Anul 2018 este unul plin de evenimente astronomice interesante, două dintre acestea fiind vizibile parţial sau total şi din România.

Primul dintre acestea va avea loc chiar pe 31 ianuarie, fiind vorba de o eclipsă totală de lună, vizibilă doar parţial în ţara noastră. Eclipsa totală de lună din 27 iulie în schimb este vizibilă în întregime pe teritoriul României. Momentul maxim al eclipsei are loc la ora 23:22.

Cele mai importante fenomene astronomice ce se vor desfăşura pe parcursul anului 2018:

  • Eclipsa totală de Lună din 31 ianuarie 2018  – eclipsa va fi vizibilă din Asia, Australia, Pacific şi vestul Americii de Nord. Din România se va putea observa doar ieşirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua, la ora 15.31.
  • Eclipsa parţială de Soare din 15 februarie 2018 – fenomenul este vizibil din sudul Oceanului Pacific, Antarctica şi sudul Americii de Sud. Nu este vizibil din ţara noastră.
  • Eclipsa parţială de Soare din 13 iulie 2018 – vizibilă din sudul Ocenului Pacific şi sudul Australiei. Fenomenul nu este vizibil din România.
  • Eclipsa totală de Lună din 27 iulie 2018 – Este cel mai important fenomen astronomic al anului 2018. Eclipsa este vizibilă din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia, faza de totalitate durând 1 ora si 42 de minute. Eclipsa este vizibilă în întregime de pe teritoriul României la începutul serii de 27 iulie. Momentul maxim al eclipsei are loc la ora 23.22.
  • Eclipsa parţială de Soare din 11 august 2018 – vizibilă din nordul Europei, Oceanul Arctic, Groenlanda, centrul şi nordul Asiei. Eclipsa nu este vizibilă din ţara noastră. (ZCH NEWS; FOTO:Dumitru Ciprian VÎNTDEVARĂ, muzeograf Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad)
Articolul precedentSute de nemțeni au ajuns la UPU în aceste zile
Articolul următorPrimul născut în 2018 este fetiță
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.