Greenpeace România lansează platforma www.salvezpadurea.ro, unde oricine poate reclama tăieri ilegale de arbori. Aceasta este și un instrument menit să ofere transparență actului de administrare a pădurilor din România. De pe platformă, sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice, care au în gestiune pădurile respective și spre Gărzile Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului de unde s-a făcut reclamaţia. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate. Platforma mai cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să se colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil și Garda Forestieră.

salvezpadurea.ro 01„Pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu și de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toți, pentru că pădurile aduc servicii esențiale pentru comunitățile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei, la reglarea circuitului apei și protecția solului. Fără păduri mai bune și mai multe decât cele pe care le avem astăzi nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă și o distribuție echitabilă a beneficiilor derivate. Fără implicarea tuturor, fără mai mulți ochi în pădure, nici nu vom vedea cum vom pierde această resursă de mediu esențială pentru viața noastră”, a declarat Valentin Sălăgeanu, coordonator campania de păduri.

salvezpadurea.ro 02Platforma este continuarea firească a „Ghidului identificării tăierilor și transporturilor ilegale de arbori”, realizat anul trecut, și răspunde obiectivului Greenpeace România de diminuare a tăierilor ilegale. Ea este, de asemenea, și o piesă importantă în angrenajul unei administrări responsabile și transparente a pădurilor din România și un instrument util pentru toți cetățenii care își doresc să se implice atunci când văd nereguli în pădure.

Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, în 2015, media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96/zi. (ZCH NEWS)

Articolul precedentSe pune la cale… ÎNFRĂŢIREA DE VARĂ
Articolul următorNEAMŢ: 33 de percheziţii şi 3 reţinuţi într-un dosar de evaziune
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.