perseideÎn fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut și popular curent de meteori: Perseidele, anunţă Observatorul Astronomic și Astroclubul „Perseus” ale Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad (Vaslui) într-un comunicat de presă. Curenții meteorici, mai poartă denumirea populară și de „ploaia de stele căzătoare”.

„Denumirea are ca sursă de inspirație, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului și ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă și chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid. Numele curenților de meteori este dat de constelația din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelația Perseu (Perseus)”, a declarat muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august, și momentul maxim din anul acesta va fi în după amiaza zilei de 12 august 2016, între orele 16:00 și 20:30.

vaslui barlad astronomie„Anul acesta, Observatorul Astronomic și Astroclubul «Perseus» ale Muzeului «Vasile Pârvan» vor organiza, în premieră, o activitate în afara orașului Bârlad, ce va fi dedicată acestui fenomen astronomic. O să ne deplasăm în zona Rezervației Naturale Bădeana, Comuna Tutova (la 15 km sud de Bârlad). Cu această ocazie invităm și publicul obișnuit să observe cerul împreună cu noi, în intervalul orar 20:30 și 4:00 dimineața. Trebuie să fac precizarea că, cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observații astronomice. De asemenea, dacă condițiile meteo vor fi nevaforabile, acțiunea va fi anulată!”, a mai precizat muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Mai multe detalii despre Perseide se pot găsi AICI. Alte informaţii astronomice – AICI şi AICI. (ZCH NEWS)

Articolul precedentŢigări şi alcool descoperite la percheziţii * Prejudiciu de 240.000 de lei
Articolul următorDefinitivat 2016: Dascăli de nota 10 – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui 
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.