pietricica turism

* o grupare de infractori din Săvineşti a reuşit să demonteze până şi bideurile din vilele „vizitate”
* poliţiştii de la prevenire au pus pliante în cutiile poştale ale sătenilor din comuna Alexandru cel Bun

campanie furturi locuinte 02

Spărgătorii de case au căpătat curaj în ultima vreme, mai ales după ce s-au lămurit că Noul Cod Penal îi avantajează. Cele mai expuse locuinţe sunt cele construite în comunele de la ieşirea din oraş, nepăzite de câini şi nedotate cu sisteme de supraveghere sau de alarmă. Bine informaţi, spărgătorii au acţionat, în ultimul an, în zeci de astfel de case, unele locuite temporar, aşa că nu i-a deranjat nimeni şi au avut timp să adune tot felul de lucruri şi să demonteze până şi bideurile din băi.

campanie furturi locuinte 03

O grupare de hoţi din Săvineşti a reuşit performanţa să dea zeci de astfel de lovituri, nu doar în localităţi din judeţul Neamţ, ci şi în judeţul Iaşi. După câteva luni de anchetă, poliţiştii au reuşit să prindă doi dintre membrii grupului şi să recupereze trei bus-uri cu lucruri furate. Supriza maximă a venit în momentul în care infractorii au fost duşi la procuror şi au reuşit să-l convingă, în ciuda reclamaţiilor păgubiţilor – care precizaseră exact ce obiecte le-au fost furate- că au cumpărat toate acele obiecte dintr-un bazar, de la oale de gătit, la frigidere, maşini de spălat şi chiar garduri. Hoţii au fost lăsaţi să plece acasă, iar poliţiştii n-au altă variantă decât să umble din poartă în poartă şi să-i înveţe pe oameni ce măsuri să ia ca să nu devină victime.

Una din acţiunile de prevenire, intitulată „Săptămîna fără criminalitate în comuna Alexandru cel Bun”, s-a derulat în toate satele din comună şi a constat în distribuirea de pliante în cutiile poştale. Poliţiştii au stat de vorbă cu localnicii pe care i-au găsit acasă, trebăluind prin curţi, şi le-au explicat cum să procedeze ca să nu-şi găsească locuinţele „bune de văruit”.

campanie furturi locuinte 04

Tot în comuna Alexandru cel Bun, dar de astă dată la Şcoala Bistriţa, poliţiştii au avut o întâlnire cu elevii, pe care i-au informat cu privire la consecinţele implicării în „comiterea unor fapte antisociale” şi la cauzele care determină un astfel de comportament. Copiii au participat nu doar la discuţiile pe tema infracţiunilor, din perspectiva victimei, dar şi a autorului, ci au vizionat şi un film educativ, intitulat „Libertate versus delincvenţă”.

Ieri au avut loc activităţi similare şi în comuna Pângăraţi.

Cristina MIRCEA