Mesajul tranșant a fost transmis astăzi, 19 decembrie, de Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, ca urmare a măsurilor anunțate de ministrul Orlando Teodorovici cu o seară înainte, măsuri ce se prefigurează a fi o adevărată calamitate pentru mediul de afaceri, pentru mediul financiar și, în esență, pentru toți românii, în general.

mihai darabanÎn poziția sa oficială, Mihai Daraban subliniază modul intempestiv în care au fost anunțate măsurile, blamează lipsa unei dezbateri publice și reproșează lipsa consultării cu mediul de afaceri, așa cum ar fi fost firesc înainte de un asemenea ”talibanism” guvernamental.

«Poziția oficială a Președintelui CCIR, dl. Mihai Daraban, față de noile măsuri de supraimpozitare anunțate de Guvernul României

București, 19 decembrie 2018: Camera de Comerț și Industrie a României consideră că noile măsuri de supraimpozitare anunțate de Guvernul României se constituie într-o lovitură gravă la adresa stabilității economice a României, cu efecte puternic negative asupra companiilor, atât de stat cât și private, cu capital românesc sau străin.

Modul intempestiv în care măsurile de supraimpozitare au fost anunțate, fără o dezbatere publică și fără consultarea mediului de afaceri, reprezintă în sine un factor generator de instabilitate economică.

Comunitatea de afaceri din România se aștepta ca Guvernul României să sprijine dezvoltarea companiilor și crearea de locuri de muncă și nu să impună măsuri de supraimpozitare.

Măsurile de supraimpozitare intră în contradicție flagrantă cu angajamente asumate de însuși prim ministrul Guvernului României, dna. Viorica Dăncilă, care declara, pe 29 ianuarie 2018, în Parlament, la votul de învestire: „Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este de a ușura și de a simplifica viața economică, nu de a o complica”.

Considerăm că lipsa acută de predictibilitate economică indusă de măsurile de supraimpozitare va afecta negativ dezvoltarea companiilor, planurile de investiții și implicit, crearea de noi locuri de muncă în România.

Solicităm Guvernului României să renunțe de îndată la măsurile de supraimpozitare și să nu mute factura guvernării asupra companiilor înregistrate în România și asupra angajaților lor.

Mihai Daraban,

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României»

bvb 19 decembrie
FOTO: Moise Guran

În acest punct al discuției, nu mai trebuie precizat decât că astăzi, 19 decembrie, la câteva ore de la ilustrul anunț, Bursa de la București s-a prăbușit: băncile au scăzut cu 14-19% (inclusiv Perla Coroanei, Banca Transilvania, 100% românească, apropo de discursurile naționalist-sforăitoare), iar companiile energetice cu peste 11%.

Potrivit Ziarului Financiar, Bursa a pierdut într-o singură zi tot progresul pe întreg anul 2018. Erste se prăbuşeşte la Viena, marile companii listate pierd 6 mld. lei în două ore. Banca Transilvania are minus 19%. Detalii aici.

Celor care se bucură de asta gândind că li se vor reduce ratele la credite sau facturile la curent, le recomandăm să cugete mai bine: efectele acestor mișcări se vor resimți cel mai dramatic în buzunarele lor. Nu ale dlui ministru, nici ale dnei premier și deloc în ale dlui Dragnea. Despre mișcările de pe Bursă, puteți citi mai multe aici. Despre măsurile anunțate de ministrul Teodorovici ca urmând a fi luate prin Ordonanță de Urgență pentru anul 2019, puteți citi aici și, mai ales, aici. Cine câștigă din efectul ordonanței vă puteți face o idee citind analiza celor de la G4Media: Tel Drum, Gazprom, mogulii Ion Țiriac și Ioan Niculae, plus o firmă maghiară controlată din Rusia. Materialul integral aici. (D.O.)

 

Articolul precedentBărbatul scos din comă de pompieri a părăsit spitalul
Articolul următorProgramul de transport în comun în perioada 24.12.2018 – 02.01.2019
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.