0:00

Fostul şef al Poliţiei Neamţ, Aurelian Vasea Şoric, ieşit din sistem pe uşa din dos după scandalul iscat de asasinarea lui Gheorghe Mararu, s-a înscris, din nou, la examenul pentru primirea în profesia de avocat. Baroul Neamţ a constatat că îndeplineşte condiţiile şi i-a admis dosarul pentru participarea la concurs. Greul va începe odată cu susţinerea probelor (drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal şi organizarea şi exercitarea profesiei de avocat), discipline care, până acum, s-au dovedit pline de necunoscute pentru fostul ofiţer de poliţie. La prima tentativă, din toamna anului 2011, Şoric a obţinut media 4,34, pentru ca un an mai târziu să urce la 5,65. Între timp a încercat să devină magistrat, dar s-a dovedit mai slab pregătit decât pentru profesia de avocat. Drept este că veleităţile de avocat le-a testat încă de la celebra conferinţă de presă în care a întrebat “De ce era atât de interlop Mararu? Că dădea bani la oameni?”. Numai că aceste vorbe inspirate şi meşteşugite nu i-au adus includerea în avocatură, ci excluderea din poliţie.

După ruşinosul 3,50 obţinut la prima probă pentru admiterea în magistratură, Aurelian Şoric s-a orientat tot spre avocatură şi, la sfârşitul anului 2013, a luat cele mai mari note din cariera lui de candidat cu vechime: peste 7 la penal şi la organizarea profesiei de avocat, însă doar 3,50 la drept procesual civil. Media 6,47 l-a despărţit cu doar puţin peste jumătate de punct de nota minimă care i-ar fi garantat o carieră în avocatură.

Până va vedea dacă anul acesta reuşeşte să se întoarcă sub scut de la examen, Aurelian Vasea Şoric se ocupă, cel puţin declarativ, cu medierea.  Cabinetul său de mediator autorizat, deschis la aceeaşi adresă cu locuinţa (strada Liliacului din Piatra Neamţ), anunţă că Aurelian Şoric este specializat în orice tip de dispută, a absolvit în anul 2011 cursurile de formare iniţială ca mediator organizate de Asociaţia Centrul de mediere Craiova, este autorizat ca mediator de pe 20 mai 2011 şi cunoaşte limba engleză, ceea ce am aflat cu toţii de când a rostit apăsat şi fără accent de moldovean “case closed”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentStatistici 2014 / Indicele preţurilor de consum
Articolul următorAmenzi de 70.000 de lei în acţiunea “Gaterul 2014”