0:00

Guvernul României a aprobat o serie de modificări importante în legislația rutieră, aducând schimbări în procedurile de testare pentru consumul de alcool și substanțe interzise, precum și în regimul amenzilor.

Una dintre modificările esențiale este posibilitatea șoferilor de a solicita o a doua testare cu etilotestul în anumite condiții. Conform noilor reglementări, dacă rezultatul primei testări indică un nivel de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul poate solicita o a doua testare. Aceasta se va efectua la 15-20 de minute după prima testare. Dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat. Măsura este introdusă pentru a preveni situațiile în care anumite alimente consumate recent ar putea distorsiona rezultatul măsurătorii.

Șoferii pot cere a doua testare cu etilotestul în anumite condiții, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO altă modificare importantă vizează regimul amenzilor pentru persoanele juridice. În conformitate cu proiectul, se propune eliminarea posibilității persoanei juridice de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Această măsură are scopul de a asigura un efect mai puternic al sancțiunii.

În plus, Guvernul intenționează să rezolve problema întârzierilor mari în procesarea analizelor pentru consumul de droguri, care duce la suspendarea îndelungată a permiselor de conducere. În prezent, numărul mare de cereri și limitările logistice ale Institutului de Medicină Legală generează întârzieri în confirmarea rezultatelor probelor biologice, afectând astfel șoferii nevinovați.

Șoferii pot cere a doua testare cu etilotestul în anumite condiții, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPentru a ameliora această situație, noua legislație permite determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări. Aceste măsuri sunt menite să accelereze procesul de soluționare a cauzelor penale și să reducă perioada în care șoferii stau cu permisul suspendat pe nedrept.

Aceste modificări legislative sunt făcute să îmbunătățească siguranța rutieră și să asigure un sistem de sancțiuni și verificări mai eficiente.

Denisa POPA

Articolul precedentCamerele de bord, folosite pentru sancționarea șofatului agresiv
Articolul următorUn polițist a resuscitat un bărbat inconștient. Primăria i-a acordat salvatorului o diplomă de merit
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.