Aproape 87 milioane lei lunar au fost achitați în bugetele administrate de Fiscul nemțean. În primele 8 luni ale anului, Administrația Finanțelor Publice (AFP) Neamț a încasat 695,62 milioane lei din taxe, impozite, contribuții și alte dări obligatorii pentru mediul privat și cel public, potrivit Cristinei Ionescu, purtătorul de cuvânt al AFP Neamț. În bugetul de stat au intrat 293,76 milioane lei, în contul pensiilor s-au plătit 264,31 milioane lei, la bugetul asigurărilor sociale de sănătate s-au virat 127,23 milioane lei, iar la fondul de șomaj 10,32 milioane lei.
Aceste sume au fost plătite la timp de contribuabilii nemțeni. Cei care cumulează datorii la stat au intrat în executare silită. Potrivit AFP Neamț, în primele 8 luni ale anului au fost trimise debitorilor numeroase somații, funcționarii instituției începând, astfel, recuperarea a 252,61 milioane lei. Documentele care atrag atenția asupra restanțelor la buget au avut efectul scontat: „Măsurile de executare silită întreprinse în perioada ianuarie – august 2017 au condus la încasări de 71,72 milioane lei, din careîncasări după emiterea somaţiilor în sumă de 38,68 milioane lei”, am extras din comunicatul AFP Neamț, care arată că mai bine de jumătate din sumele recuperate s-au datorat acestor notificări.
Numeroși contribuabili s-au trezit, apoi, cu conturile bancare poprite, Fiscul propunându-și să recupereze alte 95,34 milioane lei, iar până la finele lunii august s-au recuperat 26,37 milioane lei. Dar și partenerii de afaceri, dintre cei cu datorii la cei executați de Fisc, au avut conturile blocate (pentru debite de 55,96 milioane lei). În perioada amintită, au fost recuperate la buget 3,04 milioane lei din popririle bancare.
O parte din bunurile mobile și imobile ale celor care au datorii au fost puse sub sechestru (bunuri mobile în valoare de 3,19 milioane lei și bunuri imobile în valoare de 4,85 milioane lei). Din datele puse la dispoziție de AFP Neamț reiese că și această măsură de executare este eficientă, întrucât după ce au ajuns cu bunurile sub “lacăt”, debitorii au făcut plăți în valoare de 3,57 milioane lei, aproape jumătate din valoarea de 8,04 milioane lei a bunurilor sigilate. (C.I.)