saptamina prevenirii

„Opinia publică să ceară demisia primarului!”
* ideea lui Adrian Bourceanu a animat conferinţa de lansare a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”

Într-o atmosferă plină de respect şi onoare, printre mulţumirile fiecăruia pentru fiecare pentru colaborarea fără cusur, a fost lansată, ieri, „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, însoţită, firesc, de conferinţa de presă aferentă. Deşi aşteptată peste ora programată, Aurelia Simionică, reprezentanta Primăriei Piatra Neamţ, nu a mai ajuns la eveniment, iar urmarea a fost că locurile principale de la masă au fost ocupate de trei domni – Viorel Stan, generalul ISJ, Stelică Bezim – adjunctul şefului IPJ şi Adrian Bourceanu, şeful ATOP, care iniţial ocupase un scaun de pe „flancul” stâng.

Odată prezentaţi invitaţii şi programul preventiv pe zile, s-a trecut la luările de cuvânt. Comisarul şef Bezim a ţinut să precizeze că toate activităţile se vor face fără bani de la buget, dar cu sprijinul International Police Associaton şi al Corpului Naţional al Poliţiştilor. ATOP Neamţ n-a putut contribui financiar de data asta din cauza Consiliului Județean, care nu i-a dat bani. Totuși, a venit șeful, dl. Bourceanu, care este, nota bene, consilier județean și parte a coaliției care aprobă pe bandă rulantă toate asocierile instituției, dacă se dorește cu adevărat acest lucru. De data acesta nu s-a putut sau nu s-a dorit.

Diplome de excelenţă pentru prinderea unui tâlhar

Nota generală a opiniilor a pus greutate pe public, pe cetăţeni în general şi pe reacţia lor în faţa infractorului din stradă. Ca să sublinieze aşteptările poliţiştilor, comisarul şef Bezim a anunţat că Poliţia Neamţ a pregătit două diplome de excelenţă pentru înalt simţ civic pe numele a doi tineri din Bucureşti. În ziua de 7 septembrie, ei se aflau la Roman şi au auzit strigătele de ajutor ale unei femeie care era tâlhărite. L-au prins pe răufăcător şi l-au ţinut bine până a venit poliţia. „Sper ca opinia publică să fie într-o proporţie din ce în ce mai mare alături de autorităţi”, a conchis Stelică Bezim.

Adrian Bourceanu, în calitatea sa de şef al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Neamţ, a opinat că poliţia trebuie să lucreze 50% pe prevenire şi 50% pe sancţionare, iar Poliţia Neamţ a fost întotdeauna „pe fază” şi a adaptat „măsurile la statistici”, deşi se confruntă cu probleme „pe partea de logistică”. „Cea mai mare greşeală este să întoarcem spatele şi să ignorăm fenomenul minorilor infractori”, a spus Adrian Bourceanu, fără să rostească nume, dar fiind suficient de explicit ca să înţeleagă toată lumea unde „bate”.

Generalul Viorel Stan n-a ieşit, însă, din atmosfera de la debutul conferinţei nici când era clar despre ce fel de minori se făcea vorbire şi a ţinut-o pe-a lui cu violenţa în şcoli care nu ridică probleme şi cu poliţistul de proximitate care-şi face datoria. Iar la întrebarea despre acţiunile concrete pe care le face inspectoratul pentru a aduce copiii problemă la şcoală, ca să-i ţină ocupaţi, a răspuns, ca un veritabil specialist în procente: „Şcoala asigură 10-15 % din educaţia unui elev, aşa zisa educaţie informală, restul de 85% – educaţia informală şi nonformală ţine de alţi factori. Teoria modernă este să aducem şcoala în mijlocul străzii”. Ceea ce n-ar fi rău, că poate aşa ar participa şi Orlando la cursuri! Deși nu întotdeuna ce-i modern e și bun, dacă facem abstracție că modernismul prinde foarte bine în programele europene de tocat bani.

Comisarul şef Bezim a alunecat uşor spre atribuţiile primarilor, datori să ia, prin serviciile sociale, măsuri concrete pentru minorii problemă, şi obligaţi să aibă în vedere ordinea şi siguranţa publică şi să investească în acest domeniu. Mingea a fost preluată de Adrian Bourceanu, care a revenit la tema atitudinii cetăţeanului de rând, subliind că nu doreşte neapărat să fie filmat „Până când opinia publică nu-i va cere primarului să-şi dea demisia dacă se întâmplă o tâlhărie pe stradă, lucrurile nu se vor schimba”, a emis domnia sa cea mai radicală idee din cadrul conferinței la care, subliniem, a lipsit doamna Simionică, viceprimarul care sigur ar fi avut ceva de comentat la ideea colegului ei de partid.

Un actor TT, „victima” unui tâlhar minor

Dincolo de opinii şi dezbateri, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, care se derulează în toată ţara, are un program bine stabilit şi cu activităţi diverse.

Ieri, imediat după conferinţa de presă, poliţiştii de proximitate din oraşe şi municipii şi ceu de la poliţiile rurale din tot judeţul au plecat la şcoli să discute cu elevii despre delincvenţa juvenilă şi despre drepturile şi obligaţiile copilului. Tot ieri, la Liceul Tehnologic Administrativ Economic din Piatra Neamţ a avut loc o întânire cu 300 de elevi cărora spscialiştii în domeniu le-au vorbit despre prevenirea traficului de persoane şi a consumului de droguri.

Marţi, 30 septembrie, este ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor prin mediul on-line. Activităţile se vor desfăşura la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ , sub sloganul „Internetul prieten sau duşman”, iar elevilor le vor fi prezentate modalităţile în care pot evita „capcanele” on-line, inclusiv pe cele ale pedofililor.

Miercuri , poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate vor desfășura, începând cu ora 11, o acțiune stradală în Pţa. Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ. Trecătorii, mai ales vârstnicii, care sunt cei mai vulnerabili, vor primi recomandări pentru a nu deveni victimele infracţiunilor de furt. În derularea acțiunii va fi implicat un partenerul IPJ Neamţ, SC Danirom Security Moldova, care asigură brelocuri – reprezentând alarme personale de mici dimensiuni pentru a fi folosite în scop de apărare în cazul unui eventual atac (furt sau tâlhărie).

Tot în scop preventiv, dar cu sprijinul Primăriei Piatra Neamţ, pe parcursul săptămânii va fi difuzat un spot video pe tema prevenirii furturilor pe un ecran de mari dimensiuni din centrul oraşului.

Joi este ziua dedicată prevenirii infracţiunilor cu violenţă, scop în care se va simula o tâlhărie în zona Teatrului Tineretului, unde un actor va fi „atacat” de un infractor minor. Scena va fi filmată, iar la final se va face un spot care va include recomandări pentru evitarea unoe astfel de infracţiuni.

Ultima zi a săptămânii are în program prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi bicicliştii şi căruţaşii, iar activităţile vor avea loc la Târgu Neamţ.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentZvonuri de dezertări liberale la Târgu-Neamţ
Articolul următorControale, numiri în funcție și demiteri la Ambulanța Neamț