pintilie

* ”M-au sunat cei de la club să-mi spună că arbitrul le-a cerut bani pentru a le facilita obținerea victoriei în meciul cu Bucovina Pojorâta”

Cetatea Târgu Neamț a fost sancționată de FRF cu două etape suspendare a meciurilor de pe teren propriu și 5.000 lei amendă pentru incidente provocate la finalul partidei din data de 25 octombrie, în cadrul etapei a 10-a, cu Bucovina Pojorâta, încheiat 1-1. Arbitrul Andrei Denis Crețu a consemnat în raportul de arbitraj că ar fi fost bruscat de niște persoane ale clubului gazdă, pe drumul dintre teren și vestiare. Observatorul Vasile Șoiman a confirmat incidentele, astfel că sancțiunea a fost luată de Comisia de Disciplină a FRF. Cetatea va juca următoarele două meciuri programate pe teren propriu, la Roznov.

Multe semne de întrebare

Decizia clubului FC Ceahlăul de a ajuta cu trei jucători importanți echipa Cetatea Târgu Neamț: Pavel, Bobric și Gorea, precum și aducerea pe banca tehnică a lui Ovidiu Marc și Doru Botez, a stimulat echipa târgnemțeană să spere la mai mult. Startul bun de campionat a fost alimentat și de promisiunile primarului Daniel Harpa că echipa va fi ajutată, chiar să promoveze în Liga a II-a. Cetatea a ajuns lider de toamnă, la finalul turului, iar spectatorii au început să viseze cu ochii deschiși la promovare, iar spiritele să se încingă la maxim. La finalul partidei Cetatea – Bucovina Pojorâta, câțiva spectatori, printre care și consilierul județean Mircea Pintilie, apropiat al echipei de sub Cetate, l-au luat la rost pe arbitrul Andrei Denis Crețu, din Botoșani, pentru maniera de arbitraj, reproșându-i neacordarea unui penalty.

”Eu nu am amenințat pe nimeni, ba, dimpotrivă, i-am vorbit foarte frumos. Arbitrul a fluierat foarte prost meciul și chiar i-am spus: Băi, băiatule, dacă vrei să ajungi arbitru mare, nu mai arbitra așa. I-am făcut niște observații, pentru că a refuzat acordarea unui penalty clar și e păcat de acel arbitru, pentru că are fizic”, a declarat Pintilie.

Consilierul județean și-a justificat, astfel, prezența într-un loc nepermis de regulament: pe drumul de la teren la vestiare. La auzul veștii că arbitrul a consemnat incidentele în raportul de arbitraj, fapt confirmat de observatorul meciului, Mircea Pintilie a ripostat, lansând acuze grave către arbitrul Andrei Denis Crețu.

”M-au sunat cei de la club să-mi spună că arbitrul le-a cerut bani pentru a le facilita obținerea victoriei în meciul cu Bucovina Pojorâta. Vă dați seama că a fost meci trântit de acel arbitru. Dacă știam că scrie în raport așa ceva, mă duceam și eu la FRF să-l reclam că a pretins bani. Chiar mi-au spus cei de la Cetatea, că FRF le-a suspendat terenul și le-a dat amendă. Le-am răspuns că au posibilitatea de a contesta decizia”, a completat Mircea Pintilie. Chiar așa, de ce n-a reclamat nimeni la FRF faptul că arbitrul ar fi pretins bani de la oficialii Cetății, iar acest lucru a fost spus după ce clubul nemțean a fost sancționat?

Cetatea va juca două etape la Roznov

Incidentele sunt regretabile, iar antrenorul Ovidiu Marc are toate motivele să fie supărat: ”Am văzut îmbulzeală, dar n-am văzut cine a fost prezent acolo, pentru că m-am dus în vestiar să stau de vorbă cu băieții. Pentru noi contează mult această sancțiune. Va trebui ca două etape, cu Ceahlăul II și Petrotub Roman, meciuri pe care le considerăm a fi pe teren propriu să le jucăm la Roznov, iar banii, în loc să-i împărțim jucătorilor, trebuie să plătim amenda. Auzisem că putem primi bani de la Consiliul Județean, că la ultima ședință s-a decis să primim 40.000 lei. Vreau să vă spun că noi n-am primit niciodată bani de la Consiliul Județean, pe când Petrotub Roman, colega noastră de serie a tot primit”.

Acesta a ținut să facă un apel la suporteri, să se abțină de la orice manifestări, sau declarații împotriva oficialilor, deoarece nu pot schimba soarta unui joc, iar acestea sunt sancționate drastic de FRF, conform ultimelor recomandări ale UEFA.

Plata amenzii – între legalitate și moralitate

Banii la clubul de fotbal Cetatea Târgu Neamț sunt puțini. O confirmă și primarul Daniel Harpa: ”Am intrat în asociere cu Fotbal Club Cetatea Târgu Neamț  pentru a acoperi o sumă de bani și să avem un control asupra echipei, stabilind criteriile de performanță. Dacă nu le respectă, nu mai dăm banii. Ne-am luptat să promovăm echipa în Divizia C, iar acum vrem performanță”. Consilierii locali din Târgu Neamț au stabilit o contribuție în cuantum de 10.000 de lei lunar, pentru intervalul 1 august-31 decembrie 2013. Într-o solicitare adresată administrației publice locale, conducerea clubului Cetatea solicitase 50.000 de lei pentru nevoile echipei, sumă cu care să fie acoperite salariile, primele jucătorilor și antrenorilor, baremurile arbitrilor, cheltuielile de cantonament și transport. Solicitarea a fost semnată de Iulian Roman, președintele clubului Cetatea. Fără a adresa o asemenea solicitare CJ Neamț, pesedistul Neculai Pușcașu, coleg de partid cu Daniel Harpa, în calitate de președinte al comisiei de buget-finanțe a CJ Neamț, a decis la ședința de luna trecută să aloce 40.000 de lei clubului Cetatea, banii fiind luați din cei prevăzuți pentru plata necesităților aparatului executiv al CJ (lumină, apă, salarii, etc). Deci, teoretic, bani pentru plata amenzii către FRF sunt. Rămâne de analizat cât e de morală achitarea unei amenzi pentru nerespectarea regulamentelor în vigoare, din banii proveniți din taxe și impozite, bani care ar trebui să fie destinați pentru suținerea perfomanței.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