Nicolae Sălăgean a anunțat investiții de 20 de milioane de euro la unitatea spitalicească din Bicaz

Pentru comunitatea din Bicaz, ieri, 11 noiembrie, a fost o adevărată sărbătoare. A fost momentul în care s-a pus capăt unei obositoare așteptări în ceea ce privește reluarea activității medicale la Spitalul Orășenesc Bicaz. După aproape 3 ani și jumătate de când spitalul a fost lăsat fără finanțare, ieri, în prezența ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a tăiat panglica pentru un nou început și pentru dorinţele celor care, bolnavi fiind, au sperat că vor veni aici pentru a-și găsi vindecarea. Mesajul ministrului Bănicioiu a evidențiat motivul deschiderii Spitalului Bicaz și a îndemnat locuitorii din Bicaz și zonă ca pe viitor să-i îndepărteze pe cei care nu vor avea grijă să le ofere acces la sănătate. „Îi asiguram și pe medici, îl asiguram și pe domnul primar că ceea ce s-a întâmplat în 2010-2011, trebuie să nu se mai întâmple niciodată. Nu numai în România, ci nicăieri, în niciun județ din țara asta. Știu că lumea uită repede, dar cred că dv. să nu uitați niciodată ce s-a întâmplat atunci, și mai ales celor mai tineri să le spuneți lucrurile acestea pentru că, ați văzut, lucrurile merg mai departe. Scandalul, din păcate, este și mai mare și atunci oamenii uită problemele adevărate. O comunitate, mai ales așa de numeroasă cum este Valea Muntelui, cu peste 50.000 de oameni este greu să supraviețuiască fără un spital. O populație ușor îmbătrânită. M-am uitat pe indicii de boală și sunt foarte multe boli cardiovasculare, cu indici de mortalitate foarte mare după închiderea spitalului. Când îi mai vedeți pe domnii aceia care au închis spitalele poate le transmiteți tot ceea ce au făcut ei pentru dv. Este foarte ușor să faci rău, să demolezi ceva și ați văzut cât de greu este să reconstruiești ceva. L-au închis într-o zi și aproape 4 ani a durat redeschiderea. De-acum, când mai vine cineva cu astfel de idei și vă spun că nu știu ce fel de politică e aceea, dați-i mai deoparte, nu-i mai lăsați să se apropie. Eu vreau doar să vă salut, mă bucur că e o zi frumoasă și asta înseamnă că sufletele dv. sunt pe măsura a aceea ce se întâmplă aici și pe sufletul celor care au contribuit. Urez mult succes personalului medical, să se ridice la înălțimea așteptărilor dv!”, a declarat ministrul Bănicioiu.

Spitalul Bicaz – Ziua Întâi: (Re)deschidere oficială, după trei ani de aşteptare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„O zi pe care noi o așteptăm de peste 3 ani”

De la eveniment nu au lipsit, parlamentarii din Neamț, prefectul, reprezentanții CJ, ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Serviciului de Ambulanță și primarii comunelor din apropierea Bicazului. Primarul orașului, Nicolae Sălăgean a încercat să readucă în atenția publică istoricul nefericit care a dus la o adevărată luptă ce a durat peste 3 ani de zile pentru a redeschide unitatea spitalicească.

„Astăzi, pentru noi toți, este o zi cu totul și cu totul deosebită. Este o zi pe care noi o așteptăm de peste 3 ani și jumătate și Bunul Dumnezeu a dat ca lucrul bun, frumos pentru noi să se întâmple astăzi, într-o zi de 11 noiembrie 2014, zi în care, noi, creștinii ortodocși îl sărbătorim pe Sf. M. Mucenic Mina – sfântul fiind ocrotitorul păgubiților. Lucrurile au fost aranjate în acest mod pentru că noi, cu toții, începând cu 1 aprilie 2011, am fost păgubiți de asigurarea unor servicii de calitate, într-o unitate care și-a început activitatea acum mai bine de 62 de ani. Astăzi, uitați, se face dreptate! Și nu pot decât, în numele dv, al tuturor, să-i mulțumesc dlui. ministru Nicolae Bănicioiu, prezent aici, alături de noi și prin dumnealui să transmitem mulțumirile noatre din suflet și dlui. prim-ministru Victor Ponta, pentru că s-a luat această decizie, ca unitatea noastră spitalicească să-și reia activitatea”, a spus Sălăgean.

Primarul nu a uitat să menționeze faptul că în demersurile pe care le-a făcut pentru a redeschide unitatea spitalicească a întâlnit și oameni care în loc să vină cu un ajutor au cântat „prohodul”.

