WhatsApp Image 2022 04 08 at 09.55.52 1Reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale Cartel Alfa şi BNS au cerut, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de ieri după amiază, 7 aprilie, luarea unor măsuri imediate din partea guvernanţilor pentru protejarea principalelor categorii sociale afectate de valul scumpirilor din ultima perioadă.

Au fost discutate necesitatea unor măsuri adecvate pentru gestionarea preţurilor la energie, creşterea urgentă a salariului minim, securitatea alimentară și măsurile de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului la nivel economic şi social.

Dănuț Radu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“ Neamţ, a prezentat problemele cu care se confruntă populaţia şi a propus adoptarea unor măsuri pentru a diminua impactul crizei economice şi sociale, făcând referire la gestionarea preţurilor la energie, la creşterea salariului minim, structurarea salariilor pe baza unor coeficienţi de ierarhizare, măsuri de protecţie socială, precum şi măsuri privind legislaţia în domeniul dialogului social.

Vasile Trifescu, preşedintele BNS Neamţ, a prezentat o analiză la nivelul judeţului a aspectelor legate de securitatea energetică, securitatea alimentară şi a propus măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale cu care se confruntă populaţia.

„Menţinerea unui contact direct cu partenerii sociali este benefic, în sensul că rezolvarea problemelor pe care le ridică sindicatele și patronatele va conduce la o diminuare a tensiunilor în rândul populaţiei şi la prevenirea unor conflicte sociale nedorite. Toate evaluările discutate, minuta întâlnirii, precum şi propunerile de măsuri vor fi înaintate Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale“, a declarat Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, a identificat problemele cu care se confruntă producătorii agricoli locali datorită tarifelor mari la energie, a lipsei forţei de muncă, a îngrăşămintelor, a seminţelor autohtone, a pieţelor de desfacere, a secetei repetate din ultimii ani şi a apreciat că producătorilor locali le va fi din ce în ce mai greu să înfiinţeze culturi agricole.

Reprezentanta Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ, Marieana Atomulesei, a vorbit despre lipsa acută de personal, în contextul diversificarea activităţii instituţiei. Cei 26 de angajaţi deservesc 83 de orașe și comune, cu peste 200.000 beneficiari aflaţi în plată.

Din partea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, la şedinţă a participat subsecretarul de stat Francisc Oscar Gal, coordonator al Dialogului Social, care a punctate importanţa autorecenzării în Programul „Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor“.

A.C.

Articolul precedentGeorge Lazăr, președinte PNL Neamț: „Nicolae Ciucă înseamnă stabilitate și încredere”
Articolul următorTrei misiuni ale pirotehniştilor nemţeni pentru elemente de muniție din al doilea război mondial
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.