0:00

Șocant: Copii ținuți în condiții care amintesc de sclavie. Rețea desființată de DIICOT, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiEste înfiorător la ce au fost supuși niște copii chiar de către cei care ar fi trebuit să le poarte de grijă și să-i ocrotească, dacă ne raportăm la ce a constatat DIICOT. Ținuți ore întregi în genunchi, apoi forțați să îndeplinească munci grele și pentru adulți – descărcarea cu motostivuitorul de mărfuri dintr-un TIR, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea unei case, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijire a animalelor, montaj de pavele – completează tabloul pe care l-au descoperit procurorii DIICOT în cadrul unei anchete ce vizează o familie ce conduce o fundație pentru copii și pe angajații acesteia. Muncile erau prestate în folosul familiei ce conduce această fundație care administrează un centru rezidențial de ocrotire în care erau cazați copiii.

Copiii erau obligați să participe la serviciile religioase a unui cult religios deși aveau o cu totul altă apartenență religioasă. În numele acestor copii conducerea fundației primea sume importante de bani și bunuri din străinătate ca donație, care , cel puțin parțial, au fost folosite în scop personal.

“Polițiștii Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani, au documentat activitatea infracțională a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori,  rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, unul dintre aceștia fiind urmărit penal și pentru  infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că,  în perioada 2022 – 2024,  una dintre persoane, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un  centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea  și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri. 

Probele administrate au relevat că, atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alte persoane (angajați ai fundației), ar fi aplicat față de cinci persoane vătămate minore, rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore), punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În  cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice.

În aceeași perioadă, două dintre persoanele cercetate (față de care s-a luat măsura reținerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze  munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea  unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ș.a.).

Astfel, la data de 14 iunie 2024, au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară, în județul Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La data de 16 iunie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori,  rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie,  una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

De asemenea, față de alte trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Astăzi, (17 iunie – n.r.) a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani cu propunerea de arestare preventivă a celor doi reținuți, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani”, precizează agent principal Delia Neniscu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Angela Croitoru

Articolul precedent740 de posturi vacante în Neamț
Articolul următorAccident rutier în Cordun. Tânăr transportat la spital după o glumă periculoasă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.