„Nu mai trec în revistă faptul că atunci când s-a luat decizia de a se sista activitatea nu s-au luat toate măsurile pentru ca unitatea să fie conservată în cele mai bune condiții. Probabil că se gândeau la vremea aceea că niciodată, aici, la Bicaz, că nu va mai trebui să mai funcționeze un spital. Din păcate, am întâmpinat multe piedici. Au fost mulți oameni, unii cu responsabilități care, de-a lungul întregii acetei perioade cât noi ne-am luptat, au cântat prohodul spitalului din Bicaz. În ciuda tuturor, nu ne-am lăsat și, astăzi, cu sprijinul dv, reușim să recâștigăm spitalul”, a adăugat primarul Sălăgean.

Spitalul Bicaz – Ziua Întâi: (Re)deschidere oficială, după trei ani de aşteptare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Modernizări de 20 milioane euro

Edilul a mai făcut un anunț care a stârnit curiozitatea tuturor celor prezenți anunțând că este gata să demareze un proiect în valoare de 20 de milioane de euro menit să reabiliteze și să modernizeze unitatea medicală, scopul principal fiind acela al obținerii acreditării.

„Greul, de-abia acum începe. Sunt multe probleme de rezolvat. Vom implementa programul de conformare și ne vom pregăti pentru activitatea de acreditare a spitalului nostru. Nu vin în fața dv. să cerșesc. Avem deja întocmit, realizat un proiect pentru reabilitarea, extinderea și dotarea Spitalului Bicaz. Este vorba de 20 de milioane de euro, pentru ca să putem să avem o unitate spitalicescă după toate regulile, care să poată fi acreditată în adevăratul sens al cuvântului, fără niciun fel de rabat de la tot ceea ce trebuie să facem. Dv, cetățeni, membrii comunității sunteți cei care trebuie să hotărâți soarta acestei unități sanitare. Nu trebuie să mai dăm voie nimănui să se atingă de spitalul nostru, să vină și să ia ce decizie vrea. Mulțumim Celui de Sus, ministrului, primului-ministru și nu-mi rămâne decât pentru tot personalul spitalului să le doresc din suflet, putere de muncă și să facem ca, în cel mai scurt timp, spitalul din Bicaz să devină un etalon pentru Bicaz, județul Neamț și de ce nu al României”, a mai adăugat primarul Bicazului.

La sfârșitul momentului festiv, primarul de Bicaz, în semn de mulțumire, i-a dăruit lui Bănicioiu o icoană cu Sfântul Nicolae și o desagă în care au fost puse mai multe materiale informative despre obiectivele turistice din zonă. După plecarea oficialităților, medicii care au rămas la posturi s-au declarat mulțumiți chiar dacă în prima zi de la deschidere nu au fost scutiți de evenimente. Ieri, potrivit primarului de Bicaz, o femeie din Bicazu Ardelean a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe cu urmărul dislocat. De altfel, de când s-a redeschis spitalul acolo au ajuns în atenția medicilor, la CPU, nu mai puțin de 6 pacienți.

Marian TEODOROF

Articolul precedentO carte monumentală, marca Constantin Tomşa: „Un dicţionar al literaturii din judeţul Neamţ”
Articolul următorCJ Neamţ participă la Târgul de Turism al României

3 COMENTARII

  1. Cata vrajeala……nimic nou.pacientii sunt cei care vor suporta cheltuiala acestui spital.Pe langa cheltuiala, bolnavii vor suporta, aroganta si nesimtirea medicilor.

  2. @mihai
    Tu esti un nesimtit si jumatate si vorbesti numai prostii. Probabil deschiderea acestui spital iti lezeaza interesele. Poti intreba pe oricine si nu vei auzi de aroganta si nesimtite printre medicii de la Bicaz. Decizia de inchidere a fost o mare greseala luata de un guvern incompetent. In sfarsit se intampla un lucru bun si pentru Valea Muntelui.

  3. PACIENTII suportau o transbordare dintr o ambulanta in alta ,dupa un drum nu tocmai usor si plin de viraje ,damburi , de uneori iti venea sa versi si sufletul din tine ! PARTEA cu nesimtirea ,nu e EXCLUSA dar nu e comuna tuturor medicilor ,aveau, au avut cei de la BICAZ un cardiolog BUN ,ca sa nu facem publicitate ii spunem DOMNUL ,,P,, nu cred ca acea persoana se incadreaza in categoria celor fara BUN SIMT iar exemple pot continua .

Comments are closed.