protestPe fondul iminenței alegerilor parlamentare, reprezentanții Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț au anunțat că, luni, 24 octombrie, aproximativ 250 de persoane vor picheta Prefectura, ca o primă formă de protest. „Revendicările”, așa cum apar ele într-un comunicat de presă, sunt: prevederile OUG nr. 20/2016 și HG 582/2016 privind salarizarea în sistemul de învățământ; tergiversarea elaborării și adoptării Legii Salarizării Unitare; alte neajunsuri și disfuncționalități din sistemul de educație.

Mai multe detalii despre acest protest a oferit Gabriel Ploscă, președintele SLLI Neamț: «Ideea a fost ca, în cât mai multe centre de județ, să facem astfel de acțiuni, apoi vedem, la nivel de federație, efectul lor și ce facem mai încolo. Noi avem aprobare pentru 250 de persoane la acest protest. Vorbim, în primul rând, despre o modificare a Ordonanței 57 din 2015 privind salarizarea. Prin aceasta s-au făcut inechități, ca să le rezolve pe altele. Percepția mea este că s-a luat de la unii și s-a dat la alții. Sigur că, spre exemplu, secretarele, contabilele de la care s-a luat sunt nemulțumite. Pe urmă, le-au făcut personal didactic auxiliar pe îngrijitoarele din căminele cu program prelungit, iar, de pildă, o bucătăreasă care lucrează acolo și este calificată are salariu mai mic decât îngrijitoarea. Sunt multe lucruri care, în urma unui act normativ făcut la repezeală, nu pot duce decât la ce s-a întâmplat până acum», a precizat Ploscă.

Acesta a atras atenția asupra Legii salarizării în sectorul bugetar, afirmând că problemele nu s-au rezolvat din cauza bugetarilor bine plătiți. «Este o harababură în Legea salarizării în sectorul bugetar, nu de acum, ci începând de prin 2009; s-au scos diferite legi, iar pe urmă s-au încercat cârpeli care, de fapt, au făcut și mai mare dezordine. Părerea noastră este că, pentru a se face un lucru bun, echitabil, obiectiv, sănătos, ar trebui să se regândească o Lege a salarizării unitare din sectorul bugetar, de la zero. Ținându-se seama de domeniile de activitate, de importanța lor, de un raport minim-maxim rezonabil… În Germania este 6 la 1, între cel mai mic și cel mai mare; în România, pe actuala grilă, este pe la 27 la 1. Probleme sunt – și nu s-au rezolvat până acum – și din cauza rezistenței din interiorul sectorului bugetar. Sunt categorii care au salarii foarte mari și, vă dați seama, aceste persoane nu doresc o modificare a salarizării».

Liderul SLLI Neamț este de părere că „dacă nu este voință politică pentru ca lucrurile să fie îndreptate, acestea vor sta din ce în ce mai prost”. Lucrurile amintite fac referire la finanțare din învățământ, lipsa unui statut al profesorului, inițiative legislative ținute în „sertarul” Parlamentului ș.a.m.d.

«Noi am spus mereu că ar fi bine – și suntem încredințați că este bine – ca bugetul de stat să aloce sumele pentru salarii prin inspectoratele școlare și școli, nu prin Consiliile Locale. La Consiliile Locale să fie lăsate cheltuielile pentru întreținere și reparațiile clădirilor, care, de fapt, sunt ale lor. Pe urmă, decontarea navetei o vrem tot de la bugetul mare, să nu ne mai războim cu Consiliile Locale și cu oameni răuvoitori. Pe urmă, vorbim despre statutul personalului didactic. Salutăm Statutul Elevului, dar Statutul Profesorului unde este? Vorbind de finanțare, toate pleacă de la acel nefericit cost standard ”per elev”, care este calculat eronat. Am spus-o de multe ori. Am încercat, dar nu ne ascultă nimeni. Cât timp finanțarea pentru Educație va fi din firimituri bugetare, adică din ce mai rămâne din ce se dă cu prioritate la alte domenii, situația va fi aceeași. Anomaliile sunt foarte multe și se adâncesc pe zi ce trece», a adăugat Ploscă. (Marian TEODOROF)

Articolul precedentPolițiști din 5 județe, acţiune în Neamț!
Articolul următorACTUALIZARE LIGA A II-A: Foresta – Pâncota 14-0!!!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.