capsunarSpaniolii şi portughezii nu s-au săturat de… “căpşunari”. Cel puţin aşa rezultă din oferta de locuri de muncă în ţări ale Uniunii Europene pe săptămâna în curs făcută publică de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM).

Prin intermediul rețelei EURES România, angajatorii oferă 801 locuri de muncă în Spania (800 locuri pentru muncitori necalificați în agricultură și un loc pentru un maseur), iar în Portugalia sunt disponibile 400 locuri de muncă pentru muncitori necalificați în agricultură.

O ofertă apropiată cifric, dar mai diversificată provine din Marea Britanie: angajatorii oferă pentru români 345 de locuri de muncă (70 asistenți medicali, 60 îngrijitori persoane/infirmieri, 45 îngrijitori persoane, 40 asistenți medicali generaliști, 40 șoferi pe mașini de mare tonaj, 20 manipulatori marfă, 20 îngrijitori persoane la domiciliu, 20 stivuitoriști, 20 îngrijitori persoane cu demență, 10 constructori structuri metalice).

Şi în Slovacia sunt disponibile 300 locuri de muncă, respectiv 150 asamblori de mașini și echipamente mecanice, 150 muncitori necalificați în industria automobilelor, iar în Republica Cehă – 197 locuri de muncă (50 lucrători producție, 50 operatori, 50 șoferi transport marfă-internațional, 20 muncitori asamblare, 15 croitori, 10 lucrători în prelucrarea lemnului, un analist IT service desk, un analist suport software).

Angajatorii din Germania au disponibile 127 locuri de muncă pentru români, respectiv 50 asistenți medicali generaliști, 20 operatori mașini și centrale, 15 șoferi de tir, 10 agenți de pază, 10 agenți de securitate, 5 asistenți manager, 4 operatori mașini și instalații optice, 2 mecatroniști, 2 tehnicieni sisteme de securitate (alarmă și supraveghere), un optician, un operator CNC (strungar/frezor), un asamblor-montator (lucrător în producție), un muncitor necalificat la prelucrarea plasticului/cauciucului, un mecanic industrial, un operator mașină prelucrat plastic/cauciuc, o persoană pentru curățenie, un tehnician fizică de laborator și un electrician.

În Suedia pot ajunge 120 de români care vor să lucreze, respectiv 20 femei de serviciu, 15 vopsitori auto, 10 mecanici auto, 10 tinichigii auto, 10 dezvoltatori software, 5 dezvoltatori de software sisteme integrate, 5 arhitecți sistem software, 5 ingineri testare software, 5 chimiști, 5 farmaciști, 5 ingineri în tehnologia farmaceutică, 5 biologi/cercetători în biologie, 5 cercetători în genetică /bioinformatică, 5 ingineri în biomecanică/neurobiologie/știința biomaterialelor, 5 microbiologi, 5 ingineri laboranți.

Ungaria are disponibile 50 locuri de muncă pentru operatori la asamblarea panourilor electrice, în timp ce Norvegia oferă românilor 24 locuri de muncă: 6 dulgheri, 6 dulgheri/parchetari, 6 dulgheri cofraje, 2 instalatori ventilație, 2 tinichigii, un doctorand inginerie biomedicală/biofizică (canale în sănătate/fibrilare ATRIA), un doctorand inginerie biomedicală/biofizică. Finlanda are disponibile 10 locuri de muncă, personal pentru curățenie, Belgia are disponibile 3 locuri de muncă — 2 directori audit (seniori) în servicii financiare și un proiectant construcții metalice, Franța are 3 locuri de muncă pentru români: 2 tăietori lemne și un agent curățenie, Polonia — 3 locuri de muncă pentru lăcătuși/sudori, în timp ce în Irlanda se poate angaja un tehnician dentar. (ZCH NEWS)

Articolul precedent70.000 de lei confiscați de la un patron din Grumăzești
Articolul următorIonuţ Savin s-a hotărât: rămâne ofiţer. De serviciu
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.